31 Οκτ 2012


Επειδή όλοι –διακηρυκτικά- με το κίνημα είναι…..
VOLUME 2

  Μετά τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου στις 16/10, όπου η στάση των ΑΡ.ΕΝ και Μ.Α.Σ  ήταν ιδιαίτερα απογοητευτική και εν τέλει υπονόμευσε τη δυνατότητα του Συλλόγου μας να οργανώνεται και να παρίσταται σε κάθε κινηματική διαδικασία εναντίον του νόμου Αρβανιτόπουλου, οι δύο αυτές αριστερές δυνάμεις συνεχίζουν να μας εκπλήττουν δυσάρεστα με τις επιλογές τους!
  Στο Διοικητικό Συμβούλιο που διεξήχθη την προηγούμενη εβδομάδα η ΡΑΣ- ΕΑΑΚ κατέθεσε ψήφισμα καλώντας τους φοιτητές του Πολιτικού να συμπορευθούν με τους φοιτητές του Παιδαγωγικού και να προχωρήσουν σε κατάληψη της λέσχης σίτισης στις 12/11, κάτι που είχε ήδη προταθεί και στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης. Η Αριστερή Ενότητα Πολιτικού δεν υπέγραψε το ψήφισμα με την πρόφαση ότι «η κατάληψη δεν θα λύσει το πρόβλημα αλλά θα αποτελέσει ένα ακόμα πολιτικό happening (!)». Στην πραγματικότητα, η ΑΡ.ΕΝ δείχνει για άλλη μια φορά το ότι ξαφνικά (;) φέτος αποφάσισε να απεμπολήσει τα ριζοσπαστικά μέσα πάλης των φοιτητών ενώ αντίθετα στρέφεται σε μια λογική διαχείρισης και όχι ανατροπής του νέου νόμου, περιμένοντας απλώς τη στιγμή που ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α θα ανέλθει στην εξουσία και θα λύσει(;) όλα τα προβλήματα των φοιτητών. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι αντί για τη διεκδίκηση του δικαιώματος όλων των φοιτητών σε δωρεάν σίτιση η ΑΡ.ΕΝ Πολιτικού προωθεί τη λειτουργία κοινωνικού παντοπωλείου, το οποίο αν και αποτελεί μια πολύ καλή ιδέα δεν θα πρέπει επ’ουδενί λόγο να λειτουργήσει ως η λύση απέναντι στην περικοπή του αριθμού σιτιζόμενων φοιτητών. Αντίθετα, οι φοιτητικοί σύλλογοι πρέπει να παλέψουν μαζικά, αξιοποιώντας όλα τα μέσα πάλης που έχουν αποδειχθεί νικηφόρα τόσα χρόνια (όπως είναι οι καταλήψεις) με στόχο να σιτίζονται δωρεάν όλοι οι φοιτητές αλλά και να ανατραπεί συνολικά ο νόμος Αρβανιτόπουλου που έρχεται να πλήξει το Δημόσιο, Δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστημίου!
  Από την άλλη το Μ.Α.Σ , αν και κατέθεσε ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση με το οποίο καλούσε το φοιτητικό σύλλογο σε κατάληψη στη λέσχη σίτισης και υπέγραψε το σχετικό ψήφισμα της ΡΑΣ- ΕΑΑΚ στο προαναφερθέν Δ.Σ., τελικά αποφάσισε να τιμήσει τις απομονωτικές πρακτικές που χρησιμοποιεί τόσα χρόνια και να προχωρήσει με τις επιτροπές αγώνα άλλων σχολών και όχι με το φοιτητικό σύλλογο σε κατάληψη στη λέσχη σίτισης! Για άλλη μια φορά το Μ.Α.Σ ,στη λογική της κομματικής περιχαράκωσης που μας έχει συνηθίσει, παρέκαμψε τις διαδικασίες του Φοιτητικού Συλλόγου, τον οποίο φαίνεται ότι περιφρονεί, και αποφάσισε να λειτουργήσει με την κλασσική και ηττημένη τακτική του μετώπου γύρω από τον εαυτό του. Γενικότερα, το Μ.Α.Σ κινείται συντεταγμένα σε μια λογική πολιτικών ακτιβισμών μόνο του, κάτι το οποίο υπονομεύει τη δυνατότητα των φοιτητών να αποφασίζουν συλλογικά και εντείνει τη λογική της ανάθεσης που ήδη υπάρχει στο φοιτητικό σώμα!
  Εμείς, ως ΡΑΣ- ΕΑΑΚ καταγγέλλουμε αυτές τις αποφάσεις των δύο παρατάξεων όχι για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας αλλά γιατί πιστεύουμε ότι λειτουργούν αρνητικά για το φοιτητικό σύλλογο, ιδιαίτερα σε αυτή την τόσο κρίσιμη για τους φοιτητές αλλά και ολόκληρη την κοινωνία περίοδο. Η πίστη μας ότι το φοιτητικό κίνημα μπορεί να έχει μεγάλες νίκες ακόμα και σε περιόδους σαν τη σημερινή ενώ οφείλει να στέκεται στο πλευρό της αγωνιζόμενης κοινωνίας ως αναπόσπαστο κομμάτι της παραμένει ακλόνητη γι’ αυτό καλούμε όλους τους φοιτητές στη νέα Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 5/11 ώστε να αποφασίσουμε συλλογικά, με δημοκρατικές διαδικασίες τις δράσεις μας για την επόμενη περίοδο που θα κρίνει τη ζωή μας στο Πανεπιστήμιο και όχι μόνο!


Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση
Σχήμα της ΕΑΑΚ


24 Οκτ 2012

Δελτίο Τύπου Αυτοδιαχειζόμενου Κυλικείου ΝΟΠΕ


Η κίνηση της κατάληψης του κυλικείου από φοιτητές της ΝΟΠΕ, με σκοπό την αυτοδιαχείριση απαντά σε ορισμένα στοιχειώδη ζητήματα της κοινωνικής πραγματικότητας αλλά και της πραγματικότητας στη σχολή μας.

Κατ’ αρχάς, αποτελεί απάντηση στη συνεχώς επιδεινούμενη οικονομική κατάσταση όλων μας. Η κατάργηση επί της ουσίας της δωρεάν μέριμνας συμβάλλει ακόμα περισσότερο στη διαμόρφωση δυσκολότερων όρων διαβίωσης για κάθε φοιτητή. Η δημιουργία αυτοδιαχειριζόμενου κυλικείου έρχεται να απαντήσει σε αυτή την κατάσταση, εξασφαλίζοντας χαμηλές τιμές.

Δεύτερον, σε συνθήκες που επικρατεί ο ατομισμός, η αυτοδιαχείριση ενός χώρου απ’ τους ίδιους τους φοιτητές μπορεί να πετύχει την  επανακατοχύρωση, εντός των σχολών, του αισθήματος του συλλογικού.

Τρίτον, στοχεύει στη δημιουργία ενός ζωντανού χώρου εντός της σχολής, ευρύτερου προβληματισμού και εμπέδωσης του ελεύθερου, δημόσιου και κοινωνικού χαρακτήρα του πανεπιστημιακού θεσμού.

Τέταρτον, αποτελεί μια έμπρακτη κίνηση υπεράσπισης του ασύλου, όχι ως στείρου χώρου ακαδημαϊκής έκφρασης αλλά ως ζωντανής κοιτίδας κοινωνικών διεργασιών.

Πέμπτον, απαντά στη διαρκή προσπάθεια λειτουργίας όψεων της πανεπιστημιακής ζωής με όρους οικονομίας της αγοράς και κέρδους. Βασίζεται στη διαχρονική προσπάθεια των φοιτητών αλλά και συνολικά της ακαδημαϊκής κοινότητας να διαχειρίζεται το ίδιο το πανεπιστήμιο, τις υποθέσεις του, με στόχο την κάλυψη των αναγκών του κι όχι την κερδοφορία.

Σε αυτά τα πλαίσια κινείται κι η απόφαση του Φ.Σ. Πολιτικού για διαχείριση του κυλικείου απ’ το ίδιο το πανεπιστήμιο.

Η κίνηση αυτή, δυστυχώς, απαντήθηκε άμεσα με τη γνωστή αυταρχικότητα που χαρακτηρίζει τα τελευταία χρόνια τα όργανα διοίκησης. Κλήθηκαν οι φοιτητές να εγκαταλείψουν άμεσα τον αναξιοποίητο χώρο του κυλικείου, με πρόσχημα έναν εδώ και μήνες ατελέσφορο, εν εξελίξει, διαγωνισμό ορισμού αναδόχου του κυλικείου της σχολής.

Η στοχοποίηση μάλιστα συγκεκριμένου πολιτικού χώρου υποβαθμίζει το εγχείρημα ως μειοψηφικό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και προσβάλλει τον ανοιχτό και διευρυμένο χαρακτήρα του εγχειρήματος. Δεν δεχόμαστε καμιά στοχοποίηση φοιτητών και φοιτητριών που συμμετέχουν στο εγχείρημα της αυτοδιαχείρισης του κυλικείου μας.

Απέναντι σε αυτή την κίνηση όλοι εμείς δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω. Καλούμε άμεσα σε γενικές συνελεύσεις τους φοιτητικούς συλλόγους της ΝΟΠΕ, ώστε να ληφθούν αποφάσεις και να περάσει η διαχείριση του κυλικείου στα χέρια των ίδιων των φοιτητών.

ΟΥΤΕ ΒΗΜΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

 Ο ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ

Ανοιχτή Συνέλευση Αυτοδιαχειριζόμενου Κυλικείου ΝΟΠΕ

22 Οκτ 2012

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ Γ.Σ.

Την Τρίτη 16/10 διεξήχθη η πρώτη Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου Πολιτικού για τη νέα χρονιά. Στη Συνέλευση συμμετείχαν οι ΠΑΣΠ, ΑΡΕΝ, ΠΚΣ και ΡΑΣ – ΕΑΑΚ καθώς και ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών, ιδιαίτερα από τα πρώτα έτη. Φυσικά, για άλλη μια φορά, η «υπεύθυνη δύναμη» της σχολής η ΔΑΠ όχι μόνο δεν συμμετείχε αλλά (όπως κάνει πάντα) σαμπόταρε τη συνέλευση, λέγοντας στους φοιτητές του α’ έτους ψέματα ότι ακυρώθηκε! 

* Οι νόμοι ανατρέπονται με αγώνες, όχι απλά με αποφάσεις!!!

Το πλαίσιο που εν τέλει υπερψηφίστηκε ήταν αυτό της ΠΑΣΠ, το οποίο καλούσε τους φοιτητές σε μπλοκάρισμα οποιασδήποτε εφαρμογής του νόμου, παρεμπόδιση διεξαγωγής εκλογών Συμβουλίων Ιδρύματος, συμμετοχή στη γενική απεργία στις 18/10 με αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας (κάτι που ούτως ή άλλως κάνει η Κοσμητεία της σχολής σε κάθε απεργία) και συμμετοχή του Φοιτητικού Συλλόγου στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια. Το παρόν πλαίσιο, ακριβώς επειδή η παράταξη της ΠΑΣΠ δεν έχει ως στόχο της την ανατροπή του νόμου Αρβανιτόπουλου και την υπεράσπιση της δημόσιας, δωρεάν Παιδείας, δεν περιγράφει στην πραγματικότητα συλλογικές δράσεις και συνολικό σχέδιο για το φοιτητικό κίνημα, αλλά αρκείται σε γενικόλογη καταγγελία πτυχών του νόμου. Αυτό συμβαίνει γιατί η ΠΑΣΠ, αντιλαμβανόμενη το ρεύμα που υπάρχει στο δικό μας φοιτητικό σύλλογο, προσαρμόζει τη φρασεολογία και τις προτάσεις της με μόνο στόχο να ενσωματώσει όσους περισσότερους φοιτητές μπορεί. Παρ’ όλα αυτά, σε άλλα ιδρύματα (και συγκεκριμένα στο ΤΕΙ Αθήνας) η παράταξη της ΠΑΣΠ όχι μόνο δεν αντιτίθεται στο νόμο αλλά οι φοιτητές της συμμετέχουν και στη διαδικασία εκλογών Συμβουλίων Ιδρύματος!
Για εμάς, η πάλη ενάντια στο νόμο και γενικά στην επίθεση που δέχεται το δημόσιο, δωρεάν, δημοκρατικό Πανεπιστήμιο δεν πρέπει και δεν μπορεί να σταματά στον (πολύ σημαντικό φυσικά) κόμβο των εκλογών Συμβουλίων Ιδρύματος. Οι φοιτητές πρέπει να παλέψουμε συλλογικά, όχι μόνο για να μην συγκροτηθούν σε κανένα Ίδρυμα τα Συμβούλια, αλλά για να μπλοκαριστούν όλες οι πτυχές του νέου νόμου που θίγουν κεκτημένα μας, όπως η δωρεάν διανομή συγγραμμάτων, η σίτιση και η στέγαση. Τα Συμβούλια Ιδρύματος είναι μια μάχη που πρέπει να κερδίσουμε αλλά ο πόλεμος δεν σταματά εκεί! Επειδή, λοιπόν, στις πράξεις απαντάμε με πράξεις, έχει σημασία να παραθέσουμε μερικά ιστορικά παραδείγματα. 

* Ιστορικά παραδείγματα για τους νικηφόρους αγώνες των φοιτητών

Το 1997 ο Υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Γεράσιμος Αρσένης εισάγει τις πανελλαδικές εξετάσεις στις 2 τελευταίες τάξεις του λυκείου( όπου εξετάζονταν όλα τα μαθήματα) , διαχωρίζει τα πανεπιστήμια σε 5 επιστημονικά πεδία και καταργεί το θεσμό των μετεξεταστέων όπως και την επετηρίδα (που εξασφάλιζε την ομαλή πρόσληψη των αποφοίτων στο δημόσιο). Το 2006, με υπουργό τη Μαριέττα Γιαννάκου η κυβέρνηση Καραμανλή προχωράει στην αναθεώρηση του άρθρου 16, στην κατάργηση του ασύλου και στην αξιολόγηση. Πέρσι, ο νόμος-πλαίσιο Διαμαντοπούλου ήρθε να ταράξει και πάλι τα νερά της εκπαίδευσης για να φτάσουμε σήμερα να συζητάμε για το νόμο Αρβανιτόπουλου. Όλα τα παραπάνω νομοσχέδια έβαλαν την ακαδημαϊκή κοινότητα σε τροχιά καταλήψεων ξεκινώντας από τις πολύμηνες καταλήψεις με το σύνθημα «Κάτσε καλά Γεράσιμε», το φοιτητικό κίνημα του ’06-’07 και το πάγωμα της αναθεώρησης του άρθρου 16 μέχρι τις 300 καταλήψεις πανελλαδικά ενάντια στο νόμο-πλαίσιο Διαμαντοπούλου το Σεπτέμβριο του ’11 που μπλόκαραν το νόμο στην πλειοψηφία των διατάξεών του. Η απάντηση του νέου υπουργού παιδείας Αρβανιτόπουλου ήρθε ένα χρόνο μετά με το νόμο 4076 θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι αυτή τη φορά θα εφαρμοστεί στο πλήρες του.
Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι στην πιο επιθετική στάση του υπουργείου παιδείας λύση δεν αποτελούν τα εύκολα λόγια αλλά οι πραγματικές και ουσιαστικές αντιστάσεις από την πλευρά των φοιτητών μόνο με τη δημιουργία ενός φοιτητικού κινήματος που θα υπερασπίζεται και θα διεκδικεί μέσα από απεργίες, καταλήψεις, διαδηλώσεις τα πραγματικά συμφέροντα των φοιτητών. 


* Επειδή όλοι (διακηρυκτικά) με το κίνημα είναι....... 

Υπό αυτό το πρίσμα, και δεδομένης της στάσης της ΠΑΣΠ Πολιτικού – από την οποία, άλλωστε, δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό αφού είναι η καθεστωτική παράταξη του ΠΑΣΟΚ στο Πανεπιστήμιο- είναι άκρως απογοητευτική η στάση των δύο άλλων αριστερών παρατάξεων. Από τη μία το ΜΑΣ, στη λογική που μας έχει συνηθίσει τόσα χρόνια, επιλέγει να προασπίσει την ηττημένη γραμμή της αδιαλλαξίας, της κομματικής περιχαράκωσης και του μετώπου γύρω από τον εαυτό του. Συγχρόνως, καταγγέλλουμε την επιλογή των συναδέλφων από την ΠΚΣ να αποπροσανατολίζουν και να διαλυτοποιούν τη διαδικασία της Συνέλευσης, θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα που δεν αφορούν το Φοιτητικό μας σύλλογο και κάνοντας μικροπολιτικά παιχνίδια. Από την άλλη, για εμάς είναι εξίσου απογοητευτική η στάση της Αριστερής Ενότητας, η οποία επιλέγει μετά από 6 χρόνια να απεμπολήσει τα ριζοσπαστικά μέσα πάλης των φοιτητών, όπως είναι οι καταλήψεις, που όπως φάνηκε παραπάνω η ιστορία έχει δείξει ότι μπορούν να κερδίζουν. Η πολιτική της επιλογή λοιπόν να μην συγκροτήσει κινηματικές συμμαχίες σε μια ριζοσπαστική κατεύθυνση με τις υπόλοιπες αγωνιστικές δυνάμεις του συλλόγου, ταυτίζεται με τη λογική της ΠΚΣ, δηλαδή την οικοδόμηση κομματικών ακροατηρίων, στην προκειμένη περίπτωση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε τελική ανάλυση, η στάση της ΑΡΕΝ υπονομεύει την ίδια τη δυνατότητα των φοιτητών να μπορούν να οργανώνονται συλλογικά από τα κάτω και να πετυχαίνουν νίκες. 

* Τέρμα πια στις εκτονώσεις! Εμπρός για καταλήψεις και διαδηλώσεις!

Εμείς, ως ΡΑΣ- ΕΑΑΚ, θεωρούμε ότι ο φοιτητικός σύλλογος πρέπει να συνεδριάσει εκ νέου ώστε να επανατοποθετηθεί σε σχέση με τον τρόπο που μπορούν να μπλοκαριστούν και οι εκλογές Συμβουλίων Ιδρύματος με επιστολική ή ηλεκτρονική ψήφο όταν αυτές προκηρυχθούν καθώς και να συμπορευθεί με όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας τις ημέρες ψήφισης του νέου πακέτου μέτρων. Τέλος, ο σύλλογος πρέπει να είναι σε αγωνιστική εγρήγορση ώστε να υλοποιηθούν στην πράξη τα ψηφίσματα για την αλληλεγγύη και να παλέψουμε για τα ζητήματα της σίτισης και των συγγραμμάτων. Επίσης, συνεχίζουμε να καλούμε τις υπόλοιπες αριστερές δυνάμεις σε αγωνιστική ενότητα. Να μην χαρίσουμε τον αγώνα μας στη νεολαία του Βενιζέλου, αυτή την εβδομάδα που λήγει η προθεσμία για τις εκλογές των Συμβουλίων Ιδρύματος (25/10) θα πρέπει την Τετάρτη να μπλοκάρουμε με μαζικές κινητοποιήσεις τις επαναληπτικές εκλογές των Συμβουλίων του ΕΚΠΑ (Ιπποκράτους 7 στις 8.30 π.μ.)! Ειδικά τώρα που δίνουν τη διαχείριση της περιουσίας του Πανεπιστημίου στις τράπεζες (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), προοικονομώντας μια κατάσταση χρεοκοπημένων πανεπιστημίων, όπου όλο το οικονομικό βάρος των σπουδών θα πέφτει στις πλάτες των φοιτητών και των οικογενειών τους, ενώ συγχρόνως για τα ακαδημαϊκά ζητήματα θα αποφασίζουν οι εντολοδόχοι της τρόικας στο πανεπιστήμιο (Συμβούλια Ιδρύματος) εμείς ως φοιτητές πρέπει να σηκώσουμε το γάντι, να υπερασπιστούμε το παρόν και το μέλλον μας καθώς και το Δημόσιο, Δωρεάν, Δημοκρατικό Πανεπιστήμιο!

11 Οκτ 2012

7 Οκτ 2012

4 Οκτ 2012

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΑΑΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΚΡΑΤΙΚΉ ΕΙΣΒΟΛΗ ΦΑΣΙΣΤΩΝ ΚΑΙ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΗΣ ΣΤΗΝ Γ.Σ. ΤΟΥ ΣΦΙΑ.


Χθες 3/10 την ώρα που ο σύλλογος φοιτητών της ιατρικής συνεδρίαζε γύρω από τα ζητήματα του αντι-εκπαιδευτικού νόμου Αρβανιτόπουλου και την περαιτέρω περικοπή την χρηματοδότησης προς την ανώτατη εκπαίδευση, συζητώντας και αποφασίζοντας τις δράσεις του απέναντι στο νόμο ομάδα φασιστών και μελών της φοιτητικής παράταξης «Νέα Προοπτική» προσπάθησε να διαλύσει τη διαδικασία με επιθέσεις σε μέλη του Συλλόγου και της Ενωτικής Πρωτοβουλίας ΑΡΙ.Σ- Π.Α.Φ.

Τη στιγμή που το φοιτητικό κίνημα μπαίνει στο δρόμο του αγώνα για την ανατροπή του νόμου και την υπεράσπιση του δημόσιου, δωρεάν και δημοκρατικού Πανεπιστημίου. Τη στιγμή που οι φοιτητές ξεκινάν να δίνουν τη μάχη κόντρα στις περικοπές στην ανώτατη εκπαίδευση που επιτάσσει ο νόμος Αρβανιτόπουλου αλλά και η ίδια η συγκυβέρνηση και η Τρόικα θέλει να ενσωματώσει στο νέο πακέτο μέτρων (εισαγωγή διδάκτρων, κατάργηση συγγραμμάτων και φοιτητικών παροχών συνολικά). Τη στιγμή που η υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων χτυπάει κόκκινο θέτοντας τον κίνδυνο κλεισίματος/συγχωνεύσεων σχολών και τμημάτων προ των πυλών. Τη στιγμή που κάθε ίχνος δημοκρατικής κατάκτησης εντός των σχολών πάει να χαθεί με την εγκαθίδρυση των αντιδραστικών συμβουλίων ιδρύματος που στόχο έχουν να εφαρμόσουν το σύνολο του αντί-εκπαιδευτικού νόμου. Τη στιγμή λοιπόν που η συγκυβέρνηση, η ΕΕ και το ΔΝΤ ετοιμάζουν την πλήρη διαγραφή μας ως γενιά, οι φοιτητές βρίσκονται αντιμέτωποι με φασιστικές επιθέσεις στις ίδιες τις συλλογικές τους διαδικασίες.

Η παράταξη των καθηγητών στην Ιατρική, η Νέα Προοπτική, προσπαθεί να εξυπηρετήσει, κόντρα στα φοιτητικά συμφέροντα, τα συμφέροντα που τόσο καιρό ξέρει να διασφαλίζει: τα συμφέροντα της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης και των μεγαλοκαθηγητών. Για το λόγο αυτό επιλέγει κόντρα στις δημοκρατικές πολιτικές διαδικασίες του Συλλόγου να απαντήσει με την επιβολή μέσω παρακρατικών μεθόδων ενός πολιτικού σχεδίου εφαρμογής της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης και εμπέδωσης των μεγαλοκαθηγητικών συμφερόντων.

Απέναντι σε τέτοιες μεθόδους και πρακτικές το φοιτητικό κίνημα, η Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση και τα σχήματα της θα απαντήσουν με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο. Δεν υπάρχει χώρος μέσα στις σχολές για την εφαρμογή του νόμου, την επιβολή της κυρίαρχης πολιτικής, όπως και δεν υπάρχει χώρος για τον φασισμό/ναζισμό και τις πρακτικές του.

Η ΕΑΑΚ καταγγέλει τη φασιστική, τραμπούκικη επίθεση των παρακρατικών και των μελών της Νέας Προοπτικής σε μέλη του ΣΦΙΑ και της Ενωτικής πρωτοβουλίας ΑΡΙ.Σ-ΠΑΦ ΕΑΑΚ στη Γενική Συνέλευση της Ιατρικής. Ταυτόχρονα καλούμε κάθε φοιτητή, κάθε νεολαίο να αγωνιστεί ενάντια σε τέτοιες πρακτικές και αντιλήψεις για να δοθεί οριστική και απόλυτη απάντηση στον φασισμό και το παρακράτος. Καλούμε και θα παλέψουμε για ένα φοιτητικό, νεολαιίστικο και λαϊκό κίνημα που θα παλεύει για την ανατροπή των αντιλαϊκών μέτρων και των πολιτικών συγκυβέρνησης, ΕΕ, ΔΝΤ όπως θα παλεύει κι ενάντια στο φασισμό και τα παρακλάδια του που απειλεί σήμερα το λαϊκό κίνημα, τους εργαζόμενους και τη νεολαία. 

Ε.Α.Α.Κ. σε ΑΕΙ και ΤΕΙ

1 Οκτ 2012

ΝΟΜΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ: ΑΛΛΑΞΕ Ο ΜΑΝΩΛΙΟΣ ΚΑΙ ΕΒΑΛΕ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΑΛΛΙΩΣ

Ο νέος νόμος Αρβανιτόπουλου δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μία επιφανειακή τροποποίηση του νόμου Διαμαντοπούλου που επιχειρεί την εφαρμογή των τομών του προηγούμενου νόμου, τις οποίες οι αγώνες μας την περσινή χρονιά κατέστησαν ανεφάρμοστες. Έτσι σε συνδυασμό και με το πακέτο μέτρων των 11,5 δις που περιέχει μέτρα και για την παιδεία, από την έναρξη κιόλας της ακαδημαϊκής χρονιάς ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια σειρά από αντιδραστικές αλλαγές που θέλουν να επιβάλουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά θα μας βρουν για άλλη μια φορά μπροστά τους:

ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ
μέσα στο περιβόητο πακέτο μέτρων για τα 11,5 περιλαμβάνεται και η επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά (προβλεπόταν και από τον νόμο Διαμαντοπούλου) κάτι που σε συνδυασμό με το σπάσιμο του πτυχίου σε 2 κύκλους σπουδών που προβλέπει ο νόμος (bachelor 3 χρόνια και master 1-2 χρόνια) σημαίνει μακροπρόθεσμα την επιβολή διδάκτρων σε όλους για τα τελευταία χρόνια των σπουδών που μέχρι τώρα ήταν προπτυχιακές.

ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ- ΣΙΤΙΣΗ- ΣΤΕΓΑΣΗ
σαν να μην έφταναν τα παραπάνω με τα νέα μέτρα περικόπτονται ΕΝΤΕΛΩΣ τα κονδύλια για τα δωρεάν συγγράμματα, πράγμα που σημαίνει ότι ήδη από το εαρινό εξάμηνο δεν θα μας μοιράζονται δωρεάν συγγράμματα και φυσικά δεν θα έχουμε ούτε ηλεκτρονικό σύγγραμμα που ευαγγελιζόταν η ΔΑΠ καθώς κάτι τέτοιο προσκρούει πάνω στα πνευματικά δικαιώματα των εκδοτικών οίκων και για να υλοποιηθεί χρειάζεται αντίστοιχή κρατική χρηματοδότηση! Συγχρόνως καταργείται το Εθνικό 'Ίδρυμα Νεότητας και η σίτιση και η στέγαση περνάνε σε ιδιώτες... Το καλό υπουργείο βέβαια σκέφτηκε για μας και προβλέπει για όσους δεν μπορούνε να ανταπεξέλθουν στη νέα κατάσταση φοιτητικά δάνεια, αναγκάζοντας μας να ξεκινάμε ήδη με το που πάρουμε το πτυχίο μας μια ζωή με χρέη στις τράπεζες!

ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΜΑΣ ΣΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
στο ίδιο πνεύμα με τον ν. Διαμαντοπούλου ο νέος νόμος έρχεται να απαξιώσει τα πτυχία μας μετατρέποντας τα σε πιστοποιητικά σπουδών που θα προσθέτουμε στον φάκελο προσόντων μας και
θα διαπραγματευόμαστε ατομικά με τους εργοδότες! Δημιουργώντας έτσι τις στρατιές ευέλικτων και πειθήνιων εργαζομένων που θα πρέπει να επανειδικεύονται συνεχώς και δεν θα έχουν καμία συλλογική κατοχύρωση.
ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΣΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
οι Φ.Σ. Είναι οι δημοκρατικές δομές χάρη στις οποίες οργανώνουν των αγώνα τους οι φοιτητές και έχουν καταφέρει αυτήν την ευρωπαϊκή ανορθογραφία, το δημόσιο, δωρεάν, δημοκρατικό Παν/μιο ακόμη και εν έτη 2012. Στα αυταρχικά εκπαιδευτήρια που ονειρεύεται συγκυβέρνηση και τρόικα βέβαια δεν χωράνε τέτοιες δομές, έτσι στα Συμβούλια Διοίκησης (Συμβούλια Ιδρύματος πια, καθότι ο νέος υπουργός νόμιζε ότι αλλάζοντας το όνομα θα μπορούσε να τα νομιμοποιήσει στην ακαδημαϊκή κοινότητα) όλοι οι φοιτητές θα εκπροσωπούμαστε μόνο από έναν φοιτητή. Φυσικά από αυτό το πλαίσιο δεν θα μπορούσε να λείπει και η κατάργηση του ασύλου. Ήδη στη σχολή μας πρέπει να πάρει έγκριση και να πληρώσει κάποιος για να διοργανώσει μια εκδήλωση, κάτι που προφανώς θα φιμώνει εκδηλώσεις συλλόγων, σωματείων, και άλλων ριζοσπαστικών συλλογικοτήτων που παραδοσιακά βρίσκαν χώρο στο δημοκρατικό παν/μιο, η ΔΑΠ δεν θα έχει πρόβλημα προφανώς να σκάσει τα λεφτά της ΝΔ για να κάνει πάρτι με στριπτιζέζ στη σχολή. Τόση ελεύθερη διακίνηση ιδεών είχαμε να δούμε από την χούντα!

Υπό αυτό το πρίσμα οι δρόμοι για την νεολαία είναι δύο: είτε θα χάσει ο καθένας μόνος του περιπλανώμενος από την ανεργία, στα μεταπτυχιακά με δίδακτρα και από την ελαστική εργασία στην μετανάστευση. Είτε θα αγωνιστούμε όλοι μαζί στο πλάι όλοι του αγωνιζόμενου λαού για να ανατρέψουμε τους νόμους που καταστρέφουν το παρόν και το μέλλον μας και τις κυβερνήσεις που δολοφονούν μια ολόκληρη γενιά και έναν ολόκληρο λαό, θα πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας και θα ζήσουμε με αξιοπρέπεια.

Εμείς δεν μπορούμε να πάρουμε στις πλάτες μας την ευθύνη για το πρώτο, πιάνοντας λοιπόν το νήμα απ' τους περσινούς αγώνες που κατάφεραν να κρατήσουν ανεφάρμοστο σχεδόν στο σύνολό του τον νόμο Διαμαντοπούλου και έστειλαν την Διαμαντοπούλου έξω από τα έδρανα της βουλής, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να δώσουμε συλλογικές λύσεις στα συλλογικά μας προβλήματα.
Το υπουργείο έχει δώσει χρονικό περιθώριο μέχρι τις 25 Οκτωβρίου για τις εκλογές των Συμβουλίων Ιδρύματος, πρώτη μάχη λοιπόν για την ανατροπή του νόμου είναι το μπλοκάρισμα των εκλογών. Τα Συμβούλια Ιδρύματος θα είναι η τρόικα των Παν/μιων και θα είναι αυτοί που θα μας πάρουν τα βιβλία από το χέρι, θα μας ζητήσουν δίδακτρα και θα μας δίνουν πτυχία ανεργίας.

Από την άλλη είναι πολύ σημαντικό οι φοιτητικοί σύλλογοι να είναι σε ετοιμότητα να βρεθούνε με οργανωμένο τρόπο στις πιθανές απεργιακές κινητοποιήσεις την ημέρα ψήφισης των μέτρων που θα βάλουν ταφόπλακα στο μέλλον του λαού και του τόπου μας! Θα πρέπει η νεολαία που βουλιάζει καθημερινά όλο και περισσότερο στην ανασφάλεια να βγει ξανά μπροστά και να δώσει παράδειγμα αγώνα και αξιοπρέπειας στην ελληνική κοινωνία που αιμορραγεί υπό το βάρος της πολιτικής του ΔΝΤ, της ΕΕ και της κυβέρνησης. Η απεργία στις 26/09 ήταν μόνο η αρχή, μαζί με όλο τον αγωνιζόμενο λαό να δώσουμε το πρώτο ισχυρό πλήγμα στην κυβέρνηση που νομίζει ότι με όπλα της τα ΜΜΕ, την ιδεολογική τρομοκρατία, την αστυνομία και την Χρυσή Αυγή θα μπορέσει να μας ρίξει τη χαριστική βολή.

Είναι αναγκαίο λοιπόν να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου για να οργανώσουμε συλλογικά τον αγώνα μας και τις μορφές πάλης (συμμετοχή στα κινηματικά ραντεβού, καταλήψεις, πολιτικούς ακτιβισμούς σε υπουργεία και στην πρυτανεία κτλ) συγχρόνως να συντονίσουμε τον αγώνα μας με τα πληττόμενα μέλη ΔΕΠ, τους εργαζομένους στα παν/μια και τους μαθητές που ήδη βρίσκονται σε αγωνιστική τροχιά! Η υπεράσπιση του Δημόσιου, Δωρεάν, Δημοκρατικού Παν/μιου είναι υπόθεση όλων μας!


ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΝΤ