18 Φεβ 2013

ΣΥΝ “ΑΘΗΝΑ” ΚΑΙ... ΣΥΛΛΟΓΟ ΚΙΝΕΙ

12 χρόνια σχολείο με χιλιάδες ευρώ στα φροντιστήρια, 5 χρόνια Παν/μιο με όλο και περισσότερους εξεταστικούς φραγμούς, 2 χρόνια μεταπτυχιακά με υπέρογκα δίδακτρα... και μετά; ανεργία, μετανάστευση ή αν είσαι απ' τους “τυχερούς” δουλειά με 400 ευρώ και φυσικά χωρίς ασφάλιση. Αυτή είναι η κατάσταση που αντιμετωπίζουμε σήμερα όλοι εξ' αιτίας των πολιτών της Τρόικας και των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών. Βέβαια δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί η επιδίωξή τους, να μετατρέψουν δηλαδή μία ολόκληρη γενιά σε στρατιές ευέλικτων και φθηνών εργαζομένων που θα αναγκάζονται να απανειδικεύονται συνεχώς και δεν θα σηκώνουν κεφάλι ενάντια στους εργοδότες τους υπό την απειλή του ΟΑΕΔ, χωρίς να αναδιαρθρώσουν πλήρως την εκπαίδευση. Υπό αυτό το πρίσμα το δημόσιο, δωρεάν, δημοκρατικό και μαζικό Παν/μιο δεν χωράει στην Ελλάδα του μνημονίου. Και δεν χωράει γιατί οι αγώνες των φοιτητών είχαν διασφαλίσει ότι σε αυτό σπουδάζουν όλοι δωρεάν, τα πτυχία κατοχυρώνουν επαγγελματικά δικαιώματα και οι φοιτητές μπορούν να έχουν λόγο για το πως θα σπουδάζουν μέσα από τα συλλογικά τους όργανα, δηλαδή τους Φοιτητικούς Συλλόγους.
Η επίθεση του Υπουργείου στο Δημόσιο Παν/μιο είναι πολύ καλά οργανωμένη και στοχευμένη, μετά από την συνεχή κατασυκοφάντησή του στα κυρίαρχα ΜΜΕ, την ψήφιση δύο κατάπτυστων νόμων μέσα στις διακοπές του καλοκαιριού (Διαμαντοπούλου/ Αρβανιτόπουλου) την αντιδημοκρατική εκλογή των Συμβουλίων Ιδρύματος και τέλος την αντισυνταγματική εξίσωση των πτυχίων ΑΕΙ και ΤΕΙ με των ιδιωτικών κολεγίων με μια απλή πράξη νομοθετικού περιεχομένου, τώρα, σε περίοδο εξεταστικής, όπου οι Φ. Σύλλογοι είναι ανενεργοί, επιλέγουν να φέρουν και το σχέδιο “Αθηνά”. 
Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσιάστηκε τα 40 υπάρχοντα ιδρύματα (26 ΑΕΙ και 14 ΤΕΙ) γίνονται 32 (20 ΑΕΙ και 12 ΤΕΙ) ενώ από τις υπάρχουσες 85 σχολές και 533 τμήματα μένουν 386 τμήματα! Το μεγαλύτερο χτύπημα το δέχονται οι σχολές των ανθρωπιστικών επιστημών(μειώνονται κατά 10% οι θέσεις). Απ’ ό,τι φαίνεται, για το Υπουργείο «παιδείας», οι κοινωνικές επιστήμες είναι άχρηστες μιας και δεν προσφέρουν κάποιο άμεσο κέρδος στις επιχειρήσεις και στην «ανάπτυξη» της οικονομίας… Χέρι χέρι με τις θεωρητικές σχολές πάνε τα ΤΕΙ. Εκεί, περίπου 80 τμήματα σβήνουν από το χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, άλλα συγχωνεύονται και άλλα αλλάζουν πόλη, ενδεικτικά μόνο από τα ΤΕΙ μειώνει 7.000 θέσεις των εισακτεών!
Το σχέδιο “Αθηνά” λοιπόν είναι ένα δημοσιονομικό “συμμάζεμα” της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και άρα πρώτον μεταφέρει τα οικονομικά βάρη των σπουδών στις πλάτες των φοιτητών και των οικογενειών τους και δεύτερον δημιουργεί ένα πολύ πιο άμαζο Παν/μιο, πέρα όμως από αυτό το προφανές, το “Αθηνά” αποτελεί και την αρχή για την υλοποίηση ενός πιο μακρόπνοου σχεδίου από πλευράς μνημονιακών κυβερνήσεων με τελικό στόχο την πλήρη αλλαγή του τρόπου με τον οποίο σπουδάζαμε και εισερχόμασταν στην αγορά εργασίας.
Υπό αυτό το πρίσμα όσοι από μας νομίζουν ότι το Τμήμα μας την γλίτωσε επειδή δεν αλλάζει τίποτα πέρα από μία καθαρά τυπική διοικητική αλλαγή (την αποκοπή μας από την Ν.Ο.Π.Ε. και την δημιουργία μιας νέας σχολής με τρία τμήματα, Πολιτικό, Οικονομικό, ΕΜΜΕ) ίσως θα πρέπει να το ξανασκεφτούν... Κι αυτό γιατί όπως το ίδιο το σχέδιο περιγράφει, οι διοικητικές συγχωνεύσεις είναι μόνο η αρχή η στρατηγική τους επιδίωξη είναι και οι ακαδημαϊκές συγχωνεύσεις, με πλήρη ρευστοποίηση των γνωστικών αντικειμένων και άρα και διάλυση των ενιαίων πτυχίων και των επαγγελματικών δικαιωμάτων.
Αν κανείς το συνδυάσει με την ταυτόχρονη εξίσωση των πτυχίων, την μείωση των δαπανών κατά 67,4 για τα ΑΕΙ- ΤΕΙ μέχρι το 2015, το σχέδιο δράσης για την απασχόληση των νέων και την εκ νέου λειτουργία των θεσμών της αξιολόγησης των Ιδρυμάτων, της ΑΔΙΠ, τις διαγραφές φοιτητών και τους νέους εσωτερικούς κανονισμούς των Ιδρυμάτων έχει όλα τα κομματάκια που συνθέτουν το παζλ για το μέλλον που ετοιμάζουν στη γενιά μας οι κυβερνήσεις των μνημονίων.
Όλα αυτά λοιπόν πολύ απλά σημαίνουν ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα οι νέες σχολές, θα αξιολογηθούν με κριτήριο το κατά πόσο οι απόφοιτοί τους είναι απορροφήσιμοι από την αγορά εργασίας, οι σχολές λοιπόν που θα έχουν αρνητικές αξιολογήσεις (προφανώς η δικιά μας θα είναι μία από αυτές) θα έχουν και πολύ χαμηλότερες χρηματοδοτήσεις, με αποτέλεσμα πολύ σύντομα να αναγκαστούν να επιβάλουν δίδακτρα, και ταυτόχρονα να αλλάξουν τα προγράμματα σπουδών τους σε προγράμματα επιλογής για τον κάθε φοιτητική ατομικά ανάλογα με το τί έχει ανάγκη την συγκεκριμένη περίοδο η αγορά εργασίας. 
 
Στο Παν/μιο που ονειρεύεται λοιπόν το Υπουργείο ένας μαθητής θα μπαίνει για παράδειγμα στην σχολή οικονομικών, πολιτικών επιστημών και σπουδών επικοινωνίας, θα κάνει μερικά μαθήματα οικονομίας, μερικά κοινωνιολογίας, μερικά δημοσιογραφίας και εν τέλει θα του απονείμεται ένας τίτλος σπουδών που δεν θα του διασφαλίζει την δυνατότητά να δουλέψει ούτε σαν κοινωνιολόγος, ούτε σαν δημοσιγράφος, ούτε σαν λογιστής, παρά μόνο θα προστίθεται στον ατομικό του φάκελο πλάι στο lower και το πιάνο παράλληλα θα πρέπει να πληρώνει τα συγγράμματα, την σίτιση και την στέγαση και φυσικά αν κόβεται αρκετές φορές σε κάποιο μάθημα, δεν προλάβει να κάνει κάποια εργασία ή απλά έχει διαφορετική άποψη από τον καθηγητή του θα μπορεί και να διαγράφετε!
 
 
Για να τα κάνει φυσικά όλα αυτά που ονειρεύεται ο “κύριος” Αρβανιτόπουλος φροντίζει να πάει ένα βήμα παραπέρα την αντιδημοκρατική και αυταρχική διοίκηση των Ιδρυμάτων. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να επιβάλει τόσο αντιδραστικές αλλαγές σε ένα Παν/μιο στο οποίο το φοιτητικό κίνημα είχε επιβάλει ότι οι φοιτητές μέσω των φοιτητικών τους συλλόγων θα μπορούν να έχουν λόγο για το πως θα σπουδάζουν! Έτσι μετά τις χουντικού τύπου εκλογές των Συμβουλίων Ιδρύματος με το σχέδιο Αθηνά κάθε νέα σχολή θα έχει και τον δικό της κοσμήτορα ο οποίος θα έχει συγκεντρωμένες υπερεξουσίες και θα επιλέγεται επί της ουσίας από το ίδιο το Σ.Ι. Έτσι υπερσυγκεντρωτικές διοικήσεις μιας χούφτας ανθρώπων θα καταστρέφουν τις ζωές χιλιάδων. Κονκλάβια των πιο σκληρών επιχειρηματικών συμφερόντων, διοικητές τραπεζών και μεγαλοεπιχειρηματίες να κόβουν και να ράβουν κατά το δοκούν το δημόσιο Πανεπιστήμιο και θα αποφασίζουν για μας χωρίς εμάς!

 
Η κυβέρνηση με το σχέδιο Αθηνά θέλει να γράψει τους τίτλους του τέλος για το μέλλον της γενιάς μας, ας γίνουμε εμείς η αρχή του τέλους της... ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΤΙΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ ΕΠΟΜΕΝΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΟΡΓΑΝΩΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ, ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΚΗΣ ΚΟΙΝΩΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΥ ΗΔΗ ΣΙΓΟΒΡΑΖΕΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΤΟ ΜΥΝΗΜΑ: “«Κύριε» Αρβανιτόπουλε και «κύριοι» της κυβέρνησης, αν θέλετε οπωσδήποτε να βάλετε λουκέτα, βάλτε τα στα υπουργεία σας και στην κυβέρνηση! Να είστε σίγουροι ότι η νεολαία δεν θα βοηθήσει ούτε λίγο στην εφαρμογή των σχεδίων σας. Δεν θα γίνουμε βουβές ουρές στους ΟΑΕΔ!  ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ!”