6 Δεκ 2014

Θεατρο σκιών η σύγκλητος με το φορτσάκη στο ρόλο του καραγκιόζη


Το τελευταίο διάστημα οι φοιτητικοί σύλλογοι βρίσκονται σε μια διαρκή αντιπαράθεση με την πρυτανική αρχή του ΕΚΠΑ και πιο συγκεκριμένα στοχοποιούν και ζητούν να παραιτηθεί ο πρύτανης του πανεπιστημίου, ο Φορτσάκης. Η αντιπαράθεση αυτή πήρε σάρκα και οστά από την πρώτη κιόλας βδομάδα που άνοιξαν τα ιδρύματα όταν οι φοιτητές μέσα από τις συλλογικές τους αποφάσεις διεκδικούσαν να γίνει σύγκλητος προκειμένου να παρθεί μια οριστική απόφαση καταδίκης του μέτρου των διαγραφών και των νέων οργανισμών την ίδια στιγμή που φλέγοντα ζητήματα όπως ο καθαρισμός του κτηρίου αλλά και το καθεστώς φύλαξης παρέμεναν άλυτα.
Ήδη από την πρώτη σύγκλητο που τελικά έγινε στα μέσα του Οκτώβρη (!) ο Φορτσάκης έδειξε τις διαθέσεις του απέναντι στους φοιτητές. Ήταν μία σύγκλητος κατά την διάρκεια της οποίας οι κάμερες βρίσκονταν στην αίθουσα της συγκλήτου να δείχνουν τον πρύτανη να ωρύεται με αφορμή την παρουσία φοιτητών μέσα στο χώρο αλλά δεν έκανε κανένα σχόλιο για τις κάμερες, ενώ μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει αναρωτηθεί πως βρέθηκαν στο χώρο. Η επόμενη σύγκλητος είχε οριστεί λίγες βδομάδες μετά χωρίς καμία ενημέρωση προς τους φοιτητές για την ώρα και το μέρος διεξαγωγής της. Παρόλα αυτά οι φοιτητικοί σύλλογοι και πάλι βρέθηκαν στο σημείο που γινόταν η σύγκλητος αλλά αυτή τη φορά τα ΜΑΤ είχαν αναλάβει να εξασφαλίσουν την ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας. Μάλιστα σε εκείνη τη σύγκλητο, η εκπρόσωπος των εργαζομένων ενώ στην αρχή βρισκόταν στην αίθουσα όταν βγήκε για λίγο έξω ο Φορτσάκης της απαγόρευσε να επιστρέψει μέσα!
Το τελευταίο και πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σύγκλητος που έγινε την προηγούμενη βδομάδα η οποία τελικά βρήκε στέγη στο civitel Hotel στο Μαρούσι σαν παράνομο ζευγαράκι (!) εκτός πανεπιστημιακού χώρου δηλαδή με τα ΜΑΤ και αυτή τη φορά να κλείνουν το δρόμο στους φοιτητές. Το γεγονός ότι η σύγκλητος του ΕΚΠΑ έγινε για πρώτη φορά εκτός πανεπιστημιακού ασύλου είναι κάτι το οποίο σίγουρα δεν πρέπει να περάσει στα ψηλά γράμματα.
Τα επιχειρήματα που οδήγησαν την πρυτανική αρχή του ΕΚΠΑ στο να αποκλείει τους φοιτητές και τις αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων από αυτές τις διαδικασίες είναι συγκεκριμένα. Το πρώτο επιχείρημα έχει να κάνει με τη νόμιμη σύνθεση της συγκλήτου. Η παρουσία των φοιτητών οι οποίοι δεν είναι εκλεγμένα μέλη καθιστά τη σύνθεση επομένως και την απόφαση της συγκλήτου παράνομη. Αν ισχύει το παραπάνω επιχείρημα πρέπει άμεσα να κριθούν παράνομες όλες οι αποφάσεις συγκλήτων από όλα τα ιδρύματα μέχρι και σήμερα καθώς η παρουσία των φοιτητικών συλλόγων σε οποιαδήποτε συνεδρίαση οργάνου του πανεπιστημίου αποτελεί κατάκτηση των φοιτητών και λέγεται συνδιοίκηση. Επομένως αυτό που θέλουν και επιχειρούν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο είναι η απομάκρυνση των φοιτητικών συλλόγων από τα όργανα λήψης αποφάσεων μέσα στο πανεπιστήμιο, αφαιρώντας μας ακόμα μία δυνατότητα να παρεμβαίνουμε μέσα από τις αποφάσεις των γενικών μας συνελεύσεων και να ορίζουμε την κατάσταση μέσα στο ελληνικό πανεπιστήμιο.
Το δεύτερο επιχείρημα που άρθρωσε ο πρύτανης του πανεπιστημίου μετά τις κινητοποιήσεις των φοιτητικών συλλόγων που ζητούν με τις αποφάσεις τους να παραιτηθεί είχε να κάνει με τον ορισμό αντιπροσώπων από τους φοιτητικούς συλλόγους για να καταθέσουν τα αιτήματα τους. Τέλεια, θα έλεγε κανείς, επιτέλους θα μας δεχτεί! Και πάλι κάνουμε λάθος… Εφόσον, λοιπόν, μετά το δεύτερο επιχείρημα Φορτσάκη καταρρίπτεται το πρώτο περί νομιμότητας της συγκλήτου, μπορούμε να δούμε ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα για εκείνους, που προκύπτει ως κοινός παρονομαστής μεταξύ των δύο επιχειρημάτων. Η μαζική παρουσία και διεκδίκηση από πλευράς φοιτητικών συλλόγων είναι αυτό που ενοχλεί σε κάθε περίπτωση την πρυτανική αρχή.
Τι ζητάμε εμείς;
Θέλουμε διαδικασίες οι οποίες να γίνονται εντός πανεπιστημιακού ασύλου και καμία άλλη φορά να μην μας φράξει το δρόμο ο σεκιουριτάς με το αλεξίσφαιρο ή τα ΜΑΤ. Θέλουμε διαδικασίες συγκλήτου που θα λαμβάνουν υπόψη τις αποφάσεις του πιο μαζικού κομματιού του πανεπιστημίου που είναι οι φοιτητές. Θέλουμε συγκλήτους και διαδικασίες που θα είναι ανοιχτές για τους φοιτητές και όχι για τα κανάλια του Φορτσάκη στο βαθμό που τα θέματα που συζητώνται και οι αποφάσεις που παίρνονται είναι καθοριστικές για το παρόν και το μέλλον μας και κανείς δεν έχει δικαίωμα να κάνει “one man show” με αυτές.
ΤΕΛΟΣ ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΑΜΕΣΑ Ο ΦΟΡΤΣΑΚΗΣ
Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση
σχήμα της
Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης