10 Ιαν 2016

Solidarity is our weapon

Πριν μερικούς μήνες, πέντε έλληνες φοιτητές προσάγονται  στο Μιλάνο από τις Ιταλικές αρχές για τη συμμετοχή τους την προηγούμενη μέρα στην πορεία της Πρωτομαγιάς και την κορύφωσή της στη συγκέντρωση No-expo. Ενάντια, δηλαδή, στην παγκόσμια έκθεση expo, το μέσο απογείωσης του τουρισμού της χώρας με ισχυρή παρουσία πολυεθνικών και με δαπάνες που ξεπέρασαν τα 10 δις ευρώ από κράτος που βρίσκεται σε οικονομική κρίση, χωρίς φυσικά να λείπει η κατά το πλείστον εθελοντική εργασία και η εκμετάλλευση των εργαζομένων.  

Έξι μήνες αργότερα, ξημερώματα πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας και λίγες ημέρες πριν τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, αστυνομικοί εισβάλλουν στα σπίτια των 5 φοιτητών στην Αγία Παρασκευή, όπως ακριβώς προέβλεπε Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης, το οποίο εκδόθηκε από τις Ιταλικές αρχές. Η απόφαση εισαγγελέα στις 13-11 δε τους έκρινε προφυλακιστέους και αφέθηκαν ελεύθεροι με περιοριστικούς, όμως, όρους. Στην ελλιπή και σε κακή μετάφραση δικογραφία που κατατέθηκε στους δικηγόρους τους οι 5 φοιτητές κατηγορούνται για «διακεκριμένη αντίσταση σε δημόσιο λειτουργό», «κάλυψη ή αλλοίωση χαρακτηριστικών» και «καταστροφή και λεηλασία σε σχηματισμό». Η τελευταία κατηγορία, μάλιστα, στο ιταλικό δίκαιο αποτελεί κακούργημα και τιμωρείται με έως και δεκαπέντε χρόνια κάθειρξης (με το δόγμα μηδενικής ανοχής να βρίσκεται σε απόλυτη ισχύ), ενώ στο ελληνικό δίκαιο δεν υπάρχει αντίστοιχη διάταξη ποινικού κώδικα και αντίστοιχες πράξεις αποτελούν πλημμελήματα. Ουσιαστικά όμως, η κατηγορία που τους προσάπτεται είναι ότι «εθεάθησαν» στη μεγάλη διαδήλωση της 1ης Μάη – ΝO EXPO 2015 στο Μιλάνο κοντά σε άτομα που συμμετείχαν σε επεισόδια «κακουργηματικού χαρακτήρα» με βάση το ιταλικό δίκαιο.

Λίγα λόγια για το ΕΕΣ (Ευρωπαϊκό Ένταλμα Σύλληψης): Η θεσμοθέτηση του ΕΕΣ, αρχικά, στόχευε στην καταπολέμηση εγκλημάτων εμπορίας ναρκωτικών, υπέρογκων κλοπών, trafficking κλπ και αποτελούσε κύριο μέσο της δικαστικής συνεργασίας μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ σε ποινικές υποθέσεις, η οποία επετεύχθη με τη Μεταρρυθμιστική συνθήκη της Λισσαβόνας και την αρχή της αμοιβαίας αναγνώρισης των δικαστικών αποφάσεων. Σήμερα, η Ευρώπη το εφαρμόζει και σε υποθέσεις μικροπαραβατικότητας, όπως αυτές αποτυπώνονται και από την αγωνιστική δράση των πολιτικά αντιφρονούντων, που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσαν τέτοιου τύπου εγκλήματα, αναβαθμίζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τους διεθνείς μηχανισμούς αστυνόμευσης και παγιώνοντας τις ολοκληρωτικές μορφές εξουσίας. Έτσι, σε μια συνθήκη σκλήρυνσης των κατασταλτικών μηχανισμών, περαιτέρω θωράκισης των κρατών και αυταρχικής αναδίπλωσής τους, το ΕΕΣ αποτελεί πλέον ένα ακόμη μέσο ποινικοποίησης των κοινωνικών αγώνων στα χέρια της ΕΕ. Όπλο, το οποίο σε αυτή τη φάση χρησιμοποιείται για να ακυρώσει τις διεθνείς αυτές συναντήσεις και πορείες που σκοπό έχουν να δημιουργήσουν ρήγματα σε αυτά ακριβώς τα κράτη της λεγόμενης μεταδημοκρατίας. Όπλο που επιστρατεύεται ακριβώς για την καταπολέμηση ενός εσωτερικού εχθρού των κρατών, του ίδιου του αγωνιζόμενου λαού. 

Η δίωξη των 5 φοιτητών έρχεται να μας θυμίσει των τρόπο με τον οποίο εξοντώνονται πλέον οι εχθροί των μεγάλων συμφερόντων. Η προσπάθεια για την καταστολή των κοινωνικών αγώνων γίνεται μέσα από τη στοχοποίηση και την ενοχοποίηση των κοινωνικών αγωνιστών. Η αποτροπή της έκδοσης των 5 αγωνιστών φοιτητών, αυτής της ακραίας κατασταλτικής μεθόδευσης, αφορά τον καθένα και την καθεμία, αφορά την υπεράσπιση της ίδιας της δημοκρατίας στο εσωτερικό των κρατικών σχηματισμών και των αντίστοιχων ελευθεριών μας, του δικαιώματός μας να αγωνιζόμαστε, να έχουμε λόγο, να μην είμαστε απλά πιόνια σε μια διεθνώς στημένη σκακιέρα. Όπλο δικό μας είναι η αλληλεγγύη και η δημιουργία αυτών των ρηγμάτων που φοβούνται. Και λόγω ακριβώς αυτής της μαζικής και έμπρακτης αλληλεγγύης οι 4 φοιτητές είναι σήμερα ελεύθεροι. Όλοι και όλες αύριο στο εφετείο στις 9.30, να εγγυηθούμε ότι κανένας από τους  5 φοιτητές δεν θα εκδωθεί στις ιταλικές αρχές.

Ρ.Α.Σ. - Ε.Α.Α.Κ