12 Δεκ 2011

Να μην αφήσουμε να περάσει η κατάργηση των δωρεάν συγγραμμάτων, κατάκτηση από τους αγώνες της εποχής του δολοφονημένου φοιτητή Σωτήρη Πέτρουλα...

Μετά από μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, στον Πρόεδρο του τμήματος, κερδίσαμε την δέσμευση του ότι το Δ.Σ. Τμήματος θα επεξεργαστεί τις προτάσεις της ΡΑΣ-ΕΑΑΚ για να μην πληρώσει κανένας φοιτητης τα απαραίτητα συγγράμματα που δεν διανέμονται φέτος δωρεάν! Συγκεκριμένα οι προτάσεις ήταν:

  • Το κόστος των βιβλίων που έχουν περικοπεί να καλυφθεί απ' τα κληροδοτήματα του Ιδρύματος και να διανεμηθούν δωρεάν


  • Όσα συγγράμματα είναι δυνατόν (υπάρχει άδεια του συγγραφέα) να τυπωθούν στις τυπογραφικές εγκαταστάσεις του Ιδρύματος και να διανεμηθούν δωρεάν

Και ο Πρόεδρος δεσμέυτηκε ότι θα τις επεξεργαστεί μέχρι το επόμενο Δ.Σ. Τμήματος (19/12). Αυτό ήταν μία πρώτη νίκη του συλλογικού αγώνα της υπό σύσταση επιτροπής ''ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΔΩΡΕΑΝ''.

Ως ΡΑΣ-ΕΑΑΚ θεωρούμε ότι πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα όλοι μαζί προκειμένου να εγγυηθούμε ότι όντος με κάποιο τρόπο δεν θα πληρώσουμε τα συγγράμματα! Έτσι καλούμε σε ανοιχτή συνεδρίαση της επιτροπής “ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΔΩΡΕΑΝ” την Πέμπτη 15/12 στις 14:00 προκειμένου να εμπλακούν όσο το δυνατόν περισσότερα μέλη του Φοιτητικού Συλλόγου στην κουβέντα και τις δράσεις για ένα ζήτημα που μας αφορά όλους και να συζητηθούν:
  • ενημέρωση όλου του συλλόγου για το ζήτημα
  • περαιτέρω επεξεργασία των παραπάνω προτάσεων (δυνατότητα φοιτητικού έλεγχου του προϋπολογισμού του Ιδρύματος κτλ)
  • μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο Δ.Σ. Τμήματος την Δευτέρα 19/12
  • συντονισμός με τους υπόλοιπους συλλόγους του ΕΚΠΑ για δράσεις στην Πρυτανεία και για την παράσταση διαμαρτυρίας στον αντιπρύτανη οικονομικών για να δούμε τα οικονομικά του τμήματος (κληροδοτήματα, κρατική χρηματοδότηση κτλ)


  • Να ανατραπεί ο νόμος Διαμαντοπούλου που πετσοκόβει τις φοιτητικές παροχές και από το 2013 καταργεί εντελώς τα δωρεάν συγγράμματα

Συγχρόνως καλούμε σε ανοιχτό Δ.Σ. του Φοιτητικού Συλλόγου την Τρίτη προκειμένου να τοποθετηθούν και οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις πάνω

στο ζήτημα, γιατί δυστυχώς την προηγούμενη βδομάδα κάποιοι κανόνιζαν εκδρομούλες (ΔΑΠ, ΠΑΣΠ) κάποιοι σφύριζαν αδιάφορα (ΑΡ.ΕΝ.) και κάποιοι επέμεναν να αγωνίζονται μόνο γύρω από την κομματική τους συγκρότηση και αρνούμενοι πεισματικά την κοινή δράση(ΜΑΣ).


Είναι φανερό ότι αυτή όπως και οι άλλες διατάξεις του νέου νόμου πλαίσιο διαμορφώνουν ένα ασφυκτικό παρόν – χωρίς άσυλο και συγγράμματα, αλλά με διαγραφές, manager και πτυχία ανεργίας – για τους φοιτητές και ένα ανασφαλές εργασιακ

ό μέλλον. Το μαύρο μέτωπο ΠΑΣΟΚ-ΝΔ-ΛΑΟΣ με την την ΕΕ και το ΔΝΤ, στο όνομα ενός τοκογλυφικού χρέους, και με διαδικασίες fast track πετάνε καθημερινά όλο και περισσότερες κατακτήσεις του ελληνικού λαού στον κάλαθο των αχρήστων και ενώ μοιάζουν ανίκητοι, ενώ μοιάζει να μην μπορεί κανένας να τους σταματήσει, ενώ μπορεί να φαίνεται πως το μόνο που μας έμεινε είναι να σκύψουμε το κεφάλι και να πούμε: “ας πάρουμε ένα πτυχίο γρήγορα γρήγορα και μετά κάπως θα προσπαθήσουμε να την βολέψουμε με τα 500 ευρώ”... κι όμως σε αυτή την περίοδο, περισσότερο από ποτέ, ο μόνος δρόμος είναι οι συλλογικοί μας αγώνες! Ο μόνος που μπορεί να στήσει ένα πύργο ατίθασο μπροστά στον αυταρχισμό και τον βοναπαρτισμό τους είναι ενωτικοί και ανυποχώρητοι αγώνες μας.

Το δρόμο μας δείχνουν οι απεργοί στην Ελληνική Χαλυβουργία που πάνω από ένα μήνα αγωνίζονται για τα αυτονόητα. Ο αγώνας αυτός μας διδάσκει την αξιοπρέπεια, την αποφασιστικότητα, το πείσμα και την επιμονή που πρέπει να έχει σήμερα κάθε αγώνας για να φτάσει μέχρι τη νίκη και την ανατροπή. Μας δείχνει ότι υπάρχουν κάποιοι που δεν σκύβουν το κεφάλι απέναντι στην ταξική αδικία και τις απειλές και δίνουν το παράδειγμα για κάθε συλλογικό φορέα αλλά και για κάθε εργαζόμενο και νεολαίο αυτής της χώρας.

Ο αγώνας ενάντια στην αντιλαϊκή τους πολιτική είναι αγώνας διαρκείας και πρέπει να κλιμακωθεί! Η συλλογικότητα είναι ο μόνος φάρος ελπίδας στις τρικυμίες που μας φέρνουν!