17 Φεβ 2011

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΠΕΡΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΣΤΙΣ 23/2

Τις ζωές μας δεν τις πουλάμε σε κανέναν!


Όλο αυτό το διάστημα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε αγαστή συνεργασία με την τρόικα και τα υπόλοιπα κόμματα του μνημονίου (Ν.Δ., ΛΑΟΣ, ΔΗ. ΑΡ., Δημοκρατική Συμμαχία) προετοιμάζουν το νέο γύρο αφαίμαξης του ελληνικού λαού. Μετά την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εν μία νυκτί, μετά τη διάλυση της δημόσιας υγείας με την ψήφιση του εκτρωματικού νομοσχεδίου του Λοβέρδου, μετά τα προαναγγελθέντα νομοσχέδια σε εκπαίδευση και συγκοινωνίες, κυβέρνηση και τρόικα μας ανακοίνωσαν ότι προχωράνε στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας για να εκταμιευθεί η τέταρτη δόση του δανείου. Μάλιστα το πλάνο για την επόμενη τετραετία είναι να εξοικονομήσουν 50 δις από τις ιδιωτικοποιήσεις!!! Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δε διστάζει σε αυτή την ιδιότυπη κοινοβουλευτική δικτατορία που έχει εγκαθιδρύσει να απαγορεύει τις δημόσιες συναθροίσεις πολιτών, να εισβάλλει σε σπίτια με ομάδες κουκουλοφόρων ασφαλιτών (βλέπε Κερατέα), να ρίχνει άγριο ξύλο και τόνους χημικών σε όποιον τολμάει να διαδηλώνει, να κηρύσσει απεργίες παράνομες και καταχρηστικές, να διώκει ποινικά το κίνημα “δεν πληρώνω”, να καλλιεργεί το φόβο της απόλυσης και της ανεργίας στη συνείδηση των εργαζομένων. ΠΑΣΟΚ-ΕΕ-ΔΝΤ υποθηκεύουν το μέλλον όλων εμάς και των γονιών μας.

Απ' όλο αυτό το ενορχηστρωμένο σχέδιο της κυβέρνησης για ξεπέρασμα της κρίσης προς όφελος του κεφαλαίου δεν θα μπορούσε να λείπει η μεταρρύθμιση στην παιδεία. Το νέο πανεπιστήμιο που ορέγονται και θα επιχειρήσει να δημιουργήσει ο νόμος Διαμαντοπούλου θα έχει δύο στόχους:

Α) αφενός θα είναι αυτό που θα δημιουργεί το νέο μοντέλο εργαζομένων διαλύοντας τα δικαιώματα μας ως πτυχιούχοι και δυσχεραίνοντας την φοιτητική μας καθημερινότητα (απουσίες, μαζικά κοψίματα, πρόοδοι κτλ). Προετοιμάζει έτσι μια στρατιά νέων εργαζομένων που δεν θα έχουν κανένα απολύτως επαγγελματικό και εργασιακό δικαίωμα, θα υπακούν σε κάθε επιταγή των εργοδοτών τους, θα παίρνουν 592Ε και δεν θα σηκώνουν κεφάλι, θα είναι οι δούλοι του 21ου αιώνα δηλαδή.

Β) Αφετέρου στοχεύει στο να μειώσει στο ελάχιστο το κόστος για την παιδεία, μετακυλώντας το στις πλάτες του κάθε φοιτητή πετσοκόβοντας τις φοιτητικές παροχές (βλ. ΕΝΑ βιβλίο για κάθε μάθημα, κατάργηση του πάσο σε φοιτητές του τμήματος μας επιτυχόντες από κατατακτήριες κ.α.), και εισάγοντας δίδακτρα στα μεταπτυχιακά και προσεχώς και στα προπτυχιακά.

Διαλύουν τη δημόσια δωρεάν παιδεία και να καταναγκάζουν τη γενιά μας στην ανεργία και την εργασιακή ανασφάλεια!

Τόσους μήνες προσπαθούν να μας πείσουν για το μονόδρομο της πολιτικής τους! Μας διαμηνύουν σε όλους τους τόνους ότι πρέπει εμείς να “θυσιαστούμε” για την αποπληρωμή του δικού τους ληστρικού χρέους, ότι εμείς πρέπει να σηκώσουμε τα βάρη της δικιάς τους κρίσης. Μάλιστα ΠΑΣΟΚ και τρόικα προσπαθούν να κάμψουν και να ενσωματώσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια και οργή έχοντας και έμπρακτους υποστηρικτές τους την υποταγμένη συνδικαλιστική ηγεσία της ΓΣΕΕ και τα παπαγαλάκια των ΜΜΕ. Λογαριάζουν όμως χωρίς τον ξενοδόχο! Εστίες αντίστασης και ανυπακοής απ' τους πολίτες έχουν ήδη αρχίσει να ξεδιπλώνονται -κάτοικοι Κερατέας, κίνημα ανυπακοής σε διόδια και εισιτήρια, συγκοινωνίες, υγεία, μετανάστες- και μπορούν να δημιουργήσουν ένα μαζικό ρεύμα αμφισβήτησης και ανατροπής του ΔΝΤ, της ΕΕ, της κυβέρνησης και κάθε επίδοξου, αντίστοιχου διαχειριστή! Η απεργία στις 23/2 στο Μουσείο πρέπει να είναι η αρχή ενός παλλαϊκού μετώπου που θα συγκρουστεί και θα ανατρέψει αυτήν την πολιτική, στο δρόμο που χάραξαν οι γειτονικοί λαοί της Μεσογείου!


ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΗ ΜΕ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!

Ή ΘΑ ΧΑΣΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ Ή ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ!


Όλοι στην απεργία και στο απεργιακό συλλαλητήριο στις 23/2

με τους φοιτητικούς συλλόγους

και το συντονιστικό των πρωτοβάθμιων σωματείων στο Μουσείο στις 11!

14 Φεβ 2011

6 Φεβ 2011

ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΣΤΡΑΤΗΓΗΣΗ ΤΟΥ ΑΣΥΛΟΥ


Με αφορμή την άφιξη των 300 μεταναστών απεργών πείνας στην Νομίκη άρχισε μία ενορχηστρωμένη επίθεση στο παν/μιακό άσυλο από κυβέρνηση, ΝΔ, ΛΑΟΣ, ΜΜΕ. Φυσικά πλήρη συνυπευθυνότητα σε αυτή την κατασυκοφάντηση και εν τέλει άρση του ασύλου είχαν ο πρύτανης και ο κοσμήτορας του ΝΟΠΕ ενώ παράλληλα και ο κ. Φορτσακης, πρόεδρος του τμήματος της νομικής σίγουρα έχει πάρει τα εύσημα από την Τρέμη και τον Πρετεντέρη για την όλη του στάση.

Με αποτέλεσμα την Πέμπτη 27/01 με την ευλογία του πρύτανη οι δυνάμης καταστολής είχαν περικυκλώσει τη νομική και δεν επέτρεπαν την είσοδο και την έξοδο των αλληλέγγυων στο χώρο, εκβιάζοντας εν τέλει τους αγωνιζόμενους μετανάστες να εγκαταλείψουν το χώρο.

Το άσυλο ωστόσο ΔΕΝ κατοχυρώθηκε για να προστατεύει:

  • την ελευθερία του λόγου απλώς. Αυτή υποτίθεται υπάρχει παντού σε μια δημοκρατική κοινωνία...

  • την ακαδημαϊκή λειτουργία. Τα πανεπιστήμια του εξωτερικού έχουν μια χαρά στείρα ακαδημαϊκή λειτουργία και χωρίς άσυλο...

  • την διακίνηση ιδεών-σκέτα-. Ιδέες διακινούνται παντού την κοινωνία από τον πιο προοδευτικό blogger μέχρι και στην εφημερίδα της Χρυσής Αυγής.

    Αλλά και αυτή την ανάλυση για το άσυλο να έχει κανείς, είναι τρομακτικό το πως εκδιώκονται άνθρωποι που προσπαθούν να μεταδώσουν ιδέες και μνήματα αγώνα για αξιοπρεπή ζωή και αυτονόητα δικαιώματα χωρίς διακρίσεις. Και αυτό για να μην διαταραχθεί η αναπαραγωγή ιδεών από μεγαλοκαθηγητάδες που υποστηρίζουν το ΔΝΤ(βλ. Οικονομικό), την ΟΝΕ(βλ. Πολιτικό) και την ανατροπή του εργατικού δικαίου(βλ. Νομική)

Το άσυλο κατοχυρώθηκε ώστε το πανεπιστήμιο να αποτελεί το άνδρο, όχι της τρομοκρατίας, αλλά της ανάπτυξης, διαπάλης και μεταφοράς και εκτός πανεπιστημίου ριζοσπαστικών και πολιτικών ιδεολογιών και το χώρο γέννησης νικηφόρων κινημάτων αντίστασης και διεκδίκησης για κάθε κομμάτι της κοινωνίας. Ενώ παράλληλα στον πυρήνα της έννοιας του υπάρχει και άλλη μια βασική λειτουργία του. Να προστατεύει φυσικά από κράτος και δυνάμεις καταστολής τα κατατρεγμένα αγωνιζόμενα κομμάτια του λαϊκού κινήματος όταν αυτά διεκδικώντας τα δικαιώματά τους έρχονται αντιμέτωπα με το πιο σκληρό και βίαιο πρόσωπο της σύγχρονης δημοκρατίας.

Όσο εμείς διαβάζουμε πρυτανεία και υπουργείο αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς.... ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΔΩΡΕΑΝ ΔΙΑΝΟΜΗΣ ΣΥΓΓΡΑΜΑΤΩΝ

Στα πλαίσια της πολιτικής λιτότητας που έχουν επιβάλει ΠΑΣΟΚ, ΔΝΤ και ΕΕ αντί να φορολογηθεί το μεγάλο κεφάλαιο οι τράπεζες και να μειωθούν οι δαπάνες για εξοπλισμούς η κυβέρνηση ανέθεσε στο υπ. Παιδείας την περικοπή δαπανών. Και η Διαμαντοπούλου εμπνεύστηκε τον καλύτερο τρόπο για να κάνει οικονομίες. Θεωρώντας ότι τα παν/μικά συγγράμματα είναι περιττή πολυτέλεια για τους φοιτητές αποφάσισε να καταργήσει τη δωρεάν διανομή βιβλίων.

Με τη νέα διάταξη του Υπουργείου που κατατίθεται στις 20 Φλεβάρη παύει να θεωρείται ενιαίο σύγγραμμα, όσοι τόμοι χρειάζονται- και μέχρι τώρα μας διανέμονταν δωρεάν- για την κάλυψη της ύλης ενός μαθήματος και σύγγραμμα θα ονομάζεται ένα και μόνο βιβλίο για το κάθε μάθημα ασχέτως με το τι είναι αναγκαίο. Μετά τα μεγαλεπίβολα και ελπιδοφόρα σχέδια για τον εξευρωπαϊσμό του ελληνικού πανεπιστημίου μ

έσω της λίστας συγγραμμάτων και του συστήματος ' Εύδοξος', το μνημόνιο του πανεπιστημίου εντέλει απλά επιβάλλει στους φοιτητές να αγοράζουν οι ίδιοι τα επιπλέον βιβλία που χρειάζονται.

Μέσα στη λαίλαπα των αντιλαϊκών για όλη την κοινω

νία μέτρων αυτό αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα του Υπουργείου Παιδείας στην προσπάθεια του να εναρμονίσει τη λειτουργία του Πανεπιστημίου με τις επιταγές του μνημονίου. Συζητιέται-ακόμα- ένα πολυνομοσχέδιο που επιχειρεί ακριβώς αυτό:


  • σε πρώτο επίπεδο να ρίξει στις πλάτες των φοιτητών το κόστος των σπουδών τους, κόβοντας οποιαδήποτε φοιτητική μέριμνα και παροχή στα πλαίσια περικοπής κάθε κοινωνικής( σε υγεία, περίθαλψη, μεταφορές,κτλ.)

    παροχής

  • και σε δεύτερο επίπεδο, με το πλήγμα στα πτυχία, τη δημιουργία μιας άμορφης, χωρίς κανένα κατοχυρωμένο δικαίωμα μάζας εργαζομένων που θα είναι ευέλικτοι και αναλώσιμοι και εντέλει σκλάβοι ή άνεργοι...


ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ

ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ-ΕΚΤΩΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ


ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΟΥ “ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΦΟΙΤΗΤΗ”

Εν κρυπτώ με διαβουλέσεις κάτω από το τραπέζι ο πρύτανης του ΕΚΠΑ απλά μας ανακοίνωσε την απόφαση πρυτανικού συμβουλίου για την εφαρμογή διάταξης του καταδικασμένου από το φοιτητικό κίνημα νόμου- πλαίσιο της Γιαννάκου: αυτής που προβλέπει τη σύσταση επιτροπής από τον Κοσμήτορα, δυο μέλη ΔΕΠ, ένα μεταπτυχιακό και ένα προπτυχιακό φοιτητή εκλεγμένους στη σύγκλητο και δυο διοικητικούς υπαλλήλους με στόχο την εξέταση ζητημάτων που αφορούν διοικητικά και ακαδημαικά προβλήματα των φοιτητών.


Το ζήτημα όμως είναι πως τα προβλήματα δεν είναι στείρα διοικητικά και ακαδημαικά, τις περισσότερες φορές είναι πολιτικά. Ενώ δεν αφορούν μόνο ένα φοιτητή ατομικά αλλά το σύνολο του φοιτητικού σώματος. Για αυτό ακριβώς τον λόγο υπάρχει η συνδιοίκηση στα ιδρύματα. Πράγμα που σημαίνει πως τέτοιου είδους ζητήματα οφείλουν να λύνονται στα θεσμοθετημένα όργανα (σύγκλητος,τμήματα) με τη συμμετοχή των φοιτητών μετά από δημόσια και συλλογική συζήτηση, κατά την οποία ανοιχτά και πολιτικά παίρνουν όλοι τις ευθύνες τους και επιλύουν τα προβλήματα με τρόπο που να ισχύει καθολικά για όλους τους φοιτητές.


Η θεσμοθέτηση του συνηγόρου του φοιτητή υπερπηδά τα όργανα αυτά, δίνει μόνο ατομικές λύσεις, αποκρύπτει την πολιτική υπόσταση των προβλημάτων που ανακύπτουν και δεν εγγυάται ότι θα δεσμεύεται από τις συλλογικές αποφάσεις οργάνων, όπως οι Γ. Συνελεύσεις φοιτητών.


Η πραγματικότητα είναι πως για μια σειρά προβλημάτων που προκύπτουν όπως: το άδικο κόψιμο σε ένα μάθημα, καθυστέρηση μιας μεταγραφής, χάσιμο γραπτών, αντιδημοκρατικός λόγος καθηγητή, αυθαιρεσίες επιτηρητών και καθηγητών, δεν χρειαζόμαστε για συνήγορο τον κοσμήτορα, ένα μέλος ΔΕΠ και ένα τυχαίο φοιτητή. Είναι προβλήματα που αφορούν τα δικαιώματα μας για μια αξιοπρεπή φοιτητική καθημερινότητα και ο μόνος 'συνήγορος' μας είναι οι συλλογικές αποφάσεις και δράσεις των φοιτητικών συλλόγων!