19 Δεκ 2013

Και ανοιχτές σχολές και απεργία… Για να δούμε…

Βρισκόμαστε στα μέσα Δεκέμβρη και μόλις τώρα άνοιξε η σχολή, γεγονός που οδηγεί στο ερώτημα γιατί ήταν κλειστή όλο αυτό το διάστημα και τέλος πάντων ποιος ευθύνεται γι αυτό. Υπάρχει η άποψη που υποστηρίζουν το υπουργείο και ο Αρβανιτόπουλος αυτή των απολύσεων 1349 διοικητικών υπαλλήλων, που σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης είναι μνημονιακή υποχρέωση. Υπάρχει η άποψη του Σαμαρά και του Πρετεντέρη που λένε πάλι για μειοψηφίες που δεν επιτρέπουν στη χώρα να δείξει το καλό της προφίλ, υπάρχει και η άποψη των «ανοιχτών σχολών» και των 22.000 (200 και αν στελεχών της ΔΑΠ και της ΟΝΝΕΔ όπως φάνηκε στην κινητοποίησή τους) που λένε για άλλες «μειοψηφίες» αυτές των συλλογικών αποφάσεων των γενικών συνελεύσεων για έμπρακτη στήριξη στον αγώνα των διοικητικών και της υπεράσπισης του δημόσιου και δωρεάν πανεπιστημίου. Υπάρχει και η άποψη που λέει ότι τα πανεπιστήμια τα κλείνει η κυβέρνηση.
Η ανακοίνωση του μέτρου της διαθεσιμότητας, πέρα από μνημονιακή υποχρέωση, αποτελεί ένα ακόμα κομμάτι από το παζλ της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης που επιχειρείται τα τελευταία χρόνια στο ελληνικό πανεπιστήμιο. Πιο συγκεκριμένα μετά το σχέδιο «Αθηνά» που προέβλεπε συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολών ήρθαν οι απολύσεις των διοικητικών σε δύο από τα  μεγαλύτερα ιδρύματα της χώρας που υποβαθμίζουν τη λειτουργία τους σε μεγάλο βαθμό (υποστελεχωμένες γραμματείες, βιβλιοθήκες, εργαστήρια στο πολυτεχνείο, πανεπιστημιακές κλινικές της ιατρικής κλπ) αλλά ταυτόχρονα ανοίγουν το δρόμο αφενός για 40% απολύσεις στις κατώτερες βαθμίδες διδακτικού προσωπικού μέσα στο 2014 και αφετέρου για τις διαγραφές φοιτητών και όχι μόνο μέσω του νέου πρότυπου εσωτερικού κανονισμού. Αυτό που έχει αλλάξει σε σχέση με τον αγώνα των διοικητικών υπαλλήλων και εν τέλει επιβεβαιώνεται είναι ότι το πανεπιστήμιο ανοιχτό, από κλειστό που ήταν πριν, χωρίς διοικητικούς υπαλλήλους δεν μπορεί να λειτουργεί ομαλά γιατί οι ελλείψεις είναι εμφανείς. Άρα η απεργία που συνεχίζεται ως στις 23/12 και η στήριξη σε αυτή παραμένει σημαντική για όποιον θέλει ένα πανεπιστήμιο λιγότερο αναδιαρθρωμένο και περισσότερο ένα δημόσιο και δωρεάν με ισχυρά πτυχία και όχι πτυχία της ανεργίας του 60%!
Γιατί, όμως, αυτές οι εγγραφές είναι διαφορετικές;
Η γενική συνέλευση των εργαζομένων συνεχίζει να παίρνει αποφάσεις με αίτημα την αναστολή της ΚΥΑ (Κοινή Υπουργική Απόφαση) και του μέτρου της διαθεσιμότητας που προκαλεί τα παραπάνω, παρόλα αυτά ένα από τα μέσα που επιστράτευσε η κυβέρνηση για να καταστείλει την απεργία (μαζί με άλλες μεθόδους όπως ΜΜΕ, δηλώσεις περί χαμένου εξαμήνου κλπ) ήταν και η ενεργοποίηση απεργοσπαστικού μηχανισμού υποκινημένου από τη παράταξη της ΠΑΣΚ του ΠΑΣΟΚ δηλαδή στο σύλλογο των εργαζομένων. Αν οι απολύσεις γίνουν, στη γραμματεία μας θα μείνουν μόλις δύο εργαζόμενοι για τους φοιτητές του πολιτικού. Οι εργαζόμενοι που θα δεις στη γραμματεία εκτός από δύο δουλεύουν όντες απολυμένοι και ενώ έχουν λειτουργήσει ενάντια στην απόφαση του συλλόγου τους.

 


Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση
Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης