21 Νοε 2012

Πολυτεχνείο 1973-2012 : Βρείτε τις ομοιότητες!




39 χρόνια μετά την εισβολή τανκς στο χώρο του Πολυτεχνείου μετά από εντολή της δικτατορικής κυβέρνησης των συνταγματαρχών, η τρικομματική συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ επιδιώκει να μας θυμήσει με τον πιο εναργή τρόπο ότι το σύνθημα « ΨΩΜΙ- ΠΑΙΔΕΙΑ- ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, Η ΧΟΥΝΤΑ ΔΕΝ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΤΟ ’73» είναι (δυστυχώς!) σήμερα πιο επίκαιρο και πραγματικό από ποτέ άλλοτε!
Την Τετάρτη 14/11, μετά από συνέλευση του Φ.Σ. του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (η γνωστή σε όλους μας ΑΣΟΕΕ), οι φοιτητές προχώρησαν σε κατάληψη της σχολής με αφορμή την πανευρωπαϊκή απεργία (14/11) αλλά και τον εορτασμό του Πολυτεχνείου. Ο Πρύτανης της σχολής, με πρωτοφανές θράσος, αποφάσισε να αγνοήσει παραδειγματικά την απόφαση του φοιτητικού συλλόγου και να ζητήσει ενισχύσεις από την πολιτεία ώστε να εκκενωθεί η σχολή από τους φοιτητές της (!), οι οποίοι περιφρουρούσαν την κατάληψη. Μέσα σε λίγη ώρα, η οδός Πατησίων έκλεισε ενώ μπροστά από τη σχολή συγκεντρώθηκαν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και διμοιρίες των ΜΑΤ. Φαίνεται πως η κυβέρνηση και οι εγκάθετοί της στις σχολές (χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο Πρύτανης της ΑΣΟΕΕ) είναι πλέον τόσο ανασφαλείς και φοβισμένοι που οποιαδήποτε δράση εναντιώνεται στις επιταγές τους και δημιουργεί κλίμα ανειρήνευτου Πανεπιστημίου πρέπει να καταπνίγεται άμεσα! Αν αυτό σας θυμίζει μια άλλη κατάληψη, 39 χρόνια νωρίτερα, μην παραξενεύεστε! Η «κυβέρνηση» τότε, όπως και τώρα, γνωρίζει ότι αρκεί μια σπίθα για να ξεσπάσει η φωτιά που θα ξεσηκώσει όχι μόνο τους φοιτητές αλλά και ολόκληρη την ελληνική κοινωνία και θα στείλει τους κυβερνώντες στις καλένδες της Ιστορίας...
Τη 17η Νοέμβρη 2012, την επέτειο του Πολυτεχνείου δηλαδή, το κράτος προχώρησε ένα βήμα παραπέρα καταλύοντας το άσυλο στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όπου δυνάμεις της Αστυνομίας, μετά από συμπλοκές με διαδηλωτές και προληπτικές προσαγωγές πριν την πορεία, προχώρησαν σε καταδίωξη διαδηλωτών μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου! Την καταδίωξή ακολούθησαν ξυλοδαρμοί και προσαγωγές 16 φοιτητών, οι οποίοι δεν είχαν καμία σχέση με επεισόδια και βρίσκονταν στο χώρο ώστε να προασπιστούν το άσυλο! Η κίνηση αυτή του κράτους και της αστυνομίας δεν είναι απαράδεκτη μόνο λόγω του φανερού συμβολισμού και της ευθείας αντιστοιχίας με τα γεγονότα του '73 αλλά γιατί κάτι παρόμοιο έχει όντως να συμβεί από την περίοδο της χούντας και δείχνει την αυταρχικοποίηση του κρατικού μηχανισμού, ο οποίος μάλιστα δεν διστάζει πλέον να δείξει τις ομοιότητές του με τη δικτατορία!
Τα δύο προηγούμενα γεγονότα, όπως και τόσα άλλα την προηγούμενη περίοδο, ιδιαίτερα σε μία τόσο ιστορικά φορτισμένη στιγμή όπως αυτή της επετείου του Πολυτεχνείου αποδεικνυουν ότι το κράτος δεν διστάζει να προχωρήσει σε κατάλυση του ασύλου (το οποίο αποτελεί κατάκτηση του φοιτητικού κινήματος με αφορμή φυσικά την εξέγερση του Πολυτεχνείου!), όπως και σε οποιαδήποτε μορφή καταστολής απέναντι σε όποιον αγωνίζεται και εναντιώνεται στα βάρβαρα σχέδιά του! Η αυταρχική θωράκιση του κράτους αποδεικνύει όμως και κάτι ακόμα.. Ότι η συγκυβέρνηση κρέμεται πλεον σε μια κλωστή και φοβάται πραγματικά την αντίδραση και τη συγκρότηση κινημάτων που μπορεί να την ανατρέψουν! Εμείς, όμως, δεν θα φοβηθούμε ούτε θα κάνουμε πίσω! Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε με όλες μας τις δυνάμεις, όπως έκαναν οι φοιτητές στο Πολυτεχνείο το 1973 και αποτελούν σήμερα έμπνευση για μας, απέναντι σε όσους γκρεμίζουν τα όνειρά μας και υποθηκεύουν το μέλλον μας και θα υπερασπιζόμαστε τα κεκτημένα μας με κάθε τίμημα μέχρι τη νίκη!