14 Ιαν 2010


2,5 EΒΔΟΜΑΔΕΣ ΘΗΤΕΙΑ…
(Ή αλλιώς ''εξεταστική και παρελκόμενα…'')


Οι διακοπές των χριστουγέννων τελείωσαν. Η εξεταστική όμως τώρα αρχίζει. Για άλλη μια φορά τα αμφιθέατρα θα αδειάσουν, οι πορτοκαλί καναπέδες του κυλικείου θα μείνουν κενοί και εμείς θα μείνουμε να αναπολούμε σαν μια ευχάριστη αλλά μακρινή πλέον ανάμνηση τις ημέρες των διακοπών.

Για άλλη μια φορά θα βρεθούμε αντιμέτωποι με θέματα που οι απαντήσειςμπορούν να εντοπιστούν μόνο στη φαντασία του εκάστοτε καθηγητή, με επιτηρητές-κενταύρους, για τους οποίους οι αντιγραφείς ‘‘φαίνονται’’ από πολύ μακριά και μπορούν να τους αλλάζουν κατά βούληση θέσεις, ενώ αναφαίρετο δικαίωμα τους είναι να μονογραφούν με οποιαδήποτε αφορμή τα γραπτά (είναι έμπειροι εξάλλου και ξέρουν…). Οι ερωτήσεις συχνά προέρχονται από βιβλία που ενώ μπορεί να βρίσκονται στην ύλη, ποτέ δεν έχουμε δει (και πώς άλλωστε, αφού η θεά Τύχη ίσως μας οδηγήσει στο να διαλέξουμε το ‘‘λάθος’’ πακέτο βιβλίων και έτσι εμείς οφείλουμε με κάποιον υπερβατικό τρόπο να γνωρίζουμε το περιεχόμενο όλων των πακέτων –πως άλλωστε θα γίνουμε στο μέλλον λαμπροί πολιτικοί επιστήμονες!??- που βρίσκονται στην λίστα συγγραμάτων…)και άλλα παρόμοια και ευχάριστα.

‘Επειτα, η συγκεκριμένη εξεταστική περίοδος έχει και μια ιδιαιτερότητα:ΔΙΑΡΚΕΙ ΜΟΝΟ 2,5 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ! Το τμήμα μας για άλλη μια φορά απέδειξε την πίστη του στα νομοθετήματα του Υπουργείου και τη διάθεση του να πρωτοπορεί στην προώθηση της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Το τμήμα μας με περισσό ζήλο εφήρμοσε τη διάταξη του Νόμου-Πλαίσιο που ορίζει ότι η εξεταστική δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 3 εβδομάδες, σε αντίθεση με το μέχρι χθές εφαρμοζόμενο καθεστώς των 4 εβδομάδων, διαμορφώνοντας έτσι ένα ακόμα πιο ασφυκτικό πλαίσιο για τους εξεταζόμενους φοιτητές, με πολλά μαθήματα να συμπίπτουν χρονικά ή να βρίσκονται το ένα μετά το άλλο. Είναι ξεκάθαρο ότι η εφαρμογή της συγκεκριμένης διάταξης του νόμου έρχεται να διαμορφώσει μια σκληρή πραγματικότητα για τους όρους εξέτασης και την παγίωση μιας κατάστασης όπου η ζωή μας θα περιορίζεται στο διάβασμα για την εξεταστική. Όλα αυτά την ίδια στιγμή που τίθεται σε αμφιβολία η δυνατότητα των πρωτοετών φοιτητών, που έχουν περάσει στη σχολή μας με μετεγγραφή, να συμμετάσχουν στην εξεταστική, καθώς οι αιτήσεις τους μπορεί να μην έχουν εγκριθεί μέχρι την έναρξη της εξεταστικής. Ακόμα όμως και να συμβεί αυτό οι συγκεκριμένοι φοιτητές είναι de facto σε εξαιρετικά μειονεκτική θέση, αφού δεν μπορούν να προμηθευτούν ακόμα τα εξεταζόμενα βιβλία.

Βέβαια η ‘‘πετσοκομμένη εξεταστική δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία, αλλά αποτελεί συνέχεια μιας κατάστασης που διαμορφώνεται εδώ και καιρό στη σχολή μας και κινείται στη κατεύθυνση της εντατικοποίησης των ρυθμών σπουδών. Οι υποχρεωτικές εργασίες, που αν δεν τις κάνεις δεν μπορείς να δώσεις το μάθημα (ναι, τόσο απλα!), τα συχνά τεστάκια που γίνονται για να ‘‘βοηθήσουν τους φοιτητές’’ και οι ποσοστώσεις σε μαθήματα αποτελούν είναι ενδεικτικά της κατάστασης που επικρατεί στη σχολή μας και σε αρκετά σημεία θυμίζει την εποχή του σχολείου, τότε που δεν ήμασταν ‘‘ελεύθεροι ακαδημαικοί πολίτες’’ (φοιτητές δηλαδή, που μπορούν να επιλέξουν το πώς θα διαχειριστούν το χρόνο τους…), αλλά επικαθοριζόμενοι από το χρόνο που χρειάζοταν για το σχολείο και το φροντηστήριο. Τότε που αποτελούσαμε συλλέκτες πληροφοριών και η κοπάνα ή το κενό αποτελούσε για μας ελεύθερο χρόνο.

Ο φοιτητικός μας σύλλογος πρέπει να δώσει με δυναμικό τρόπο απάντηση στις συνεχιζόμενες προκλήσεις από μεριάς των καθηγητών, που μόνο αποτέλεσμα έχουν την εντατικοποίηση των ρυθμών σπουδών και τη σκλήρυνση των όρων εξέτασης. Μέσα από τους συλλογικούς μας αγώνες θα απαντήσουμε στον ακρωτηριασμό της εξεταστικής και στην τελευταία αυτή επίθεση απέναντι στη φοιτητική μας καθημερινότητα.


ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • 4 Eβδομάδες εξεταστική
  • Καμία εφαρμογή του Νόμου Πλαίσιο
  • Τοποθέτηση της εξεταστικής σε ημερομηνία, που δεν θα αποκλείει τους φοιτητές με μετεγγραφή
  • Ανθρώπινους ρυθμούς σπουδών


*Καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Τρίτη 19 Ιανουαρίου και ώρα 11.00 στο γραφείο του κ.Λυριντζή στη γραμματεία, όπου θα πραγματοποιηθεί το Διοικητικό Συμβούλιο Τμήματος, το οποίο θα συζητήσει μεταξύ άλλων και το ζήτημα της εξεταστικής μετά από απαίτηση της πρώτης μαζικής και επιτυχημένης παράστασης διαμαρτυρίας του Φ.Σ Πολιτικού στις 14/01.