7 Δεκ 2011

ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ

Στο βωμό της κρίσης κυβέρνηση-ΕΕ-ΔΝΤ πάνε να καταργήσουν με νόμους express και αυξημένη δόση ΜΑΤ, τα λαϊκά κεκτημένα δεκαετιών, ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ όμως ξέρουν πως η επίθεση αυτή δεν θα ολοκληρωθεί όσο η νεολαία, δηλαδή η επόμενη εργαζόμενη γενιά διατηρεί μια νησίδα δωρεάν-δημόσιων παροχών, ελεύθερης βούλησης και ανόθευτης πολιτικής ενασχόλησης: το ελληνικό δημόσιο Πανεπιστήμιο. Έτσι η Αννούλα, στα μουλωχτά προσπαθεί να κάνει όσα δεν κατάφεραν λόγο της αντίστασης των φοιτητών όλοι οι προκάτοχοί της, και η λυκοσυμμαχία που καταστρέφει όλη τη χώρα ψήφισε μες τον Αύγουστο άλλο ένα ένα νομοσχέδιο για να καταστρέψει το δημόσιο δωρεάν παν/μιο και το μέλλον μιας ολόκληρης γενιάς.

Την ώρα λοιπόν που η κυβέρνηση επιχειρούσε την χειρότερη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση μετά τη μεταπολίτευση, και ενώ οι σχολές ήταν ακόμα κλειστές, το φοιτητικό κίνημα βγήκε δυναμικά στο προσκήνιο με μαζικές γενικές συνελεύσεις, καταλήψεις και διαδηλώσεις, δίνοντας μία πρώτη ηχηρή απάντηση στην κυβέρνηση και τους συμμάχους της. Μάλιστα κατάφερε σε μεγάλο βαθμό την απονομιμοποίηση του νόμου-έκτρωμα τόσο στην πανεπιστημιακή κοινότητα όσο και στην ίδια την κοινωνία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα, παρά την ψήφιση του από τη μαύρη συμμαχία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ, οι διαδικασίες εφαρμογής του νόμου να έχουν μπλοκαριστεί σε μεγάλο βαθμό και ο νόμος έχει μείνει επί της ουσίας στα χαρτιά.

ΚΕΡΔΙΣΑΜΕ ΛΟΙΠΟΝ! ΑΛΛΑ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΑΝΟΙΧΤΟΣ...

Η κυβέρνηση προκειμένου τελικά να καταφέρει να υλοποιήσει το σύνολο του νόμου και όποιες άλλες αντι-εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις εμπνευστεί στο μέλλον αναίμακτα απ' τις αντιδράσεις των φοιτητών κάνει μια πάει να κάνει μία κίνηση ματ: να ιδρύσει τα Συμβούλια Διοίκησης (=ραχοκοκαλιά του νέου νόμου)

Σύμφωνα με το νέο νόμο τα ιδρύματα παύουν να διοικούνται απ' τα όργανα της παν/μιακής κοινότητας (τμήματα, συγκλήτος κτλ) και με τον έλεγχο των φοιτητικών συλλόγων στη λήψη αποφάσεων αλλά θα διοικούνται από εντολοδόχους της κυβέρνησης. Τα Συμβούλια Διοίκησης που ονειρεύεται θα έχουν 15 μέλη, 6 από τα οποία θα είναι εξωπανεπιστημιακοί managers φιλαράκια του εκάστοτε Υπουργού, 8 θα είναι οι πανεπιστημιακοί απ' τους ελάχιστους που δέχτηκαν αυτές τις θέσεις ντροπής, ενώ μόλις ένας θα είναι εκπρόσωπος των φοιτητών. Αυτοί λοιπόν θα αναλάβουν όπως λέει και ο ίδιος ο νόμος “τη σύνδεση του ιδρύματος με την οικονομία”. Θα αναλάβουν δηλαδή ανενόχλητοι πια, καθώς η παρέμβαση των φοιτητών θα είναι μηδαμινή (από έναν μοναδικό φοιτητή καθεστωτικής παράταξης κατά πάσα πιθανότητα, μόνο και μόνο για τα μάτια του κόσμου), να εφαρμόσουν το νόμο κομμάτι- κομμάτι και να μας οδηγήσουν σε μια ανώτατη εκπαίδευση συρρικνωμένη, αυταρχική με βάση τις ανάγκες της αγοράς.

Ως ημερομηνία κόμβος έχει οριστεί 19-23 Δεκεμβρίου. Όμως η ακαδημαϊκή κοινότητα υπό την πίεση του φοιτητικού κινήματος αρνήθηκε να προχωρήσει στη συγκρότηση των συμβουλίων. Έτσι το Υπουργείο αποφασίζει να διορίσει τα μέλη των Συμβουλίων διοίκησης, όπως ακριβώς έκανε η χούντα!

Ως τότε πρέπει να έρθουμε σε ρήξη με τους καθηγητές που θα βάλουν τα προσωπικά τους συμφέροντα πάνω απ' την πανεπιστημιακή κοινότητα και θα συμμετέχουν στις διαδικασίες βάζοντας πλάτες στη διάλυση του δημόσιου δωρεάν πανεπιστημίου και υποθηκεύοντας το μέλλον τον φοιτητών τους! Θα καταστήσουμε σαφές ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι το μακρύ χέρι τις πραξικοπηματικής συγκυβέρνησης μέσα στα πανεπιστήμια και είναι ΑΝΕΠΙΘΥΜΙΤΟΙ! Αν κάποιο μέλος ΔΕΠ του τμήματος μας συμμετάσχει να είναι σίγουρος ότι οι φοιτητές θα απαιτήσουν την διαγραφή του! Συγχρόνως πρέπει να διασφαλίσουμε με την παρουσία μας, ότι πάση θυσία, δεν θα λάβει χώρα αυτή η διαδικασία!


ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΔΙΑΜΑΤΥΡΙΑΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΟΥΝ ΤΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ, ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΩΝ ΚΟΜΜΕΝΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ


Η μάχη για πραγματικά Δημόσιο Δωρεάν Δημοκρατικό Πανεπιστήμιο οφείλει να γίνει υπόθεση όλων μας, κόντρα στην ΠΑΣΠ και τη ΔΑΠ που απαξιώνουν τις διαδικασίες του Φοιτητικού Συλλόγου και τρέχουν στα μπουζούκια όταν διακυβεύεται το μέλλον μας!