1 Απρ 2009

Μέρες ελληνικής δημοκρατίας – η συνέχεια

Πρωτοφανή ήταν τα μέτρα που εξαγγέλθηκαν από το νέο υπουργό δικαιοσύνης Ν.Δένδια, που μάλλον θυμίζουν φασιστικά καθεστώτα και μας γυρίζουν σε άλλες εποχές. Συγκεκριμένα, κατόπιν συνεδρίασης της κυβερνητικής επιτροπής, ανακοινώθηκαν τα εξής:

Περί κουκούλας...
Πρώτον, αυστηρότερες ποινές, από 2 μέχρι 10 χρόνια, σε όσους συλλαμβάνονται να διαπράττουν αδίκημα και έχουν ταυτόχρονα καλυμμένα τα πρόσωπά τους. Προφανώς η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη τα πρόσφατα σπασίματα βιτρινών στο Κολωνάκι αλλά και τα διάφορα «τρομοκρατικά» χτυπήματα κατά της αστυνομίας, επιχειρεί να ποινικοποιήσει την κουκούλα, διαμορφώνοντας ένα καθεστώς έκτακτης νομοθεσίας. Προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να φορέσει κουκούλα στο μαχόμενο νεολαιίστικο και εργατικό κίνημα, να το τρομοκρατήσει, να καταστείλει τον κόσμο του αγώνα, να δώσει ένα ισχυρό πλήγμα στα δημοκρατικά μας δικαιώματα και ελευθερίες. Φαίνεται ότι ο κύριος Δένδιας αγνοεί πώς είναι να κατεβαίνεις σε πορείες έχοντας απέναντί σου τα ΜΑΤ σε πλήρη στοίχιση, πώς είναι να τρως χημικά με ακάλυπτο πρόσωπο, ποιοι τελικά είναι οι πραγματικοί κουκουλοφόροι - χώρια που ουκ ολίγες από τις κουκούλες αγοράζονται από την ασφάλεια…

Συνθήματα κατά αστυνομικών…
Δεύτερον, εξαγγέλθηκε η αυτεπάγγελτη δίωξη όσων εξυβρίζουν αστυνομικούς. Αν ψηφιστεί η συγκεκριμένη πρόταση η αστυνομία θα έχει το δικαίωμα να συλλαμβάνει, να οδηγεί στο αυτόφωρο και να φυλακίζει όποιους διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα κατά της αστυνομίας. Χαρακτηριστικά, με αυτή τη διάταξη θα μπορούσαν να είχαν οδηγηθεί στη φυλακή χιλιάδες μαθητές που με τα συνθήματά τους κατήγγειλαν την αστυνομική αυθαιρεσία και τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη κατά τη διάρκεια του Δεκέμβρη. Θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμα και στη λογοκρισία τραγουδιών, βιβλίων, ταινιών και γενικότερα της καλλιτεχνικής δημιουργίας… Ένα ακόμα άλλοθι, για να σαβουριάζουν κόσμο στις πορείες, να συλλαμβάνουν μετανάστες και να τρομοκρατούν τον καθένα που θέλει να αγωνιστεί, να διαδηλώσει, να διεκδικήσει, να εκφράσει ακόμα και μία διαφορετική άποψη.

Αθήνα – κατεχόμενο έδαφος…
Τέλος, ανακοινώθηκε η συγκρότηση ευέλικτων ομάδων που θα περιπολούν συνεχώς το κέντρο της Αθήνας, το οποίο πλέον θα θυμίζει κατεχόμενο έδαφος. Στα παραπάνω δεν είναι δυνατόν να λείπει και η τελευταία λέξη της τεχνολογίας γύρω από τα συστήματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης της ιδιωτικής ζωής και κοινωνικής δράσης των αγωνιστών, μια ευγενική χορηγία της Σκότλαντ Γιάρντ προς τους Έλληνες συναδέλφους.

Δεν είναι τυχαία όλη αυτή η συντονισμένη προσπάθεια να χτυπηθούν τα δημοκρατικά δικαιώματα, με πρόσχημα τα τελευταία γεγονότα, με τις προβοκατόρικες ενέργειες με τα καλάσνικωφ (χτύπημα αστυνομικού λεωφορείου, επίθεση σε αστυνομικό) καθώς και τα τελευταία με τα σπασίματα στις βιτρίνες. Αυτό που θέλουν να χτυπήσουν, δεν είναι οι κουκουλοφόροι, που άλλωστε τους προσφέρουν άλλοθι στο να επιτεθούν στις λαϊκές ελευθερίες. Τώρα, που το κεφάλαιο περνά μία άνευ προηγουμένου κρίση, οι κυβερνήσεις όλων των χωρών περνάνε μέτρα για να φορτώσουν την κρίση στους εργαζόμενους και τη νεολαία. Η κυβέρνηση της ΝΔ, προχωρά σε απολύσεις, σε μειώσεις μισθών, στην παγίωση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, σε ιδιωτικοποιήσεις, με μείωση των κοινωνικών δαπανών. Για να ευοδωθεί όμως το σχέδιο αυτό, προϋπόθεση είναι να μην υπάρξουν αντιδράσεις από το εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα. Γι’ αυτό και προωθεί όλα αυτά τα αυταρχικά μέτρα, για να καταστείλει τις αντιστάσεις και τις διεκδικήσεις των κινημάτων, για να μπορέσει να βγει το κεφάλαιο αλώβητο από την κρίση του, για να πληρώσουμε τις ζημιές του. Πραγματικός εχθρός τους, το μαζικό λαϊκό κίνημα, το μόνο που μπορεί πραγματικά να μπλοκάρει την επίθεση αυτή, να ματαιώσει τα σχέδιά τους.

Στόχος τους το Άσυλο…
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται σύσσωμο το αστικό μπλοκ εξουσίας στο θέμα του ασύλου. Προεξάρχοντες σε αυτή την προσπάθεια κατάργησής του βρίσκονται τα ΜΜΕ με τα προβοκατόρικα ρεπορτάζ τους που αφορούν δήθεν ορμητήρια γνωστών-αγνώστων, καθώς και η άμεμπτος δικαιοσύνη δια του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ.Σανιδά. Συγκεκριμένα ο κ.Σανιδάς διέταξε έρευνα σε όλα τα κατειλημμένα δημόσια κτήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προκειμένου να διαπιστωθεί η ταυτότητα των καταληψιών, το χρονικό διάστημα για το οποίο συγκεκριμένα οικήματα τελούν υπό κατάληψη, καθώς και εάν στα υπό κατάληψη κτήρια διακινούνται ναρκωτικά ή κατασκευάζονται όπλα! Στην εντολή του αναφέρει ότι η αυθαίρετη και παράνομη παραμονή καταληψιών προκαλεί ζημιές στο Δημόσιο και τα νομικά πρόσωπα δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου, ενώ προφανώς στους υπό έρευνα κατειλημμένους χώρους περιλαμβάνονται και τα πανεπιστημιακά ιδρύματα, που βρίσκονται εντός του ασύλου. Μάλιστα εγκαλεί και τις πρυτανικές αρχές για το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμα μεριμνήσει για την αποβολή των καταληψιών, εκβιάζοντάς τους μάλιστα με την απόδοση ποινικών ευθυνών, προκειμένου να τους εξαναγκάσει να δώσουν άμεσα το πράσινο φως στην αστυνομία να εισβάλλει στους κατειλημμένους χώρους.

Ο δε νέος νόμος πλαίσιο ορίζει το άσυλο για την προστασία της ερευνητικής και εκπαιδευτικής διαδικασίας. Αυτό σημαίνει ότι μία συνέλευση, μία κατάληψη ή μία παράσταση διαμαρτυρίας, που στην πράξη διακόπτουν την εκπαιδευτική διαδικασία, θεωρούνται παράνομες! Τι είναι όμως τελικά το άσυλο; Είναι το άσυλο ενάντια στις διεκδικήσεις και τους αγώνες, είναι το άσυλο της καταστολής και του κεφαλαίου. Το άσυλο όμως, είναι μία κατάκτηση του ίδιου του λαού, το κοινωνικό άσυλο των αγώνων, των διεκδικήσεων. Γιατί άραγε, μέσα στη φλόγα της εξέγερσης του Δεκέμβρη, δεν τόλμησε να μπει η αστυνομία στις σχολές; Γιατί αντικειμενικά δεν μπορούσε, γιατί τα πανεπιστήμια αποτέλεσαν τα κοινωνικά κέντρα του αγώνα, όπου μαθητές, φοιτητές και εργαζόμενοι οργάνωναν τις δράσεις τους και εφορμούσαν σε όλη την κοινωνία! Δε χωράνε διασταλτικές ερμηνείες στο θέμα του ασύλου. Η απάντηση, ωστόσο, θα δοθεί από τη νεολαία και το φοιτητικό κίνημα, που είναι οι μόνοι που μπορούν και πρέπει να υπερασπιστούν το άσυλο. Το άσυλο αποτελεί μια κοινωνική κατάκτηση, που επιτρέπει στους φοιτητές και το λαό να αγωνίζονται, να διεκδικούν, να μην υποκύπτουν στην ολοένα αναβαθμισμένη επίθεση που δέχονται. Τελικά το άσυλο υπάρχει για να προστατεύει εμάς και τους αγώνες μας. Γι' αυτό και αντιμετωπίζεται από τον κρατικό μηχανισμό, την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση, ως ένας ''εσωτερικός εχθρός'' (αφού αποτελεί ορμητήριο κοινωνικών και πολιτικών αγώνων), που πρέπει τώρα, με την κρίση και την νέα επίθεση περισσότερο από ποτέ να χτυπήσουν.


Το ζήτημα του Ασύλου είναι ζωτικής σημασίας για τις δυνάμεις του κινήματος και αποτελεί σημαντικότατη κατάκτηση αλλά και διαρκές διακύβευμα.
Απέναντι σε αυτούς που θέλουν να μας φοβίσουν και να μας τρομοκρατήσουν απάντησή μας είναι οι μαζικοί και ανυποχώρητοι αγώνες για την προάσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών.Κάτω τα χέρια από το άσυλο, το άσυλο ανήκει σε όλο το λαό.
Καμία κατάργηση ή περιστολή του ασύλου.


Επέκτασή του σε σχολεία και χώρους δουλειάς


Καμία ποινικοποίηση των αγώνων.

Ρ.Α.Σ. - Ε.Α.Α.Κ.