24 Ιαν 2013

Και οι μάσκες (των Συγκλητικών) έπεσαν…


Οι διακοπές των Χριστουγέννων μπορεί να ήταν μια ευκαιρία για τους φοιτητές να χαλαρώσουν αλλά κατά τη διάρκειά τους η προσπάθεια από μεριάς Υπουργείου να περάσει την εκπαιδευτική αναδιάρθρωση στα Πανεπιστήμια «αθόρυβα», εφόσον αυτά ήταν κλειστά, συνεχίστηκε με αμείωτη ένταση.
 Αρχικά, δύο μέρες πριν κλείσουν οι σχολές για τα Χριστούγεννα συνεδρίασε η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ στην ημερήσια διάταξη της οποίας υπήρχε και το μείζον θέμα των συγχωνεύσεων- καταργήσεων τμημάτων του Ιδρύματος. Πλήθος φοιτητών από όλους τους Συλλόγους του ΕΚΠΑ βρισκόμασταν εκεί όχι μόνο για να παρακολουθήσουμε τη συνεδρίαση αλλά κυρίως για να θέσουμε στο τραπέζι τα ζητήματα που -θα έπρεπε να- μας απασχολούν όλους! Οι Πρόεδροι των Τμημάτων καθώς και ο Πρύτανης είχαν προφανώς προαποφασίσει ότι δεν θα δοθεί καμία οριστική απάντηση από τη συγκεκριμένη συνεδρίαση όσον αφορά το θέμα των συγχωνεύσεων, γνωστό και ως «σχέδιο Αθηνά», γι’αυτό και η Σύγκλητος διαλύθηκε χωρίς να λάβει καμία απόφαση. Συνεδρίαση με το ίδιο θέμα επαναλήφθηκε και δύο μέρες μετά τα Χριστούγεννα, οπότε η Σύγκλητος, αδιαφορώντας για την έντονη διαφωνία των παρευρισκόμενων φοιτητών καθώς και ελάχιστων (δυστυχώς) Συγκλητικών έλαβε την απόφαση να προχωρήσει στις συγχωνεύσεις, δημιουργώντας εν τέλει 7 σχολές (Φιλοσοφική, Θετικών Επιστημών, Θεολογική, Επιστημών Αγωγής και Επικοινωνίας, Νομική, Επιστημών της Υγείας και το αυτόνομο τμήμα ΤΕΦΑΑ).
Τι σημαίνει όμως ουσιαστικά αυτή η απόφαση και τι προβλέπει το περίφημο αυτό σχέδιο;  Το σχέδιο Αθηνά, το  οποίο αποτελεί μέρος του Μνημονίου ΙΙΙ,  προβλέπει τη συγχώνευση ή/και κατάργηση των Τμημάτων που έχουν υποτίθεται «παρόμοιο γνωστικό αντικείμενο» πράγμα που είναι όμως τόσο αβέβαιο όσο ακούγεται καθώς  π.χ. τα τμήματα Επιστημών Αγωγής και το Επικοινωνίας και ΜΜΕ που συγχωνεύθηκαν είναι σαφές ότι δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους! Επακόλουθο των συγχωνεύσεων/ καταργήσεων αυτών αποτελούν τόσο η μείωση των εισακτέων (η οποία προωθείται ταυτόχρονα και με την επαναφορά της βάσης του 10 από τη φετινή χρονιά) καθώς και η απόλυση μεγάλου αριθμού διοικητικών υπαλλήλων, η οποία έχει βέβαια ήδη ξεκινήσει, και μελών ΔΕΠ (καθηγητών). Επίσης, είναι δεδομένο ότι, σαν να μην έφτανε η εξίσωση των πτυχίων ΑΕΙ-ΤΕΙ με αυτά των Κολλεγίων, η υποβάθμιση της αξίας των πτυχίων μας προχωρά ένα βήμα παραπέρα καθώς με τις συγχωνεύσεις αυτές τα γνωστικά αντικείμενα ρευστοποιούνται, σπάει ουσιαστικά η ενιαιότητα των πτυχίων. Αυτό θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα την εντατικοποίηση των ρυθμών σπουδών μας ακόμα περισσότερο καθώς το πτυχίο μας δεν θα έχει καμία αξία ενώ θα υποχρεωνόμαστε να τρέχουμε από σεμινάριο σε σεμινάριο για να συλλέξουμε τα απαιτούμενα «προσόντα», τα οποία θα βάζουμε στον ατομικό μας φάκελο και εν τέλει δεν θα έχουν καμία χρησιμότητα σε μια αγορά εργασίας με απίστευτα ποσοστά ανεργίας και υποαπασχόλησης στους νέους! Τέλος, οι συγχωνεύσεις σχολών ανοίγουν προφανώς διάπλατα το δρόμο και στην ακόμη μεγαλύτερη υποχρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, τα οποία ήδη αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα μετά και από το «κούρεμα» των αποθεματικών των ταμείων τους λόγω του περιβόητου «κουρέματος ομολόγων/PSI» στο οποίο προχώρησε η Κυβέρνηση. Εκτός όμως από τις συγχωνεύσεις φαίνεται ότι το Υπουργείο θα προχωρήσει και σε καταργήσεις Τμημάτων όπως π.χ. το Κοινωνικής και Πολιτικής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου και οι Σχολές Θεατρολογίας, καθώς ήδη από το 2013 θα υπάρχουν λιγότερες σχολές προς δήλωση στο μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων.
Απέναντι σε όλα αυτά, οι Συγκλητικοί στις 27/12 πλην ελαχίστων εξαιρέσεων στάθηκαν για άλλη μια φορά ανάξιοι των περιστάσεων.  Δεν υπερασπίστηκαν, ως όφειλαν, το δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό Πανεπιστήμιο ενώ παρέδωσαν άνευ όρων τις Σχολές και τα δικαιώματα των φοιτητών τους βορά στις επιταγές Κυβέρνησης και Υπουργείου. Αυθαίρετα, λοιπόν, αποφάσισαν να μας επιβάλλουν ένα ακόμη μέτρο που υποθηκεύει το μέλλον του ελληνικού Πανεπιστημίου και το δικό μας μέλλον.
Όλα αυτά φυσικά δεν είναι ξεκομμένα από την πολιτική που ακολουθεί η Κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα. Το σχέδιο «Αθηνά» με τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις που προβλέπει συμπληρώνει το νόμο - Αρβανιτόπουλου και αποτελεί ένα ακόμη απότοκο της αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης-ΕΕ-ΔΝΤ.  Δεν είναι τυχαίο άλλωστε το γεγονός ότι από την ευρωπαϊκή συνθήκη της Μπολόνια εισάγεται το στοιχείο της αξιολόγησης των ιδρυμάτων, το οποίο αποτελεί μέσο και κριτήριο για την απόφαση συγχώνευσης και κατάργησης σχολών.  
Γι’ αυτό κι εμείς δε θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια !Το Υπουργείο μπορεί να κάνει σχέδια αλλά εμείς δε θα αφήσουμε κανένα σχέδιο και κανέναν νόμο να μπει ενάντια στα δικά μας συμφέροντα! Δε θα επιτρέψουμε να εφαρμοστεί το σχέδιο «Αθηνά» αλλά θα μείνουμε υπέρμαχοι των φοιτητικών μας δικαιωμάτων με κάθε τρόπο! Ενωμένοι σε ένα ενιαίο, δυνατό, μαζικό φοιτητικό κίνημα στο πλευρό των πληττόμενων εργαζόμενων στα πανεπιστήμια και μαζί με τα αγωνιζόμενα μέλη ΔΕΠ θα εναντιωθούμε πλήρως στο σχέδιο υποβάθμισης του πανεπιστημίου και του μέλλοντός μας! Ενωμένοι σε έναν αγώνα που θα φτάσει μέχρι τη νίκη μας και την ανατροπή τους!