30 Ιαν 2011

Πανεπιστήμιο της αλληλεγγύης και όχι του ρατσισμού,

του Παναγιώτη Σωτήρη*

Ένας από τους δρόμους της Πράγας ονομάζεται οδός 17 Νοέμβρη. Δεν παραπέμπει στη δική μας εξέγερση του Πολυτεχνείου, αλλά στην εισβολή των ναζιστικών δυνάμεων στο Πανεπιστήμιο της Πράγας στις 17/11/1939, τη σύλληψη 1200 φοιτητών και την εκτέλεση 9 από αυτούς ως «πρωτεργατών». Για τους εκπροσώπους του φασισμού και της κρατικής τρομοκρατίας το Πανεπιστήμιο ήταν πάντοτε ένας εχθρός.
Γιατί δεν μπορούν να ξεχάσουν ότι σε όλη την ιστορία του το Πανεπιστήμιο δεν έπαψε να «πολιτεύεται». Ποτέ τα Πανεπιστήμια δεν ήταν χώροι μόνο διδασκαλίας και έρευνας. Υπήρξαν πάντοτε χώροι πολιτικής διαμαρτυρίας, ριζοσπαστικής αναζήτησης, αμφισβήτησης της κυρίαρχης τάξης πραγμάτων. Λειτούργησαν ως σημεία αναφοράς για τους οραματισμούς ολόκληρων κοινωνιών.
Γι’ αυτό και είναι επικίνδυνη και εντελώς αντίθετη στην ιστορία του Πανεπιστημίου και των αγώνων του, η στάση που επέλεξαν η Κοσμητεία της Νομικής Σχολής Αθηνών, η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών, η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ απέναντι στην απεργία πείνας 300 μεταναστών στη Νομική Αθηνών. Αφήνω κατά μέρος τις δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας, περί «τήρησης του νόμου», γιατί δεν θα περιμέναμε κάτι καλύτερο από την εκπρόσωπο μιας κυβέρνησης που έχει κάνει αλλεπάλληλα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα, στέλνει τα ΜΑΤ ενάντια στους διαδηλωτές και σχεδιάζει «τείχος του αίσχους» στον Έβρο.
Αυτό που προβληματίζει είναι πρώτα από όλα η υποτίμηση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες, οι οποίοι στερούνται στοιχειωδών δυνατοτήτων νομιμοποίησης. Η πανεπιστημιακή κοινότητα δεν έχει το δικαίωμα να λέει «δεν με νοιάζει», όταν στην Ελλάδα έχει σχεδόν καταργηθεί το δικαίωμα του πολιτικού ασύλου και όταν η απουσία νομιμοποίησης των μεταναστών συντηρεί ένα καθεστώς υπερεκμετάλλευσης και εργοδοτικής ασυδοσίας.
Επιπλέουν, τέτοιες φωνές αναπαράγουν μια βαθιά ρατσιστική τοποθέτηση που λέει ότι μαθήματα πανεπιστημιακά και παρουσία μεταναστών – σε χώρους που δεν χρησιμοποιούνται για μαθήματα – δεν μπορούν να συνυπάρχουν. Αυτό παραπέμπει στο ρατσιστικό στερεότυπο ότι οι μετανάστες και οι πρόσφυγες αποτελούν εστία μόλυνσης, το ίδιο στερεότυπο που χρησιμοποιούν και οι νεοναζιστικές ομάδες σε γειτονιές της Αθήνας για να απαιτήσουν τη βίαιη εκδίωξη των μεταναστών και των προσφύγων.
Βαθιά αντιδραστική είναι και η αντίληψη ότι στο Πανεπιστήμιο δεν έχει θέση η αλληλεγγύη σε κινήματα που προέρχονται έξω από τα ακαδημαϊκά όρια. Σύμφωνα με αυτή τη λογική στην Κατοχή δεν θα έπρεπε το ΕΜΠ και οι άλλες Σχολές να είναι ορμητήρια του αντιφασιστικού αγώνα και της δράσης του ΕΑΜ νέων και της ΕΠΟΝ. Δεν θα έπρεπε να είναι οι Σχολές τα κέντρα του αντιδικτατορικού αγώνα, ούτε να γίνονταν η κατάληψη της Νομικής και του ΕΜΠ το 1973. Δεν θα έπρεπε στη Μεταπολίτευση οι πανεπιστημιακοί χώροι να στεγάζουν απεργούς και απολυμένους εργάτες. Δεν θα έπρεπε σήμερα να διοργανώνονται εκδηλώσεις, συζητήσεις και συναυλίες.
Η ιστορία του Πανεπιστημίου είναι ιστορία αγώνα, ανυπακοής, αξιοπρέπειας και τέτοια οφείλει να παραμείνει. Τα Πανεπιστήμια δεν πρέπει να γίνουν χώροι αποστειρωμένοι από κάθε συλλογική συζήτηση, αναζήτηση και διεκδίκηση.

300 άνθρωποι διαλέγουν την πιο ακραία μορφή κινητοποίησης, την απεργία πείνας, για να διεκδικήσουν αυτονόητα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα. «Μπαίνουμε μπροστά με τη ζωή μας για να σταματήσουμε τώρα την αδικία σε βάρος μας», γράφουν στην ανακοίνωσή τους. Το Πανεπιστήμιο μόνο προσφέροντάς τους την πλήρη και αδιαπραγμάτευτη αλληλεγγύη του δικαιώνει το ρόλο και την αποστολή του.


*Πανεπιστημιακός

27 Ιαν 2011

Για τα γεγονότα του Δ.Σ. στις 25/01 - ΔΑΠ:

Πρώτοι και στην τρομοκρατία!


Την Τρίτη 25/01, ο Φοιτητικός Σύλλογος Πολιτικού είχε Διοικητικό Συμβούλιο με σκοπό να παρθεί απόφαση ώστε η σχολή να επαναλειτουργήσει κανονικά και να μην χαθεί η εξεταστική καθώς και να μην γίνει καμία άρση του ασύλου. Αρχικά υπήρχε πρόθεση – παρά τις επιμέρους διαφωνίες των παρατάξεων – να παρθεί απόφαση απ ‘το ΔΣ με δύο βασικά σημεία:

  1. Ν’ ανοίξει άμεσα η σχολή και να συνεχίσει κανονικά η λειτουργία της.

  2. Να διασφαλιστεί το πανεπιστημιακό άσυλο

Η ΠΚΣ – ΜΑΣ δε θα υπέγραφε το κείμενο και κατέβασε δική της πρόταση. Ωστόσο, ενώ το κείμενο υπογράφηκε από τη ΡΑΣ – ΕΑΑΚ οι εκπρόσωποι των ΠΑΣΠ και ΔΑΠ απέφευγαν να το υπογράψουν, παίζοντας ένα γελοίο παιχνιδάκι για το ποιός θα υπογράψει πρώτος.... Τα 2 στελέχη της ΔΑΠ καθυστερούσαν αδικαιολόγητα τη διαδικασία προφασιζόμενοι ότι συνεννοούνται τηλεφωνικά με το κομματικό τους γραφείο. Ξαφνικά 50 μπράβοι της ΟΝΝΕΔ εισέβαλαν στο προαύλιο της νομικής όπου διεξαγόταν η διαδικασία, "έσπασαν" το Δ.Σ. και πήραν τα πρακτικά και τους δύο αρχισυνδικαλιστές της ΔΑΠ με αποτέλεσμα να μην υπάρχει απόφαση να ανοίξει η σχολή. Οι λόγοι είναι προφανείς... Κάποιοι θέλουν να παίξουν μικροπολιτικά παιχνίδια σε βάρος των φοιτητών, αλλά και του αγώνα των μεταναστών… Κάποιοι προσπαθούν να υλοποιήσουν τα σχέδια του κράτους για άρση του ασύλου και απονομιμοποίηση του αγώνα των μεταναστών μέσα από το να χαθεί η εξεταστική!
Όλα τα παραπάνω μπορούν να επιβεβαιωθούν απ όσους παρευρίσκονταν στο Διοικητικό Συμβούλιο (ανένταχτοι φοιτητές, μέλη της ΑΡ.ΕΝ, εκπρόσωποι της ΠΑΣΠ και της ΠΚΣ). Βέβαια, όλα τα κανάλια παπαγάλισαν και πάλι τα ψέματα των δυνάμεων εξουσίας και αναπαρήγαγαν τις ψευδείς δηλώσεις του Α. Σαμαρά περί 4 μελών τις ΔΑΠ που ήταν όμηροι των υποστηρικτών των απεργών πείνας, και μερικών "φίλων" τους που ήρθαν να τους σώσουν... Το «στημένο» αυτό σκηνικό απ’ την πλευρά της ΔΑΠ και της ΝΔ. είναι ένα ακόμα καλό παράδειγμα για να δούμε πως, για άλλη μια φορά, τα ΜΜΕ διαστρέβλωσαν την πραγματικότητα ώστε να τους συμφέρει.


Ως ΡΑΣ-ΕΑΑΚ, καταγγέλλουμε τη στάση των ΜΜΕ – στάση που τροφοδοτήθηκε απ’ την ίδια τη νεολαία της Νέας Δημοκρατίας – και καλούμε όλους τους φοιτητές του Πολιτικού να καταδικάσουν τέτοιες λογικές και πρακτικές.


Όσοι επιθυμούν την κατάργηση του ασύλου (ΝΔ-ΛΑΟΣ) θα μας βρουν απέναντί τους!

25 Ιαν 2011

Αλληλεγγύη στους 300 μετανάστες και απεργούς πείνας της Νομικής


Η ΡΑΣ-ΕΑΑΚ εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη της στους 300 μετανάστες απ’ όλη την Ελλάδα που θα ξεκινήσουν απεργία πείνας την Τρίτη 25 Ιανουαρίου, διεκδικώντας τη νομιμοποίηση όλων των μεταναστών χωρίς προϋποθέσεις.

Η κίνηση αυτή των μεταναστών είναι το ύστατο όπλο που έχουν για να ζήσουν με αξιοπρέπεια και με στοιχειώδη δικαιώματα. Διωγμένοι από τη φτώχεια, την ανεργία, τους πολέμους, τις δικτατορίες στις χώρες τους, συναντούν τη ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης που τους «υποδέχεται» με τα σχέδιά της για τον φράχτη στον Έβρο και τον νέο «αντιμεταναστευτικό» νόμο Παπουτσή. Ένα νόμο που όχι μόνο δεν προσφέρει άσυλο ή νομιμοποίηση σε όλους τους μετανάστες, αλλά αναγκάζει ακόμη και τους για πολλά χρόνια εργαζόμενους μετανάστες στη χώρα μας να… αναμένουν την «φιλεσυπλαχνία» του Υπουργού Προ.Πο. μήπως και τους παραχωρήσει παράταση της άδειας παραμονής για ένα μόλις χρόνο!


Η συνεργασία της κυβέρνησης με το ακροδεξιό ΛΑΟΣ, που ξεκίνησε με την υπερψήφιση του Μνημονίου, συνεχίζεται τώρα και στο πεδίο της «κοινωνικής πολιτικής». Για να δικαιολογήσουν την κρίση ενός γερασμένου συστήματος και τις τραγικές συνέπειες μιας αντεργατικής και αντιλαϊκής πολιτικής και να αποπροσανατολίσουν την οργή των εργαζόμενων και της νεολαίας θέλουν να μετατρέψουν τους μετανάστες σε «αποδιοπομπαίους τράγους».


Ο αγώνας αυτών των μεταναστών έρχεται να προστεθεί στον αγώνα που δίνουν Αφγανοί, Ιρανοί και Παλαιστίνιοι πρόσφυγες που διεκδικούν πολιτικό άσυλο. Έρχεται να προστεθεί στην πάλη του συνόλου του εργατικού και λαϊκού κινήματος για την ανατροπή του Μνημονίου, την απομάκρυνση της Τρόικα και την απόκρουση της ρατσιστικής ακροδεξιάς δημαγωγίας. Οι 300 μετανάστες ζητούν το αυτονόητο δικαίωμά τους να μην θεωρούνται «λαθραίοι». Όπως οι ίδιοι λένε, ζητάνε «από τους Έλληνες συναδέλφους εργαζομένους, από κάθε άνθρωπο που τώρα υποφέρει κι αυτός από την εκμετάλλευση του ιδρώτα του, να σταθεί δίπλα τους». Η ενότητα της πάλης ντόπιων και μεταναστών εργατών, η αλληλεγγύη και η έμπρακτη υποστήριξη του αγώνα τους είναι ο δρόμος για τη νικηφόρα έκβαση αυτή της μάχης.



ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΑΠΕΡΓΟΙ ΠΕΙΝΑΣ ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΝ!

- ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ

- ΚΑΝΕΝΑΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΑΘΡΑΙΟΣ

- ΙΣΑ ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ, ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΥΣ

- ΕΞΩ Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΝΑΤΟ ΚΑΙ ΤΗΝ Ε.Ε



Η ΡΑΣ ΕΑΑΚ θα σταθεί στο πλευρό των απεργών πείνας με κάθε δυνατό τρόπο. Καλούμε όλα τα μέλη της ΕΑΑΚ, κάθε δημοκρατικό πολίτη και όλο το λαό να περάσουν από τη Νομική Σχολή της Αθήνας για να εκδηλώσουν με έμπρακτο τρόπο την αλληλεγγύη τους.