12 Ιαν 2009

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΩΝ ΓΕΝΙΚΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΗΨΕΩΝ ΑΘΗΝΑΣ, 9/1/2009



ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ
ΑΥΤΗ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΘΑ ΑΝΑΤΡΑΠΕΙ!


Χαιρετίζουμε την σημερινή μεγαλειώδη διαδήλωση μαθητών, φοιτητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων που έσπασε στο δρόμο τον τρομοκρατικό κλοιό που προσπάθησαν να επιβάλλουν η κυβέρνηση, οι κρατικοί μηχανισμοί και οι δυνάμεις καταστολής. Παρά το γενικευμένο κλίμα καταστολής των εξεγερσιακών νεολαιίστικών αγώνων, το κίνημα για άλλη μια φορά απέδειξε ότι συνεχίζει και κλιμακώνει με αμείωτη ένταση και δυναμική, θέτει ως στόχο την ανατροπή της φονικής κυβέρνησης της ΝΔ και της πολιτικής της, της σύμπραξης του ΠΑΣΟΚ και των κατευθύνσεων της Ε.Ε., είναι αποφασισμένο να συνεχίσει μέχρι την νίκη. Απέναντι σε αυτή την πρωτοφανή για τα μεταπολιτευτικά χρόνια κοινωνική σύγκρουση, η κυβέρνηση, με την πλήρη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ και την ανοχή ή τη στήριξη των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων, απαντά με μια προκλητική επίδειξη αυταρχισμού και ένα κατασταλτικό πογκρόμ στον κόσμο του κινήματος. Στη σημερινή μαζική κινητοποίηση, οι δυνάμεις καταστολής προχώρησαν σε απρόκλητη επίθεση στην πορεία. Το δόγμα της «μηδενικής ανοχής» επί της εφαρμογής του προχώρησε με μαζικές προσαγωγές και συλλήψεις μετά το τέλος της διαδήλωσης, με άγριο ξυλοκόπημα σε φοιτητές και εργαζομένους, απομονώνοντας και περικυκλώνοντας διαδηλωτές (ακόμα και σε εισόδους πολυκατοικιών), με προσαγωγές ακόμα και δικηγόρων.
Το εύρος, η αποφασιστικότητα αλλά και η κοινωνική νομιμοποίηση των κινητοποιήσεων τις καθιστά ιδιαίτερα επικίνδυνες, τόσο για την κυβέρνηση όσο και για τους επίδοξους μελλοντικούς διαχειριστές των ίδιων πολιτικών επιλογών. Σε αυτό το πλαίσιο, χρησιμοποιεί τα εν γένει εχθρικά, έξω και ενάντια στις λογικές και πρακτικές του κινήματος περιστατικά που έχουν να κάνουν, πρώτον με την επίθεση σε αστυνομικό λεωφορείο στου Ζωγράφου και δεύτερον με το σοβαρό τραυματισμό αστυνομικού από πολυβόλο όπλο. Ήδη η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ επιχειρούν να αμαυρώσουν και να συκοφαντήσουν το νεολαιίστικο κίνημα και να παρουσιάσουν την μαζική αντιβία που υιοθέτησε το μαζικό λαϊκό κίνημα ενάντια στο όργιο κρατικής – κυβερνητικής βίας σαν τρομοκρατία. Στόχος τους είναι η επιβολή και παγίωση της πιο σκληρής καταστολής και του σαρώματος των λαϊκών ελευθεριών σαν αναγκαίο συμπλήρωμα της αντεργατικής επίθεσης (συλλήψεις μέσα από σπίτια, αποκλεισμό του κέντρου της Αθήνας και της περιοχής των Εξαρχείων). Ειδική βαρύτητα σε αυτή την τεταμένη για τους νεολαιίστικους αγώνες συγκυρία αποκτά και το πανεπιστημιακό άσυλο. Σε όλη τη διάρκεια των κινητοποιήσεων του Δεκέμβρη, οι σχολές αποτέλεσαν σημεία αναφοράς και Κέντρα Αγώνα για όλα τα κοινωνικά στρώματα και έπαιξαν ζωτικό ρόλο στην ανάπτυξη και αυτό - οργάνωση του κινήματος. Το άσυλο προασπίζει την αυτοτέλεια και την ανεξαρτησία των διαδικασιών του κινήματος απέναντι σε κρατικές παρεμβάσεις ή ακόμα και κατασταλτικά χτυπήματα. Γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση και μηχανισμοί του κράτους επιχειρούν να ανοίξουν το ζήτημα της άρσης του ασύλου, επιδιώκοντας να καταφέρουν ένα κατασταλτικό χτύπημα συνολικά στο κίνημα. Είναι σαφές ότι μια τέτοια ενέργεια προσπαθεί να δημιουργήσει εμπόδια στη δυνατότητα του λαού και της νεολαίας να κινητοποιούνται, να αγωνίζονται και να συντονίζονται. Απέναντι σε αυτή την κατεύθυνση δηλώνουμε ότι το άσυλο ανήκει σε όλο τον λαό. Η απάντηση του φοιτητικού κινήματος και των Φοιτητικών Συλλόγων θα είναι αποφασιστική με την περιφρούρηση του απέναντι στις δυνάμεις καταστολής, δείχνοντας ότι δεν τρομοκρατούνται και ότι θα είναι μπροστά στον αγώνα προάσπισης του ασύλου.

Η περίοδος παράλληλα στιγματίζεται από την βάρβαρη επίθεση των Ισραηλινών δυνάμεων ενάντια στην Παλαιστίνη. Το φοιτητικό κίνημα δεν δηλώνει απλά την αλληλεγγύη του στους καταπιεσμένους από τον ιμπεριαλισμό λαούς, αλλά παλεύει έμπρακτα ενάντια στην κυβέρνηση που στηρίζει τον πόλεμο, καθώς και στους διεθνείς οργανισμούς που τον προωθούν (ΕΕ, ΝΑΤΟ κ.α.). Ο πόλεμος αυτός εντάσσεται στα σχέδια του κυρίαρχου στην περιοχή Ισραήλ, των ΗΠΑ και της ΕΕ, για τη «Νέα Μέση Ανατολή», που θα εξυπηρετεί καλύτερα τα οικονομικά, γεωπολιτικά και στρατιωτικά συμφέροντά τους. ΗΠΑ και ΕΕ γνώριζαν τα σχέδια του ισραηλινού κράτους για την επίθεση αλλά σιωπηρά συναίνεσαν, ενώ ακόμα και σήμερα (κι ενώ έχουν ξεκινήσει χερσαίες επιχειρήσεις ενάντια στη Γάζα) προβάλλουν τη λογική των «ίσων αποστάσεων» και της «καταδίκης της βίας απ’όπου κι αν προέρχεται», εξισώνοντας το θύτη με το θύμα. Συνένοχη και η ελληνική κυβέρνηση, με την αναβαθμισμένη συμμετοχή της στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, με τις δεκάδες υπογραφές συμφωνιών ανάμεσα στο ελληνικό και το ισραηλινό κράτος, με τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις.
Σε αυτά τα πλαίσια και με την κυβέρνηση να μην κάνει βήμα πίσω, εντείνοντας την επίθεση σε εκπαίδευση και εργασία (Νόμος Πλαίσιο, Ιδιωτικά Πανεπιστήμια και ΚΕΣ, προπαρασκευαστικό έτος, ασφαλιστικό, 65ωρο κλπ) καλούμε σε συνέχιση και κλιμάκωση του κινήματος με συνελεύσεις, καταλήψεις, διαδηλώσεις! Σε κοινό μέτωπο με τους εργαζομένους για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων μας, για τις ελευθερίες της εποχής μας, σε σύγκρουση με το σύστημα και τις κυβερνήσεις του, που σκοτώνουν στη δουλειά, στον πόλεμο και στην πόλη. Στους δρόμους, με συνελεύσεις – καταλήψεις – διαδηλώσεις και απεργίες, με μαχητικές μορφές πάλης, σε συντονισμό των εργατικών σωματείων, του φοιτητικού και μαθητικού κινήματος, της νεολαίας.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

· ΚΑΤΩ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ, ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΗΣ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
· ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΤΩΝ ΦΥΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΗΘΙΚΩΝ ΑΥΤΟΥΡΓΩΝ ΤΗΣ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ.
· ΑΜΕΣΗ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΚΑΙ ΑΘΩΩΣΗ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΩΝ
· ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΟΥΝ ΟΙ ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΕΕ, ΝΑ ΜΠΛΟΚΑΡΙΣΤΕΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΥ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ. ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ.
· ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΟΥΝ ΜΑΤ, ΜΕΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗΣ
· ΝΑ ΑΦΟΠΛΙΣΤΕΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ, έξω οι δυνάμεις κατοχής από το κέντρο της Αθήνας και το άσυλο των πανεπιστημιακών χώρων.
· ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΧΗΜΙΚΩΝ ΚΑΙ ΔΑΚΡΥΓΟΝΩΝ
· ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΑΣΥΛΟ, διεύρυνση του σε χώρους δουλειάς και σχολεία

· Καμία ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας 36/05 της ΕΕ και απόσυρση του νόμου για τα ΚΕΣ. Απεμπλοκή της χώρας από την Μπολόνια, τον Κ.Ε.Χ.Α.Ε. και όλες τις συμφωνίες της ΕΕ για την εκπαίδευση.
· ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ ΤΩΡΑ Ο ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ-ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΠΕΙΘΑΡΧΗΣΗΣ, ΤΟΥ ΑΥΤΑΡΧΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ.
· Απόσυρση - Καμία εφαρμογή του πρότυπου εσωτερικού κανονισμού λειτουργίας και των 4ετών αναπτυξιακών προγραμμάτων. Απαιτούμε να δοθούν άμεσα και δωρεάν όλα τα βιβλία και να αποσυρθούν οι λίστες συγγραμμάτων.
· Να κλείσουν και να καταργηθούν τα κολέγια, Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών, και όλα τα κέντρα κατάρτισης. Κατάργηση της βάσης του 10.
· Μία σχολή και ένα ενιαίο πτυχίο ανά γνωστικό αντικείμενο με όλα τα εργασιακά και επαγγελματικά δικαιώματα κατοχυρωμένα σε αυτό. Καμία πιστοποίηση έξω από το πτυχίο. Αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση για όλους χωρίς ταξικούς, εξεταστικούς και οικονομικούς φραγμούς.
· Καμία αξιολόγηση σχολών και πτυχίων, απόσυρση του νόμου για την αξιολόγηση. Όχι στις πιστωτικές μονάδες και τον ατομικό φάκελο προσόντων. Απόσυρση του νόμου για τη διά βίου κατάρτιση – ανασφάλεια.
· Απόσυρση του νόμου για τα μεταπτυχιακά που κατοχυρώνει τους κύκλους σπουδών και τα δίδακτρα. Απόσυρση του νόμου για την έρευνα, που υποτάσσει όλη την ερευνητική λειτουργία στους κανόνες της αγοράς.
· ΤΗΝ ΚΡΙΣΗ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ! ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΗΣ Σ.Σ.Ε. ΦΤΩΧΕΙΑΣ ΤΗΣ ΓΣΕΕ. ΝΑ ΑΠΟΣΥΡΘΕΙ Ο ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΟΡΟΜΠΗΞΙΑΣ.
· ΜΟΝΙΜΗ, ΛΙΓΟΤΕΡΗ, ΣΤΑΘΕΡΗ ΔΟΥΛΕΙΑ, ΔΟΥΛΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. ΟΧΙ ΣΤΙΣ ΕΛΑΣΤΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΝΤΙ – ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΝΟΜΩΝ ΣΙΟΥΦΑ- ΡΕΠΑ –ΠΕΤΡΑΛΙΑ. ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ.


ΚΑΛΟΥΜΕ ΣΕ:
· Νέο γύρο γενικών συνελεύσεων και εβδομαδιαίες καταλήψεις.
· Πανεκπαιδευτική πορεία την Πέμπτη 15/1 με προσυγκέντρωση 12.00 Προπύλαια.
· Λειτουργία ενός ενιαίου και ανοιχτού Συντονιστικού των Γενικών Συνελεύσεων και Καταλήψεων στους φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους.
· Συγκρότηση διαδικασιών του Πανεκπαιδευτικού Μετώπου, σε συντονισμό με τις μαθητικές συνελεύσεις και καταλήψεις
· Κοινή δράση και συντονισμό με κάθε πρωτοβάθμιο σωματείο, συνδικάτο και ομοσπονδία και εργατικό κέντρο στην κατεύθυνση συγκρότησης κοινού μετώπου νεολαίας και εργαζομένων. Εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς, συνοικίες, σχολεία για ενημέρωση και κάλεσμα σε κοινή πάλη των εργαζόμενων και του λαού
· Στις 10/1, Σάββατο σε αντιπολεμικό συλλαλητήριο φορέων με προσυγκέντρωση Πανεπιστημίου και Βουκουρεστίου στις 13:30