17 Οκτ 2011

ΠΑΣΠ-ΔΑΠ : Αρχιτέκτονες της διαφθοράς, γιατί τους προσκυνάς; (Ειδικά –αλλά όχι μόνο –για πρωτοετείς)

Μέρα εγγραφής।Προσέρχεσαι στη γραμματεία της σχολής σου και πλήθος χαρούμενων συμφοιτητών σου σε πλησιάζουν για να σε βοηθήσουν να πιάσεις το στυλό και να πραγματοποιήσεις την εγγραφή σου. Για ποιόν λόγο; Μα από την καλή τους την καρδιά φυσικά! Σε περικυκλώνουν και νιώθεις το κέντρο του κόσμου, σου πιάνουν συζήτηση, ζητούν το τηλέφωνό σου για να σε ενημερώνουν για τα της σχολής σου –άντε και για κανέναν πάρτυ –,σε βομβαρδίζουν με άχρηστες πληροφορίες, μα για τις κρίσιμες στιγμές που περνά αυτή τη στιγμή το ελληνικό Πανεπιστήμιο και το φοιτητικό κίνημα, ούτε φωνή, ούτε ψίθυρος. Όλα φαίνονται τόσο όμορφα, τόσο αθώα, όμως, αγαπητέ συνάδελφε, σύντομα πρέπει να καταλάβεις ότι όλα κινούνται με βάση τακτικής. Είσαι το πρόγραμμα του Πασπίτοδαπίτη την μέρα της εγγραφής, είσαι μία ακόμα ψήφος που ενισχύει την ηγεμονία τους στο Πανεπιστήμιο.
  • ΠΑΣΠ, η κυβερνητική παράταξη:

Η ΠΑΣΠ, με τον πιο αναίσχυντο τρόπο ισχυρίζεται ότι είναι διαφορετική, αριστερή, δημοκρατική, ανεξάρτητη παράταξη. Ωστόσο ακόμα κι αν τυπικά, η ΠΑΣΠ, μετέχει στους αγώνες του Φοιτητικού Κινήματος, δεν θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ξέχωρα από τον κομματικό της φορέα (ΠΑΣΟΚ)! Η ΠΑΣΠ είναι άρρηκτα συνδεμένη με αυτόν και οι πρακτικές που ακολουθεί δεν είναι περισσότερο ηθικές από αυτές που εκείνος ακολουθεί!

Όλα αυτά, ίσως ακούγονται υπερβολικά, σενάρια «αριστερής» φαντασίας. Γιατί να μην πιστέψουμε άλλωστε ότι η γενικά ΠΑΣΠούσα από το φοιτητικό κίνημα παράταξη έκανε «στροφή στην καριέρα» της και αποφάσισε να μπει σε «κινηματικό αναβρασμό»; Απάντηση σε αυτό, αγαπητοί συνάδελφοι δίνει μια τελευταία διαρροή (εικόνα 1) από τα εσωτερικά της ΠΑΣΠ, η οποία και αποδεικνύει αφενός τα σοβαρά εσωτερικά της προβλήματα κι αφετέρου τους ιδιοτελείς λόγους, για τους οποίους μετέχει στο κίνημα. Επιπλέον, δείχνει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν εσένα, τον τρόπο με τον οποίο προσπαθεί να σε πατρονάρει και να «καθοδηγήσει τη σκέψη σου»!

Με άλλα λόγια, ακόμα και σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή του φοιτητικού κινήματος, οι «μικροπολιτικές» ανησυχίες της ΠΑΣΠ είναι πιο σημαντικές από το ίδιο το κίνημα, το οποίο χρησιμοποιείται από την «υπεύθυνη αριστερά» για την προσέγγιση των πρωτοετών! Επιπλέον, η Γενική Συνέλευση , το βασικότερο όργανο των Φοιτητικών Συλλόγων, καταλήγει να είναι απλά ο τρόπος «επαφής με τους πρωτοετείς φοιτητές, που θα είναι πολλοί σε αριθμό και καινούριοι ψηφοφόροι». Τελικά, αγαπητέ συνάδελφε, η ΠΑΣΠ, σου φαίνεται λιγότερο σάπια ή περισσότερο ηθική από τον κομματικό της φορέα;

  • ΔΑΠ, Δύναμη Απαξίωσης Πτυχίων:

Περισσότερο σεβασμό βέβαια δεν σου δείχνει η ΔΑΠ, η οποία μέσα από τον συνδικαλισμό του lifestyle, της υποκριτικής παρεούλας και των σημειώσεων ποντάρει στην απολιτικοποίηση του συλλόγου, την υποστήριξη του εκάστοτε υπουργείου που πάει να περάσει οποιαδήποτε αντι-εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που πλήττει τις ζωές μας και φυσικά στον αποπροσανατολισμό σου από το κύριο πρόβλημά σου : την κατάσταση στο ελληνικό Πανεπιστήμιο σήμερα και τη σύγκρουση σου μέσα από κινητοποιήσεις με την πολιτική κυβερνησης-ΕΕ-ΔΝΤ που διαλύουν το μέλλον μας. Γιατί για την ΔΑΠ, όπως και για την ΠΑΣΠ, είσαι μία ακόμα ψήφος, ένα ακόμα λιθαράκι στο χτίσιμο της μπλε και της πράσινης αυτοκρατορίας αντίστοιχα!

Άλλωστε, αγαπητοί συνάδελφοι, κρινόμαστε από αυτά που πράττουμε κι όχι μόνο από αυτά που λέμε και σε αυτή τη λογική, δεν θα μπορούσαμε να επιτρέψουμε να λησμονηθεί ο σάλος που προξένησε πέρσι η διαρροή των ΔΑΠίτικων κατάστιχων με το φακέλωμα φοιτητών στους Μηχανολόγους Μηχανικούς! Στις λίστες αυτές, που αποτελούν πρωτοφανή ανηθικότητα και παραβίαση των προσωπικών δεδομένων του καθενός μας, καταγράφονταν αριθμός μητρώου, όνομα, επίθετο, έτος, τηλέφωνο, ακόμα και πολιτική κατεύθυνση και χαρακτηρισμός προσώπων, καθώς και το όνομα του φίλου –δαπίτη που ενδεχομένως πήρε το τηλέφωνό σου για να σε ενημερώνει και να βγείτε και για κανένα ποτάκι. Με άλλα λόγια, μιλάμε για πραγματικό φακέλωμα, για τακτικές που χρησιμοποιούνταν σε άλλες εποχές από τις δυνάμεις ασφαλείας, στη σημερινή εποχή από την μεγάλη «δημοκρατική παράταξη».

Και σε ρωτούμε, συνάδελφε, πώς ανέχεσαι να είσαι η μαριονέτα τους; Πώς δέχεσαι να σε χρησιμοποιούν για τις δικές τους σκοπιμότητες; Πώς επιτρέπεις να γίνεσαι το μαξιλαράκι της δικής τους ανηθικότητας; Πώς συμφωνείς να ισχυροποιούνται τέτοιες πολιτικές δυνάμεις που μαυρίζουν και υποθηκεύουν το μέλλον σου;