18 Ιαν 2014

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΠΟΙΟΣ ΦΤΑΙΕΙ;

Το τελευταίο διάστημα και αφού γυρίσαμε στις σχολές και ενώ όλα δείχνουν ή καλύτερα τα δελτία των οκτώ δείχνουν ότι τα προβλήματα στο ελληνικό πανεπιστήμιο έχουν τελειώσει μάλλον η ίδια η πραγματικότητα γι άλλη μια φορά μας διαψεύδει! Τους τρείς μήνες που το υπουργείο επέλεξε να κρατήσει κλειστό το πανεπιστήμιο Αθηνών και το ΕΜΠ υπήρχαν εκείνοι που έλεγαν ότι οι διοικητικοί κρατάνε ομήρους χιλιάδες φοιτητές (υπουργείο, κυβέρνηση, Πρετεντέρης, ΔΑΠ) και εκείνοι που έλεγαν ότι το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς τους διοικητικούς υπαλλήλους και ότι ακόμα κι αν ανοίξει η σχολή τα προβλήματα δεν θα λυθούν ως δια μαγείας!

Ξεκινώντας από το γεγονός ότι την πρώτη μέρα δεν είχαμε φύλακες να ανοίξουν τα αμφιθέατρα για να κάνουμε μάθημα τα προβλήματα συνεχίζουν να υπάρχουν! Αρχικά, η καλή θέληση του υπουργού για να επιλυθεί το πρόβλημα των απολύσεων που επιβάλλει η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση σταμάτησε στις δια στόματος (ούτε καν γραπτές) διαπιστεύσεις του υπουργείου, προκειμένου να τελειώσει η απεργία, ότι όλοι οι εργαζόμενοι θα γυρίσουν στις θέσεις τους ή θα μετακινηθούν σε κάποιο άλλο ίδρυμα της Αθήνας, παρόλα αυτά ακόμα μια σειρά εργαζομένων καλούνται να επιστρέψουν στις δουλειές τους όντες σε καθεστώς αργίας και πειθαρχικών διώξεων χωρίς καμία επί της ουσίας διαβεβαίωση για το τι μέλλει γενέσθαι με τις δουλειές τους. Στη γραμματεία του τμήματος οι ελλείψεις είναι εξίσου εμφανείς. Οι φοιτητές αντιμετωπίζουν προβλήματα με τις δηλώσεις συγγραμμάτων και μαθημάτων αλλά και σε μια σειρά άλλων λειτουργιών όπως είναι η έκδοση πιστοποιητικών και βεβαιώσεων σπουδών καθώς και το πέρασμα της βαθμολογίας.

Μία από τις λύσεις που προκρίνει το υπουργείο και τα όργανα διοίκησης του πανεπιστημίου στα υπαρκτά προβλήματα από την απώλεια και όχι από την απεργία των εργαζομένων είναι η ανάληψη λειτουργιών από εργολάβους. Έχει ενδιαφέρον να δούμε πως αυτό μεταφράζεται στην πραγματικότητα πέρα από τα εύκολα λόγια.

Σίτιση: το κομμάτι της σίτισης και μάλιστα της δωρεάν σίτισης είναι ένα κεκτημένο χρόνων που διευκολύνει τόσο τους φοιτητές από άλλες πόλεις όσο και αυτούς που λόγω του προγράμματος σπουδών μένουν πολλές ώρες εκτός σπιτιού και κάπως πρέπει να κάνουν το φυσιολογικό, δηλαδή να τρώνε! Η σίτιση και τα έξοδα αυτής δεν έχουν πλέον να κάνουν με το ίδρυμα ή καλύτερα το κόστος για τη σίτιση των φοιτητών δεν αποτελεί μέρος του ήδη κατά πολύ μειωμένου προϋπολογισμού των ιδρυμάτων. Το κόστος το έχει αναλάβει εργολάβος και ως εκ τούτου διαμορφώνεται η εξής κατάσταση. Κάρτα σίτισης δικαιούνται μόνο 142 φοιτητές από το τμήμα μας και αφού πληρούν τα ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια που προβλέπονται. Για τους υπόλοιπους που δεν προβλέπεται δωρεάν σίτιση (!) το γεύμα κοστίζει 4 ευρώ ( με ένα γρήγορο υπολογισμό 240 ευρώ το μήνα ).

Επίσης ο καθαρισμός του πανεπιστημίου και του τμήματος μας κατ’ επέκταση έχει περάσει ήδη σε εργολάβους και ενώ μπορεί εμείς να βλέπουμε σε γενικές γραμμές καθαρή τη σχολή υπάρχουν πράγματα που δεν τα γνωρίζουμε. Την περσινή χρονιά υπήρξε στιγμή που ο συγκεκριμένος εργολάβος χρωστούσε δεδουλευμένα πέντε μηνών και στις εγκλήσεις των εργαζόμενων γυναικών απαντούσε με απειλές που επί της ουσίας ούτε λίγο ούτε πολύ έδειχναν την πόρτα της απόλυσης σε όποια αντιδρούσε σε αυτή τη κατάσταση. Η κατάσταση αυτή κορυφώθηκε φέτος, τις τελευταίες μέρες με τα σκουπίδια να αυξάνονται και τη σχολή να είναι σε κακή κατάσταση. Η σύμβαση των εργαζομένων έχει λήξει, και πάλι τους χρωστάνε δεδουλευμένα δύο μηνών και περιμένουμε να γίνει διαγωνισμός για να οριστεί νέος εργολάβος που θα χρωστάει σε νέες εργαζόμενες.

Όλα αυτά ήταν λίγο πολύ γνωστά ήδη. Την ευθύνη για την κατάσταση που διαμορφώνεται και θα συνεχίζει να αλλάζει προς το χειρότερο φέρουν η κυβέρνηση και το υπουργείο που προωθούν αυτές κι όχι μόνο τις αλλαγές χωρίς να σκέφτονται το κόστος που μεταφέρεται στις πλάτες των φοιτητών, τα όργανα διοίκησης του πανεπιστημίου και ορισμένοι καθηγητές που δεν θέλουν να χαλάσουν το χατίρι στην κυβέρνηση (βλ. χαμένο εξάμηνο στη νομική που αποφάσισαν ο πρόεδρος και οι καθηγητές της  παρά την απόφαση της συγκλήτου που προβλέπει ότι το εξάμηνο μπορεί να γίνει κανονικά), ευθύνεται η ΔΑΠ, η νεολαία του Σαμαρά που παρόλο που βλέπει τα προβλήματα στην καθημερινότητά μας επιλέγει τη σιωπή και άρα τη συναίνεση στα σχέδια διάλυσης της δημόσιας δωρεάν παιδείας!
 
 

Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση
 
σχήμα της   Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης