12 Ιαν 2012

ΦΟΙΤΗΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ: Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ...

Για την πραξικοπηματική κυβέρνηση Παπαδήμου αυτός θα είναι ο χρόνος που θα συνεχίσει αδιάκοπη ό,τι το ΠΑΣΟΚ δεν μπόρεσε να κάνει μόνο του, την επίθεση σε κάθε λαϊκή κατάκτηση, στους μισθούς, τις συντάξεις, την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό! Και οι τελευταίες αυταπάτες ότι αυτή θα είναι μια κυβέρνηση “εθνικής σωτηρίας” πια καταρρέουν όταν η μάλιστα η πρώτη κίνηση της κυβέρνησης “σωτηρίας” ήταν η ψήφιση ενός προϋπολογισμού της πείνας για τον ελληνικό λαό! Την ίδια στιγμή λοιπόν που το 71,1% του προϋπολογισμού (120,9δις) πηγαίνει για τόκους, χρεολύσια και για την ενίσχυση των τραπεζών, οι δαπάνες για το ΝΑΤΟ αυξάνονται κατά 16,8% και για το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη κατά 4,4% και μόλις το 11,4% των δαπανών (19,4δις) αφορούν μισθούς και συντάξεις και 10,1% (17,1δις) προορίζονται για παιδεία, υγεία, ασφαλιστικά ταμεία, συγκοινωνίες. Καθόλου τυχαίο δεν είναι άλλωστε ότι σε αυτήν την κυβέρνηση συμμετέχουν οι δυνάμεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ που είναι οι ίδιες που ψήφισαν και τον εκτρωματικό νόμο Διαμαντοπούλου! Είναι οι δυνάμεις που έχουν χρέος να βάλουν τον ελληνικό λαό να πληρώσει τα χρέη του κεφαλαίου στις ευρωπαϊκές τράπεζες, είναι οι δυνάμεις που μαζί με την ΕΕ και το ΔΝΤ σπρώχνουν έναν ολόκληρο λαό στη φτώχεια για να κερδίσουν οι χρηματοπιστωτικοί όμιλοι!

Η Υπουργός Παιδείας συναντήθηκε με τους πρυτάνεις και εκβιάζει ότι αν δεν συγκροτηθούν τα νέα συμβούλια διοίκησης που προβλέπει ο νόμος μέχρι το τέλος του μήνα, θα σταματήσει την χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων. Η συγκρότηση των συμβουλίων διοίκησης πρέπει να είναι αιτία πολέμου για τους φοιτητικούς συλλόγους το επόμενο διάστημα! Τα αυταρχικά Συμβούλια Διοίκησης θα είναι η ραχοκοκαλιά του νόμου-έκτρωμα και θα είναι η κίνηση μάτ της υπουργού προκειμένου να βάλει εγκάθετους του υπουργείου στη διοίκηση του Παν/μιου και ανενόχλητοι πια απ’ τις αντιδράσεις των φοιτητών να εφαρμόσει στο σύνολο του αυτόν τον νόμο που διαλύει το δημόσιο-δωρεάν και δημοκρατικό χαρακτήρα του Παν/μιου που με αγώνες έχει κατακτηθεί!

Οι προθέσεις της Υπουργού είναι προφανείς... Στην επαρχία, έχουν κλείσει όλες οι λέσχες σίτισης, τα δωρεάν συγγράμματα είναι ήδη σε όλες τις σχολές κατά πολύ μειωμένα! Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των εστιών οι οποίες μετά την κατάργηση του ΕΙΝ από 1/1/2012 περνάνε στη δικαιοδοσία των ιδρυμάτων τα οποία όμως δεν έχουν κονδύλια για να τις λειτουργήσουν. Έτσι είτε αυτές θα κλείσουν, είτε θα μπουν ενοίκια περνώντας σε ιδιώτες κλπ. Ακριβώς πάνω σε αυτή τη λογική και με αφορμή την υποχρηματοδότηση των ιδρυμάτων πάρα πολλοί εργαζόμενοι στα ιδρύματα, μετά την περικοπή των μισθών τους, αντιμετωπίζουν την απειλή της απόλυσης είναι προφανές ότι η Υπουργός ονειρεύεται τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ λιγότερο δημόσια, λιγότερο δωρεάν και τελικά καθόλου πανεπιστήμια!

και εμείς τί κάνουμε?


Απέναντι σε όλα αυτά, στην διάλυση του παρόντος και του μέλλοντος της γενιάς μας, δεν μπορούμε να μείνουμε αμέτοχοι. Το δρόμο μας δείχνει ο ηρωικός αγώνας των χαλυβουργών και των απεργών στο ΑΛΤΕΡ! Ο ανυποχώρητος, ενωτικός, συλλογικός αγώνας μπορεί να είναι η μόνη απάντηση στο μέλλον που ετοιμάζουν για μας χωρίς εμάς! Οι φοιτητές πετύχαμε ήδη μία νίκη όταν με τις κινητοποιήσεις μας του Σεπτέμβρη πετύχαμε ο νέος νόμος-έκτρωμα να μην έχει ακόμα εφαρμοστεί. Συγχρόνως στο Πολιτικό μετά από παραστάσεις διαμαρτυρίας στο πρόεδρο κερδίσαμε την δέσμευση του να επεξεργαστεί προτάσεις για να μην πληρώσουμε κανένα απ' τα συγγράμματα που έχουν περικοπεί! Σε αυτούς τους καιρούς και η πιο μικρή νίκη είναι σημαντική και μας διδάσκει ότι μόνο οι συλλογικοί αγώνες μπορούν να νικούν!

Ο αγώνας για ένα δημόσιο- δωρεάν πανεπιστήμιο είναι υπόθεση όλων μας! Καλούμε το σύλλογο να πάρει αποφάσεις έτσι ώστε σε συντονισμό με τους άλλους συλλόγους του:


Α) να διεκδικήσει απ' τον αντιπρύτανη οικονομικών, να καλυφθούν απ' τα κληροδοτήματα του Ιδρύματος τα δωρεάν συγγράμματα που έχουν περικοπεί!


Β) να μην επιτρέψει ΜΕ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΤΡΟΠΟ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑ ΙΔΡΥΜΑ την διεξαγωγή εκλογών για τα αυταρχικά Συμβούλια Διοίκησης.