22 Οκτ 2015

(Κ)ΝΕ ΤΙ, δεν υπογράψαμε για συνέλευση

Με αφορμή και την έγκληση του Μ.Α.Σ. στο σχήμα μας, για την επιλογή που πήραμε να μην υπογράψουμε το ψήφισμα για διεξαγωγή γενικής συνέλευσης στις 27/10, θεωρούμε σημαντικό να αιτιολογήσουμε αυτή μας την απόφαση στο φοιτητικό σύλλογο. Δεν σκοπεύουμε να μπούμε σε καμία διαδικασία στείρας αντιπαράθεσης με το Μ.Α.Σ., αλλά ως πολιτική δύναμη του φοιτητικού συλλόγου οφείλουμε να λογοδοτήσουμε σε αυτόν και μόνο σ’ αυτόν, όπως οφείλει να κάνει και κάθε άλλη δύναμη του συλλόγου. Η τοποθέτησή μας επί του θέματος είναι καταγεγραμμένη στα πρακτικά του ΔΣ, τα οποία αναρτώνται στο τραπεζάκι που βρίσκεται στο κλιμακοστάσιο, ώστε να μπορεί να τα δει κάθε φοιτητής. Αλλά για να μπορέσει αυτή να γίνει κατανοητή, ώστε να μη χωρά οποιαδήποτε διαστρέβλωση, μπαίνουμε στη διαδικασία να το αναλύσουμε πιο διεξοδικά.

Την Τρίτη 20/10 έγινε, λοιπόν, μία πρώτη προσπάθεια διεξαγωγής γενικής συνέλευσης, η οποία απέβη άκαρπη, στο βαθμό που δεν υφίστατο εν τέλει η ορισμένη βάσει καταστατικού απαρτία, ούτως ώστε ο φοιτητικός σύλλογος να μπορεί να πάρει απόφαση για τα θέματα τα οποία είχαν τεθεί ως θεματολογία - από το προσφυγικό μέχρι και την παράσταση του Φ.Σ. στη Σύγκλητο της 27ης. Παρ’ όλα αυτά έγινε μια κάποια συζήτηση επί αυτών των θεμάτων.

Στο δια ταύτα τώρα. Δεδομένης της αδυναμίας της συνέλευσης της 20ης Οκτωβρίου να πάρει απόφαση, θεωρούμε ότι το κάλεσμα του Μ.Α.Σ. για συνέλευση στις 27/10, θα είχε την ίδια κατάληξη. Θεωρούμε απολύτως σημαντικό ο σύλλογος να συζητήσει και να πάρει αποφάσεις πάνω σε κομβικά ζητήματα για τον ίδιο, για το πανεπιστήμιο και την κοινωνία ολόκληρη και αυτό αποτελεί πάγια θέση μας. Ωστόσο, μετά και την απόπειρα συνέλευσης εκτιμάμε ότι η κουβέντα για αυτά τα ζητήματα δεν έχει ανοίξει ακόμα πλέρια στο σύλλογο, ώστε αυτός να βρεθεί και να συζητήσει σε μια μαζική γενική συνέλευση που θα μπορεί να πάρει αποφάσεις και να τις υλοποιήσει. Ας μην ξεχνάμε ότι λόγω και της επερχόμενης αργίας της 28ης θα είναι πρακτικά αδύνατον για κάποιους συμφοιτητές μας να παραστούν σε μία γενική συνέλευση. Στη βάση αυτή, δεσμευτήκαμε -μέσω της γραπτής μας τοποθέτησης στο ψήφισμα της ΠΚΣ- ότι θα καλέσουμε Δ.Σ. προκειμένου να οριστεί ημερομηνία για νέα συνέλευση, για την οποία θα έχει υπάρξει νωρίτερα η κατάλληλη πολιτική προετοιμασία.

Εν πάσει περιπτώση, για εμάς άκαρπες προσπάθειες για συνελεύσεις ή συνελεύσεις με οριακή απαρτία δεν αποτελούν στόχο μας. Πάγια τοποθέτηση και στόχος μας είναι συνελεύσεις μαζικές, όπου θα γίνεται ουσιαστικός διάλογος, όπου ο κάθε φοιτητής/τρια θα μπορεί να τοποθετηθεί, όπου οι πολιτικές δυνάμεις θα ελέγχονται και θα λογοδοτούν στον φοιτητικό σύλλογο για όσα (δεν) κάνουν. Στο παρελθόν (όχι πολύ μακριά, αλλά μόλις την προηγούμενη χρονιά) έχουμε δει τι σημαίνουν μαζικές γενικές συνελεύσεις επί σειρά εβδομάδων: μαζικές κινητοποιήσεις, αναχώματα σε ό,τι διαλυτικό για το δημόσιο-δωρεάν-δημοκρατικό πανεπιστήμιο, μπελάς στα σχέδια υπουργών και πρυτάνεων. Αλλά έχουμε δει και τι σημαίνουν άκαρπες απόπειρες επί σειρά εβδομάδων: εκφυλισμός του ανώτατου οργάνου του φοιτητικού συλλόγου. 

Επειδή, λοιπόν, για μας αυτό που έχει τη μεγαλύτερη σημασία είναι οι συλλογικές διαδικασίες του συλλόγου με τον/την κάθε φοιτητή/τρια να νιώθει αναπόσπαστο κομμάτι του, θα είμαστε πάντα με τις μαζικές συλλογικές διαδικασίες και όχι με τον εκφυλισμό τους. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για τη γενική συνέλευση, το ανώτατο όργανο ενός φοιτητικού συλλόγου. Το όργανο στο οποίο οι φοιτητές συζητούν – συναποφασίζουν – συνυλοποιούν, οργανώνοντας τις διεκδικήσεις και τους αγώνες τους. Τα ΕΑΑΚ ήταν, είναι και θα είναι πάντα με τις συλλογικές διαδικασίες και πάντα στην πρώτη γραμμή του κινήματος. Και αν δεν πιστεύετε αυτά που σας λέμε, ρίξτε μια ματιά σε αυτά που κάνουμε!


Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση
σχήμα της
Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης