20 Νοε 2009

ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΖΕΙ
(ΚΑΙ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΣΚΟΥΠΙΖΕΙ…)


Η 36η επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου ήρθε και φέτος έπειτα από μια πλούσια σε αγώνες χρονιά με αποκορύφωμα όλων τη Δεκεμβριανή εξέγερση, τους αγώνες αλληλεγγύης προς την Κ.Κούνεβα και των λιμενεργατών για την ιδιωτικοποίηση των λιμανιών.
Οι φετινές πολύμορφες μαχητικές εκδηλώσεις χαρακτηρίστηκαν από μαζικότητα αλλά και σκληρή (προληπτική και μή) καταστολή από τη μεριά της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται ότι παρά τη μεγάλη σε όγκο και παλμό διαδήλωση, ο νέος υπουργός ‘‘Προστασίας του Πολίτη’’ Μ.Χρυσοχοίδης δεν πτοήθηκε, αλλά αντιθέτως τοποθέτησε σε κάθε γωνιά της Αθήνας δυνάμεις καταστολής (Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κάθε κάθετο δρόμο της πορείας που ακολούθησε η διαδήλωση υπήρχαν ΜΑΤ). Εικόνα όμως πέρα απ’ αυτή της αστυνομοκρατίας, που μας παραπέμπει σε άλλες εποχές, ήταν και αυτή των αθρόων συλλήψεων. Οι δυνάμεις καταστολής εγκλώβισαν και προσήγαγαν 290 άτομα –κυρίως έφηβους και ανήλικους- συγκεντρώνοντας στοιχεία και εμπλουτίζοντας έτσι τα κρατικά αρχεία ‘‘υπόπτων και επικίνδυνων διαδηλωτών’’. Χαρακτηριστικό είναι ότι διμοιρίες των ΜΑΤ κύκλωσαν και ακινητοποίησαν περισσότερους από 200 διαδηλωτές. Για περισσότερη από μία ώρα στη λεωφόρο Αλεξάνδρας οι κλούβες των ΜΑΤ, τα βαν και τα λεωφορεία μετέφεραν τους προσαχθέντες στη Γεν.Αστ.Διευθ.Αττικής και επέστρεφαν για να παραλάβουν τους υπόλοιπους προσαχθέντες, συνοδεία δεκάδων μοτοσικλετιστών των ομάδων ‘Δ’ και ‘Ζ’. Είναι προφανές ότι -και εν αναμονή των μαχητικών εκδηλώσεων για το πέρας ενός χρόνου από τη δολοφονία του Γρηγορόπουλου- οι μαζικές προσαγωγές και η έντονη παρουσία των δυνάμεων καταστολής, στις οποίες προχώρησε η νέα ηγεσία της αστυνομίας είναι στην ίδια λογική που εισήχθησαν και παλαιότεροι νόμοι από τη κυβέρνηση της ΝΔ (κάμερες, πιστοποίηση με επεξεργασία DNA, νόμος περί κουκούλας κ.ά) με κύριο στόχο τον εκφοβισμό όσων πλήττονται από την πολιτική που εφαρμόζεται και προβάλλουν μαζικές αντιστάσεις σήμερα, ιδιαίτερα υπό το φόντο της πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης.
Ως ΡΑΣ ΕΑΑΚ καταγγέλλουμε την προσπάθεια εκφοβισμού και τρομοκράτησης της νεολαίας και των εργαζόμενων που επιχειρείται από τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μέσα από σκληρά κατασταλτικά μέτρα, ιδίως σε κινηματικές στιγμές, όπως η επέτειος του Πολυτεχνείου, που αποτελεί διαχρονικό σύμβολο νικηφόρων λαϊκών αγώνων και δείχνει το δρόμο των σημερινών σύγχρονων μαχών που οφείλουμε να δώσουμε.

Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΜΑΣ ΣΤΑΜΑΤΑ,
ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ ΒΑΔΙΖΟΥΜΕ ΞΑΝΑ!