31 Μαρ 2009

ΠΚΣ – Με την Αριστερά του παρελθόντος…

«… ενωθήκαμε σύμφωνα με ελεύθερη παρμένη απόφαση, ακριβώς για να πολεμήσουμε τους εχθρούς και για να μην πέσουμε στο γειτονικό βάλτο, που οι κάτοικοι από την αρχή μας κατέκριναν γιατί χωριστήκαμε σε ιδιαίτερη ομάδα και γιατί διαλέξαμε το δρόμο του αγώνα και όχι το δρόμο της συμφιλίωσης. Και να που μερικοί από εμάς αρχίζουν να φωνάζουν: ας πάμε σε αυτό το βάλτο! Και όταν αρχίζουν να τους ντροπιάζουν απαντούν: τι καθυστερημένοι άνθρωποι που είστε! Δεν έχετε φιλότιμο να μας αρνιέστε την ελευθερία να σας καλούμε σε καλύτερο δρόμο!- Ω ναι, κύριοι, είστε ελεύθεροι, όχι μόνο να καλείτε, αλλά και να πάτε όπου σας αρέσει, ακόμα και στο βάλτο. Εμείς μάλιστα έχουμε την γνώμη ότι η πραγματική θέση σας είναι ακριβώς στο βάλτο και είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε κάθε δυνατή συνδρομή για την μετακόμιση σας εκεί. Τότε όμως αφήστε τα χέρια μας, μην πιάνεστε από εμάς και μην λερώνετε την μεγάλη λέξη ελευθερία γιατί και εμείς είμαστε «ελεύθεροι» να πάμε όπου θέλουμε, είμαστε ελεύθεροι να πολεμήσουμε, όχι μονάχα το βάλτο, αλλά και εκείνους που πηγαίνουν προς το βάλτο!.....».
Β.Ι.ΛΕΝΙΝ

Και να λοιπόν, που γύρισε πίσω! Ο λόγος για την ΠΚΣ, η οποία αποφάσισε μετά από καιρό να επανέλθει στις σχολές, όχι για κανένα άλλο λόγο, αλλά για να μας υπενθυμίσει ότι έρχονται εκλογές… Είναι ειρωνεία, θα έλεγε κανείς, οι μονίμως απόντες από τα κινήματα να επιστρέφουν και να κάνουν κριτική – και μάλιστα χυδαία – στους παρόντες! Αυτή τη φορά κατηγόρησαν την ΕΑΑΚ ως «Αριστερά των μεγαλοκαθηγητάδων και της πρυτανείας». Συνάδελφοι, στην τελική, αποφασίστε… Τι είμαστε; Αυτοί που πάνε με τους καθηγητές ή αυτοί που πάνε και κλέβουν και καίνε κάλπες στις σχολές; Τουλάχιστον, φροντίστε η «κριτική» σας να μην αντιφάσκει και να μην αλλάζει ανάλογα με τη χρονική περίοδο…

Σαν να μην έφτανε μόνο αυτό – και εδώ σοβαρεύουν τα πράγματα – η ΚΝΕ στη Θεσσαλονίκη εμφάνισε μια κατάπτυστη αφίσα με τίτλο: «ΕΑΑΚ: Οι αναβιωτές των ταγμάτων ασφαλείας» όπου παρομοιαζόμαστε με Χίτλερ – Γκέμπελς και πάει λέγοντας. Γιατί το έκαναν αυτό; Γιατί υπερασπιστήκαμε ένα σύντροφο του σχήματος της Αρχιτεκτονικής, ο οποίος δέχτηκε επίθεση από μέλη της ΚΝΕ, με μια αναλογία 15 προς 1… Γιατί εμείς δεν κάνουμε αλυσίδες για να χτυπάνε οι δικοί μας ανενόχλητοι με κλωτσιές στο πρόσωπο… Γιατί εμείς κάνουμε αλυσίδες όταν κατεβαίνουμε στο δρόμο, και το κάναμε πολύ συχνά φέτος, σε αντίθεση με σας που προτιμήσατε την ασφάλεια του Κόμματος, τα πιστοποιητικά νομιμότητας απέναντι στην κυβέρνηση, το κράτος και τους μηχανισμούς του… Μην ανησυχείτε, δε μας αγγίζει η λάσπη.

Εσείς τι κάνετε όμως; Μια περίοδο όπου κυριαρχεί η μεγαλύτερη κρίση για το καπιταλιστικό σύστημα των τελευταίων χρόνων, είναι κρίσιμο να εξετάσουμε την θέση και πολιτική τοποθέτηση των υπόλοιπων δυνάμεων της αριστεράς στα πανεπιστήμια (ΠΚΣ, ΑΡΕΝ). Γιατί συνάδελφοι της ΠΚΣ, εμείς νομίζουμε πως έτσι γίνεται η κριτική, με πολιτικά επιχειρήματα και όχι με διαφημιστικά φυλλαδιάκια που μόνο στόχο έχουν τον εντυπωσιασμό…

Ποια ήταν λοιπόν η στάση της ΠΚΣ στην κοινωνική έκρηξη του Δεκέμβρη; Ποιο είναι το πολιτικό της σχέδιο για τους αγώνες και την ανατροπή των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων στο πανεπιστήμιο; Το Δεκέμβρη έδρασε καθαρά, πέρα και έξω από το κίνημα και τις διεργασίες του. Ακόμα και στις συνελεύσεις των φοιτητικών συλλόγων εναντιώθηκε στη λογική του ριζοσπαστικού και πολιτικά επικίνδυνου αγώνα απέναντι στην κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, το Δεκέμβρη κυρίαρχα προέβαλε, και με στρεβλό τρόπο, την προπαγάνδα περί κουκουλοφόρων και προβοκάτσιας, διευκολύνοντας τις κυβερνητικές επιδιώξεις και αδυνατώντας να επικοινωνήσει και να επιδράσει με τις τάσεις στη νεολαία. Η λογική της ΠΚΣ είναι να εγκλωβίζει το κίνημα στα στενά όρια της καταγγελίας και της απλής διαμαρτυρίας, να μην πιστεύει στη δυνατότητα των αγώνων να αναμετριούνται σήμερα με την κυβέρνηση πετυχαίνοντας νίκες, και τέλος να ασφυκτιά μέσα στο ζωντανό φοιτητικό κίνημα. Αυτό που προτείνει είναι η αδιέξοδη διαμαρτυρία, με ένα φοιτητικό κίνημα πολιτικά ακίνδυνο για το σύστημα. Κι όταν σπάει το αγωνιστικό προσωπείο της ΠΚΣ, από μέσα ξεπροβάλλει η αριστερά της υποταγής, που δεν αγωνίζεται αλλά σέρνεται στους αγώνες που πραγματοποιεί η νεολαία και οι εργαζόμενοι. Η ΠΚΣ εκπροσωπεί την αριστερά που το μόνο σχέδιο της για το φοιτητικό κίνημα το επόμενο διάστημα είναι... η ανασύσταση της ΕΦΕΕ!

Εμείς, σα ΡΑΣ-ΕΑΑΚ δεν είμαστε με τους μισούς αγώνες, αλλά με τους αγώνες που φτάνουν μέχρι την τελική νίκη! Δεν είμαστε με την Αριστερά της διαχείρισης και της εκπροσώπησης, αλλά με την Αριστερά των Γενικών Συνελεύσεων και των αμεσοδημοκρατικών διαδικασιών. Δεν είμαστε με την Αριστερά της ενσωμάτωσης, αλλά με την Αριστερά που επιδιώκει την ανατροπή όλων των αντιδραστικών νόμων σε εκπαίδευση και εργασία.


Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΙΑΔΡΟΜΟΥΣ!


Ρ.Α.Σ. - Ε.Α.Α.Κ.