4 Απρ 2013

Το ποτάμι πίσω δεν γυρνά...

Μετά από την πανελλαδική πανεκπαιδευτική πορεία της Πέμπτης 28/3 και τη συναυλία που διοργάνωσαν οι Φοιτητικοί Σύλλογοι στα Προπύλαια την Παρασκευή 29/3 φαίνεται ότι κλείνει ο πρώτος γύρος κινητοποιήσεων ενάντια στο «Σχέδιο Αθηνά». Εδώ και σχεδόν ενάμιση μήνα δεκάδες φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι σε όλη την Ελλάδα συνεδρίαζαν, έπαιρναν αγωνιστικές αποφάσεις, συντονίζονταν μεταξύ τους και έδιναν ραντεβού στους δρόμους προκειμένου να δηλώσουν σε Κυβέρνηση και Υπουργείο ότι «το Σχέδιο Αθηνά θα μείνει στα χαρτιά»!

Μέσα σε αυτόν τον ενάμιση μήνα κινητοποιήθηκαν φοιτητικοί σύλλογοι που – κυρίαρχα με ευθύνη των καθεστωτικών παρατάξεων ΔΑΠ και ΠΑΣΠ- είχαν χρόνια ακόμα και να συνεδριάσουν, σύλλογοι που δεν είχαν βρεθεί ποτέ στο δρόμο και άλλοι που βρίσκονται παραδοσιακά στην πρώτη γραμμή του φοιτητικού κινήματος θέλοντας όλοι να δώσουν το ηχηρό μήνυμα ότι παλεύουμε και θα παλεύουμε μέχρι τέλους όχι μόνο για να εξαιρεθεί το εκάστοτε Τμήμα αλλά για να ανατραπεί συνολικά το Σχέδιο διάλυσης του ελληνικού Πανεπιστημίου. Ο Φοιτητικός Σύλλογος Πολιτικού μπήκε από τους πρώτους στη διαδικασία Γενικών Συνελεύσεων και επί πέντε εβδομάδες έπαιρνε αγωνιστικές αποφάσεις, προχωρούσε σε κατάληψη και συμμετείχε δυναμικά σε όλες τις κινητοποιήσεις σε συντονισμό με τους υπόλοιπους αγωνιζόμενους Φοιτητικούς Συλλόγους της Αθήνας και της περιφέρειας. Οι μαζικές Γενικές Συνελεύσεις, οι δεκάδες καταλήψεις πανελλαδικά, οι πρωτότυποι ακτιβισμοί, οι διαμαρτυρίες στο Υπουργείο Παιδείας καθώς και οι πολύ δυναμικές πορείες στο κέντρο της Αθήνας (με αποκορύφωμα την πανελλαδική της Πέμπτης 14/3 στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 7.000 φοιτητές από όλη την Ελλάδα) φαίνεται ότι άσκησαν πραγματικές πιέσεις σε Υπουργείο και Κυβέρνηση καθώς όχι μόνο η Φιλοσοφική (Πρόγραμμα Ψυχολογίας και Ξενόγλωσσα) και διάφορα ΤΕΙ της επαρχίας εξαιρέθηκαν από το «Σχέδιο Αθηνά», μετατίθεται παράλληλα από βδομάδα σε βδομάδα η υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων, αλλά και η σχετική τροπολογία που ψηφίστηκε την Πέμπτη 28/3 (σύμφωνα με την οποία με ένα απλό Προεδρικό Διάταγμα θα μπορεί ο εκάστοτε Υπουργός να ιδρύει και να καταργεί τμήματα εν μία νυκτί, να βάζει κατευθύνσεις στα ήδη υπάρχοντα, να διασπάει πτυχία, να άγει και να φέρει τις μοίρες χιλιάδων νεολαίων ανάλογα με τις ορέξεις της Τρόικα και των αυριανών εργοδοτών μας) υπερψηφίστηκε οριακά από 148 βουλευτές ενώ και η ΔΗΜ.ΑΡ την καταψήφισε υπό το βάρος των κινητοποιήσεων. Άλλωστε και μόνο το γεγονός ότι μια Κυβέρνηση που έχει επιδείξει περισσή αυταρχικότητα όσον αφορά την επιβολή των αποφάσεων της και δεν ενδιαφέρεται πλέον να διατηρήσει τις κοινωνικές της συμμαχίες, δείχνει για πρώτη φορά ανήμπορη να προχωρήσει στην εφαρμογή ενός νόμου και παράλληλα φοβάται να τον περάσει από ολομελειακή διαδικασία του Κοινοβουλίου καταλήγοντας στο τελείως αντιδημοκρατικό και αυταρχικό μέτρο των Προεδρικών Διαταγμάτων, καταδεικνύει ότι οι φοιτητές και συνολικά η νεολαία, το μέλλον αυτού του τόπου, έχουν την δύναμη να αλλάξουν και την πορεία του.

Εμείς θέλουμε να υπενθυμίσουμε σε Κυβέρνηση- Υπουργείο-Τρόικα και τους 148 κατάπτυστους βουλευτές που νόμιζαν ότι ξεμπέρδεψαν με τη γενιά μας ότι ο

προηγούμενος μήνας ήταν μόνο η αρχή! Στην ερώτηση «Μεταρρυθμίσεις Τώρα ή Ποτέ» που έθεσαν Υπουργός και τα τσιράκια του στα Πανεπιστήμια, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, οι φοιτητές απάντησαν ξεκάθαρα και η απάντησή τους ήταν ΠΟΤΕ! Όλοι οι φοιτητικοί σύλλογοι δεν πρόκειται να επαναπαυθούμε στιγμή αλλά αντίθετα θα βρισκόμαστε συνέχεια σε εγρήγορση! Όποια στιγμή τολμήσουν να προχωρήσουν στην υπογραφή των Προεδρικών Διαταγμάτων που έρχονται να διαλύσουν το Δημόσιο, Δωρεάν, Δημοκρατικό Πανεπιστήμιο περνώντας μεταρρυθμίσεις 20 ετών σε ένα βράδυ να είναι βέβαιοι ότι οι χιλιάδες φοιτητές που βρέθηκαν τον τελευταίο μήνα στο δρόμο θα είναι απέναντί τους ακόμα πιο μαζικά, ακόμα πιο μαχητικά! Τον δρόμο μας δείχνουν οι αγώνες των φοιτητών το 2006-2007 και οι έξι βδομάδες καταλήψεων τον περσινό Σεπτέμβρη που έγιναν ο εφιάλτης της Γιαννάκου και της Διαμαντοπούλου (θυμάστε «κε» Αρβανιτόπουλε;)! Σ’αυτό τον δρόμο θα βαδίσουμε κι εμείς μέχρι τη νίκη της γενιάς μας!