Η κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων στο πτυχίο μιας σχολής εξασφαλίζει στον απόφοιτο της συγκεκριμένης σχολής ότι το χαρτί που θα πάρει αφού αποφοιτήσει αντιστοιχεί σε ένα συγκεκριμένο επάγγελμα. Αυτό σημαίνει ότι ο απόφοιτος μιας άλλης σχολής που δεν του κατοχυρώνονται αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα δεν μπορεί να εργαστεί και στο αντίστοιχο επάγγελμα. Για παράδειγμα στον απόφοιτο της νομικής κατοχυρώνονται τα επαγγελματικά δικαιώματα του δικηγόρου, ενώ ταυτόχρονα απαγορεύει στον απόφοιτο οποιασδήποτε άλλης σχολής να ασκήσει το ίδιο επάγγελμα. Τα επαγγελματικά δικαιώματα δεν μπορούμε να τα θεωρούμε ξέχωρα από τα εργασιακά δικαιώματα(μισθός, ωράριο, ασφάλιση κλπ…). Κατά συνέπεια όταν ο απόφοιτος εισέλθει στην αγορά εργασίας δεν βρίσκεται έκθετος στις διαθέσεις του κάθε εργοδότη. Η κατοχύρωση κοινων επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων λειτούργει και ως δικλείδα ασφάλειας για τη διατήρηση αξιοπρεπών συνθηκών εργασίας και κυρίαρχα την αποφυγή της εισόδου του εργαζόμενου στον φαύλο κύκλο της ανεργίας και της ημιαπασχόλησης . Αυτό συμβαίνει γιατι η ύπαρξη των επαγγελματικών και εργασιακών δικαιωμάτων δίνει και τη δυνατότητα συλλογικής υπεράσπισής τους με περισσότερες πιθανότητες επιτυχίας από το να τα διαπραγματεύονταν ατομικά. Επιπλέον με τον ίδιο τρόπο μπορούν να προβούν και σε διεκδικήσεις για καλύτερους όρουεργασίας. Τέλος(αν και όχι λιγότερο σημαντικό….) αυξάνονται οι πιθανότητες εύρεσης εργασίας στο γνωστικό αντικείμενο του πτυχίου καθώς η κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων αποκλείει αποφοίτους διαφορετικού γνωστικού αντικειμένου να διεκδικήσουν τις ίδιες θέσεις εργασίας.
Οι απόφοιτοι Πολιτικού έχουν επαγγελματικά δικαιώματα ;
Η απάντηση είναι σαφώς πως όχι. Αποτέλεσμα αυτού του είναι ότι η επαγγελματική μας αποκατάσταση περιγράφεται επακριβώς με την έννοια πτυχιούχος-άνεργος. Η ανεργία των αποφοίτων του τμήματος μας βρίσκεται στο 28,1%,την ίδια στιγμή που η συνολική ανεργία βρίσκεται στο 9%. Το νούμερο αυτό αυξάνεται κατακόρυφα εάν σκεφούμε ότι 9 στους 10 ετεροαπασχολείται, δηλαδή ασχολείται σε αντικείμενο άσχετο με του τμήματος, συνήθως ιδιωτικοί υπάλληλοι. Το μόνο που μας κατοχυρώνεται είναι η συμμετοχή στους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ, όπως σε όλες τις σχολές, με τη διαφορά ότι εμείς σε αντίθεση με το σύνολο των υπόλοιπων σχολών ανθρωπιστικών επιστημών, δεν δικαιούμαστε συμμετοχή στο ΑΣΕΠ εκπαιδευτικών!!!! Ακόμα και στην Εθνική Σχολή δημόσιας διοίκησης μπαίνουμε με ακριβώς τον ίδιο τρόπο που το κάνει ο απόφοιτος μιας οποιασδήποτε άλλης σχολής π.χ. Χημικό. Και για να ολοκληρωθούν τα ευχάριστα νέα, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών, ένας από τους ελάχιστους χώρους όπου θα μπορούσαμε να βρούμε κάποια εργασία σχετική με το αντικείμενό μας κλείνει λόγω διακοπής χρηματοδότησης( για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε στον πρόεδρο του ΕΚΚΕ και καθηγητή της σχολής μας κ. Υφαντόπουλο).Επιπλέον είμαστε τελείως απροστάτευτοι απέναντι στην εκάστοτε εργοδοσία καθώς δεν υπάρχει κανένας συλλογικός φορέας(π.χ. σωματείο) μέσω του οποίου να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα μας(αφού στην ουσία αποτελούμε μια δεξαμενή πτυχιούχων που καλύπτει τις εκάστοτε ανάγκες της αγοράς και δεν εντασσόμαστε σε μια συγκεκριμένη επαγγελματική κατηγορία).
Όταν άλλοι «διεκδικούν» φωτοβολταϊκά εμείς παλεύουμε «απλά» για δουλειά:
Θεωρούμε ότι υπό το φόντο της οικονομικής κρίσης είναι ακόμα πιο επιτακτική ανάγκη να κινηθεί ο σύλλογος στη κατεύθυνση διεκδίκησης επαγγελματικών δικαιωμάτων. Και για να μη ξεχνιόμαστε, τη στιγμή που πολλοί έχουν στο μυαλό τους τη διάσπαση της σχολής(δηλαδή οι κατευθύνσεις να γίνουν τμήματα, πράγμα που σημαίνει ακόμα πιο περιορισμένη δυνατότητα εύρεσης εργασίας-σκεφθείτε αυτό συμβαίνει τώρα που παίρνουμε πτυχίο Πολιτικής επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης-πόσο μειώνονται οι πιθανότητες με ακόμα πιο περιορισμένο γνωστικό αντικείμενο κατοχυρωμένο στο πτυχίο π.χ. πολιτική ανάλυση) μόνη λύση για ένα καλύτερο εργασιακό μέλλον είναι η διεκδίκηση ενιαίου πτυχίου με όλα τα επαγγελματικά και εργασιακά δικαιώματα κατοχυρωμένα σε αυτό.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου