Η περίοδος μετά τις πρόσφατες εθνικές εκλογές βρίσκει την Κυβέρνηση της ΝΔ από τη μια να μετρά πληγές για την ισχνή της πλειοψηφία και για την σημαντική μείωση του ποσοστού του δικομματισμού, από την άλλη όμως να προετοιμάζεται εκ νέου για μία νέα επίθεση. Η επίθεση θα είναι αυτή που θα διαφυλάξει την ισχύ και την υπόληψη της ΝΔ απέναντι στα σχέδια της αστικής πολιτικής, τα σχέδια της οποίας καλείται να υπηρετήσει το αμέσως επόμενο διάστημα. Η Κυβέρνηση αυτή τη φορά επιλέγει να ανοίξει το φλέγον ζήτημα του ασφαλιστικού, καταργώντας με τις προθέσεις της οποιοδήποτε κεκτημένο των εργαζομένων. Ταυτόχρονα δε παραιτείται από το βάθεμα της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης που μαζί με το ασφαλιστικό θα παίξει κομβικό ρόλο στην τετραετία που έρχεται. Ο νέος Υπουργός Παιδείας Ε. Στυλιανίδης έσπευσε πριν λίγες μέρες να δηλώσει πως «η μεταρρύθμιση προχωρά όπως ακριβώς ξεκίνησε», δείχνοντας πως οι προθέσεις της κυβέρνησης παραμένουν αμετάβλητες.
Το φοιτητικό κίνημα βρίσκεται ξανά αντιμέτωπο με την επίθεση της Κυβέρνησης, συμπολιτευόμενου ΠΑΣΟΚ και Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης ενάντια στη Δημόσια και Δωρεάν παιδεία, ενάντια στα κεκτημένα των εργαζομένων.
Οι στόχοι τους σε ό,τι αφορά την τριτοβάθμια εκπαίδευση είναι ξεκάθαροι: 1) η εφαρμογή του νέου νόμου πλαίσιο ανά σχολή και τμήμα, 2) η αξιολόγηση-κατηγοριοποίηση σχολών και αποφοίτων, 3) η αναθεώρηση του άρθρου 16, 4) η ισοτίμηση ΑΕΙ-Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών,5) η ψήφιση του νέου νόμου για την έρευνα και τα μεταπτυχιακά.
Ο νέος νόμος πλαίσιο προβλέπει τη διαγραφή των «αιώνιων» φοιτητών, την κατάργηση του ασύλου, την ενίσχυση της πρυτανικής εξουσίας, το διαρκή οικονομικό εκβιασμό του κράτους προς τα ΑΕΙ, την προώθηση ιδιωτικοοικονομικών κριτηρίων στη λειτουργία των σχολών μέσω της συγκρότησης των τετραετών επιχειρησιακών προγραμμάτων σπουδών και την κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων.
Όλα αυτά διευκολύνονται και προωθούνται την ίδια στιγμή που οι δαπάνες για την Παιδεία όπως καταγράφονται στο προϋπολογισμό του 2008 θα είναι ακόμα λιγότερες από πέρσι
Η ισοτίμηση ΑΕΙ -Ιδιωτικών κολεγίων σύμφωνα με τις οδηγίες της Ε.Ε. για τη δημιουργία ενός «Κοινού Ευρωπαϊκού Χώρου Ανώτατης Εκπαίδευσης» (ΚΕΧΑΕ) θα οδηγήσει στην εξομοίωση και συμπίεση προς τα κάτω των πτυχίων και των εργασιακών δικαιωμάτων των δημοσίων πανεπιστημίων με τους τρίχρονους κύκλους σπουδών των σχολών των ξένων κολεγίων Μέσω του ανταγωνισμού που θα προκύπτει με την ενδεχόμενη εφαρμογή του νόμου για την Αξιολόγηση καθώς και την απειλή της μη κρατικής χρηματοδότησης, τα δημόσια πανεπιστήμια θα αναγκαστούν να ακολουθούν τα ΚΕΣ στους ρυθμούς σπουδών, στα δίδακτρα, στους εσωτερικούς κανονισμούς, στα εξειδικευμένα προγράμματα σπουδών κτλ. Ταυτόχρονα θα βγαίνουν απόφοιτοι δύο ταχυτήτων οδηγώντας το σύνολό τους σε μια περαιτέρω εργασιακή περιπλάνηση και ανασφάλεια.
Ο νέος νόμος για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα που έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή, προβλέπει την επιβολή διδάκτρων σε όλους τους μεταπτυχιακούς φοιτητές, επιτρέπει σε ιδιωτικούς «εκπαιδευτικούς» φορείς να οργανώνουν μεταπτυχιακά προγράμματα και υποτάσσει πλήρως την έρευνα των πανεπιστημίων στις απαιτήσεις των επιχειρήσεων. Έτσι προστίθεται ένας ακόμη ταξικός και οικονομικός φραγμός στην εκπαίδευση μιας και το πτυχίο δεν φτάνει...την ίδια στιγμή που η ανεργία των κατόχων διπλωμάτων μεταπτυχιακών ξεπερνά την ανεργία των ανειδίκευτων εργατών.
Λογαριάζουν ξανά χωρίς εμάς!
Ωστόσο για άλλη μια φορά οι κυβερνώντες λογαριάζουν χωρίς εμάς, τους φοιτητές που δώσαμε τη μάχη ενάντια στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, την ανεργία και την κρατική καταστολή.
Το κίνημα των φοιτητικών καταλήψεων όλο το προηγούμενο διάστημα μπλόκαρε την αναθεώρηση του άρθρου 16 και των υπόλοιπων υπό αναθεώρηση άρθρων (βλ. Αρ.24 για την καταπάτηση των δασών), διέρρηξε προσωρινά το συναινετικό μπλοκ ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και απομόνωσε τις φοιτητικές παρατάξεις τους ΔΑΠ-ΠΑΣΠ. Απέδειξε ότι η ουσιαστική, μαχητική και τελικά αποτελεσματική αντιπολίτευση δεν είναι έργο των ειδικών. Γύρισε την πλάτη σε λογικές που θέλησαν να χειραγωγήσουν και να ενσωματώσουν και να γραφειοκρατικοποιήσουν το κίνημα, ταυτίζοντάς το με την αριστερή διαμαρτυρία στα έδρανα της Βουλής. Όχι μόνο δε βρήκε στήριξη από τη ΓΣΕΕ, αλλά αντιμετώπιζε συχνά τα ματ που εκείνη έβαζε μπροστά στους φοιτητικούς συλλόγους όταν μάταια απαιτούσαν την κήρυξη απεργίας προκειμένου να συναντηθούν στο δρόμο οι εργαζόμενοι με τους νέους. Η ίδια στάση εκ μέρους της εξακολουθεί ακόμη και στο ζήτημα του ασφαλιστικού, επιλέγοντας να συμμετάσχει στο τραπέζι του διαλόγου!
Αυτό το ποτάμι δεν θα γυρίσει πίσω!
Οι «διορθώσεις» που δήθεν υπόσχεται ο Υπ. Στυλιανίδης προκειμένου να κατευνάσει τη φωτιά που ακόμα δεν έχει σβήσει σε ΑΕΙ-ΤΕΙ δεν πείθουν κανέναν από εμάς. Ήδη σε μια σειρά από τμήματα σε Αθήνα και επαρχία διατάξεις του νόμου πλαισίου εφαρμόζονται. Σε 52 τμήματα της χώρας έχουν ήδη αρχίσει να καταρτίζονται οι εσωτερικοί πίνακες της Αξιολόγησης. Πολλά μεταπτυχιακά βαρύνουν με το κόστος τους τις πλάτες των φοιτητών, ενώ συχνά τα συγγράμματα περικόπτονται. Γνωρίζουμε ότι η κυβέρνηση με μια σειρά ελιγμών, προσπαθεί όχι να περάσει ηπιότερα μέτρα αλλά να βρει ανώδυνους τρόπους συνέχισης της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης.
Στο δρόμο του αγώνα βαδίζουμε ξανά!
Η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση δεν θα περάσει! Εφοδιασμένοι πλέον με την περσινή εμπειρία δηλώνουμε απερίφραστα: Θα μας βρουν ξανά απέναντί τους, σε κάθε τους κίνηση, με όλα τα μέσα!
Μπλοκάρουμε οποιαδήποτε προσπάθεια εφαρμογής πτυχών της μεταρρύθμισης στις σχολές, με βασικό αίτημα την οριστική απόσυρση και κατάργησή τους.
Απαντάμε με όχημα ένα μαζικό φοιτητικό κίνημα, βασισμένο στις γενικές συνελεύσεις και στον κατά τόπους και πανελλαδικό συντονισμό τους, ενάντια σε κάθε συνδιαλλαγή με το Υπουργείο Παιδείας.
Στο δρόμο αυτού του αγώνα δε θα είμαστε μόνοι. Θα παλέψουμε μαζί με τον κόσμο της εκπαίδευσης και της εργασίας συνολικά.
Το δρόμο τον δείχνουν οι μαθητικές καταλήψεις!
Σ’ όσους θέλουν τους μαθητές σιωπηλούς και υποταγμένου,, χωρίς να έχουν λόγο για οτιδήποτε, αυτοί απάντησαν με συνελεύσεις – καταλήψεις – διαδηλώσεις! Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να σταθούμε στο πλάι τους γιατί η φωνή διαμαρτυρίας που ακούγεται από κοινού μέσα σε όλο και πιο πολλούς χώρους είναι πιο δυνατή και υπολογίσιμη, ικανή να ανατρέψει και να επιβάλλει τους δικούς της όρους, τα δικά της οράματα και ελπίδες...
Είναι σήμερα που προβάλλει πιο επιτακτική από ποτέ η ανάγκη διαμόρφωσης όρων για τη δημιουργία ενός μάχιμου, ριζοσπαστικού και νικηφόρου πανεκπαιδευτικού μετώπου με μαθητές, συλλόγους δασκάλων και συλλόγους καθηγητών σε κοινούς αγώνες με όλους τους εργαζομένους. Στον αντίποδα των σχεδιασμών τους προτάσσουμε τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας για εκπαίδευση, δουλειά, δημοκρατικές ελευθερίες. Συνεχίζουμε αταλάντευτα με σύμμαχο την κοινωνία για να γίνουμε πιο επικίνδυνοι, να μας φοβηθούν, να τους ανατρέψουμε...
Απαιτούμε:
· Την άμεση κατάργηση του νέου νόμου-πλαίσιο.
Να μην αναθεωρηθεί το Άρθρο 16ω του Συντάγματος.
Απόσυρση των νόμων Αξιολόγησης, ΙΔΒΕ, ΔΟΑΤΑΠ.
Να μην περάσει η ισοτίμηση ΚΕΣ-ΑΕΙ. Να διαλυθεί ο ΚΕΧΑΕ. Απεμπλοκή της Ελλάδας από τις αποφάσεις της Μπολώνια.
Να μην ψηφιστεί ο νόμος για τα μεταπτυχιακά και την έρευνα.
Να μην καταργηθεί ο δημόσιος και δωρεάν χαρακτήρας της εκπαίδευσης.Οχι στην λειτουργία των πανεπιστημίων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια.
Κανένας διάλογος με την κυβέρνηση.
Να αποσυρθούν οι μηνύσεις εις βάρος των συμφοιτητών μας στην Ξάνθη – ‘Άμεση αθώωση του Λ. Μπέτση και των υπολοίπων συναδέλφων που διώκονται Η ποινικοποίηση των αγώνων δε θα περάσει.
Παλεύουμε για:
Ενιαία Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση, Δημόσια και Δωρεάν, χωρίς ταξικούς και οικονομικούς φραγμούς στην υπηρεσία των κοινωνικών αναγκών. Το πτυχίο μόνη προϋπόθεση για δουλειά χωρίς καμιά διαδικασία πιστοποιήσεων μετά απ’αυτό. Όχι στους 2 κύκλους προπτυχιακών σπουδών του συστήματος της Μπολώνια.
· Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών, γενναία αύξηση των δαπανών για τις φοιτητικές ανάγκες μόνο απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα, συγκοινωνίες κλπ.
Κάτω τα χέρια από το άσυλο. Υπεράσπιση και διεύρυνση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών. Όχι στον περιορισμό των διαδηλώσεων – Κάτω η κρατική καταστολή.
Ενιαίο 12χρονο και υποχρεωτικό σχολείο για όλους.
Όχι στη στράτευση στα 18.
Όχι στη βάση του 10 για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ελεύθερη πρόσβαση σε όλους τους μαθητές. Κατάργηση των ΕΠΑΛ-ΕΠΑΣ.
Μόνιμη, σταθερή, αξιοπρεπή δουλειά για όλους. Αύξηση των αποδοχών – κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας.
Πλήρης Ασφάλιση καλυπτόμενη από το κράτος και τους εργοδότες, κατόπιν 30 χρόνων υπηρεσίας.
Αποφασίζουμε:
Δέσμευση από το τμήμα της Σχολής μας ότι δεν θα υλοποιήσει καμία διάταξη του νόμου-πλαίσιο και της αξιολόγησης.
Νέα Γενική Συνέλευση 14/11 που θα οργανώσει και τη συμμετοχή του συλλόγου μας στις Τριήμερες εκδηλώσεις του Πολυτεχνείου.
Παράσταση στις δίκες του συμφοιτητή μας Λ. Μπέτση στις 8 και 13 Νοεμβρίου.
Συμμετοχή του Φ.Σ, Πολιτικού στην πορεία 9/11, 11:00 στα Προπύλαια με τους μαθητές.
Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση
Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση
8 Νοε 2007
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου