25 Ιαν 2014

Silver Alert: Συνδιοίκηση...αγνοείται!

 

«Καλείσθε  να   συμμετάσχετε   σε   εκλογές  για  την   ανάδειξη   ενός εκπροσώπου του Προπτυχιακών Φοιτητών στη Γενική Συνέλευση του Τμήματος για το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014. Οι εκλογές θα διεξαχθούν την Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014 από τις 14.00 έως 16.00, στον 7° όροφο του κτηρίου της Θεμιστοκλέους. Υποψηφιότητα μπορούν να υποβάλουν,  σύμφωνα με την παράγραφο 2 του άρθρου 49 του νόμου 4009/2011, οι Προπτυχιακοί Φοιτητές που βρίσκονται εντός του ενδεικτικού προγράμματος σπουδών. Καταληκτική   ημερομηνία για την υποβολή  υποψηφιοτήτων για την  θέση   του εκπροσώπου  ορίζεται  η   Πέμπτη 23   Ιανουαρίου  2014.  Οι  υποψηφιότητες  πρέπει  να κατατεθούν έως την 23η Ιανουαρίου 2013 και ώρα 14.00 στην Γραμματεία του Τμήματος, Θεμιστοκλέους 6, 1°s όροφος.»
 
 
Ο Πρόεδρος του Τμήματος
 
 
Καθηγητής Χ. Χρυσανθάκης
 
 
 Πιθανότατα οι περισσότεροι είδαμε την παραπάνω ανακοίνωση που αναρτήθηκε στο site του Τμήματος. Κάποιοι πιθανότατα χαμογέλασαν, άλλοι αγανάκτησαν, οι περισσότεροι μάλλον απόρησαν! Τί είναι ο εκπρόσωπος των Προπτυχιακών Φοιτητών και τί η Γενική Συνέλευση του Τμήματος;! Ας εξηγηθούμε λοιπόν…
 
 
Η Γενική Συνέλευση του Τμήματος είναι η διαδικασία στην οποία συμμετέχουν (ή τουλάχιστον συμμετείχαν μέχρι πρότινος..) όλοι όσοι βρίσκονται στο Τμήμα, δηλαδή τα μέλη ΔΕΠ (οι καθηγητές μας), οι διοικητικοί υπάλληλοι του Τμήματος καθώς και το μαζικότερο κομμάτι του Παν/μίου, οι φοιτητές. Στη διαδικασία αυτή παίρνονταν αποφάσεις για όλα όσα αφορούν τη λειτουργία του Τμήματος, από το ίδιο το Πρόγραμμα Σπουδών μέχρι το πρόγραμμα της εξεταστικής και τη διάρκεια των εξαμήνων. Οι φοιτητές συμμετείχαν μέσα από τις συλλογικές τους αποφάσεις (δηλαδή τις αποφάσεις που είχαν παρθεί από Γενικές Συνελεύσεις ή Διοικητικά Συμβούλια του Φοιτητικού Συλλόγου), οι οποίες πίεζαν το Τμήμα και επηρέαζαν την απόφαση των μελών της Γενικής Συνέλευσης. Επίσης, οι πολιτικές δυνάμεις, ανάλογα με το εκλογικό τους ποσοστό, είχαν τακτικά και αναπληρωματικά μέλη στη Γενική Συνέλευση Τμήματος, τα οποία είχαν και δικαίωμα ψήφου! 
 
 
Ο νόμος Διαμαντοπούλου- Αρβανιτόπουλου, όμως, ήρθε πριν 2 περίπου χρόνια να σαρώσει τα κεκτημένα του φοιτητικού κινήματος, να σαρώσει επί της ουσίας κάθε ίχνος δημοκρατίας στο εσωτερικό του ελληνικού Πανεπιστημίου! Εκτός από την επιβολή των πιο αυταρχικών διοικήσεων που έχουμε δει ποτέ (Συμβούλια Ιδρύματος: διοίκηση του Ιδρύματος «ψηφισμένη» με την πλήρως διαβλητή διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας (!) και πλήρως απονομιμοποιημένη από όλη την Παν/κή κοινότητα! Το καλοκαίρι, μάλιστα, το Σ.Ι του ΕΚΠΑ δεν δίστασε να καλέσει τα ΜΑΤ, τα ΕΚΑΜ, την Αντιτρομοκρατική {...και τους Avengers της Marvel} για να συλλάβουν φοιτητές, οι οποίοι ζητούσαν ειρηνικά να παραστούν στη συνεδρίασή του ενώ τώρα «ανακρίνει» τους υποψηφίους κοσμήτορες των σχολών για το αν και κατά πόσο θα μείνουν πιστοί στον καταστροφικό για το παρόν και το μέλλον των φοιτητών νόμο Διαμαντοπούλου- Αρβανιτόπουλου.) προσπαθεί να «πετάξει» έξω από τις διαδικασίες των οργάνων διοίκησης τους ίδιους τους φοιτητές, ορίζοντας απλά έναν εκπρόσωπο ο οποίος θα επιλέγεται από ενιαίο ψηφοδέλτιο τόσο για τη ΓΣΤ όσο και για το Συμβούλιο Ιδρύματος! Μάλιστα, ο ίδιος ο Πρότυπος Εσωτερικός Κανονισμός των Ιδρυμάτων που κατατέθηκε πρόσφατα ορίζει ότι «Η συμμετοχή των φοιτητών προβλέπεται σε συμμετοχή κατά 40% στα Συμβούλια Σπουδών (εισηγητικό για προγράμματα σπουδών) και Μέριμνας, μέσα από εκλογές με ενιαίο ψηφοδέλτιο στο οποίο συμμετέχουν φοιτητές όλων των βαθμίδων (προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί, υποψήφιοι διδάκτορες) και οι οποίες μπορούν να διεξαχθούν και ηλεκτρονικά. Η σύνολη διαδικασία δεν επιβλέπεται-οργανώνεται-διεξάγεται από τον Φοιτητικό Σύλλογο αλλά από τη Διεύθυνση Σπουδών (δεν ορίζεται ακριβώς). Λειτουργία Συνελεύσεων Τμημάτων όπως προβλέπονται από το νόμο 4009, με συμμετοχή (χωρίς δικαίωμα ψήφου) σε ποσόστωση που προβλέπει ο νόμος. Ένας φοιτητής κατά τα παραπάνω στην Κοσμητεία που συναποτελούν ο Κοσμήτορας και οι Πρόεδροι των Τμημάτων. Θεσμοθετείται ο Συνήγορος του Φοιτητή που είναι καθηγητής και οποίος αναλαμβάνει να επιλύει και να συμβιβάζει (επί της ουσίας) τις υποθέσεις καθηγητικής αυθαιρεσίας. Αντίστοιχα θεσμοθετείται ο “Πανεπιστημιακός Διαμεσολαβητής” “...και έχει ως αρμοδιότητα την εξάντληση κάθε προσπάθειας συμβιβαστικής επίλυσης των διαφορών μεταξύ των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας......».
 
 
Τα παραπάνω επί της ουσίας αποκλείουν κάθε πραγματική συμμετοχή των ίδιων των φοιτητικών συλλόγων στις διαδικασίες των οργάνων διοίκησης, στις διαδικασίες δηλαδή που αφορούν περισσότερο από κάθε άλλον το μαζικότερο κομμάτι του Παν/μιου τους ίδιους τους φοιτητές, τη ζωή τους στο εσωτερικό του Παν/μιου και μετά από αυτό! Τα όργανα διοίκησης αυταρχικοποιούν ολοένα και περισσότερο τη λειτουργία τους ενώ η συνδιοίκηση τοποθετείται σε ένα σκληρό συνδιαχειριστικό πλαίσιο από όργανα διαμεσολάβησης και φοιτητές-προσωπικότητες!
 
 
Εμείς από την πλευρά μας ξεκαθαρίζουμε ότι ουδέποτε δεχτήκαμε ή θα δεχτούμε το να αποφασίζουν άλλοι για το παρόν και το μέλλον μας! Οι φοιτητικοί σύλλογοι, μέσα από τις αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων, μέσα από μαζικές γενικές συνέλευσεις που θα πηγαίνουν κόντρα στη αποδιάρθρωση των συλλογικών διαδικασιών που επιλέγουν οι καθεστωτικές παρατάξεις της ΔΑΠ- ΝΔΦΚ (αν θέλετε, από περιέργεια, ρωτήστε κάποιον ΔΑΠίτη πότε ήταν η τελευταία φορά που «πάτησαν» σε Διοικητικό Συμβούλιο, πολλώ δε μάλλον σε Γενική Συνέλευση) και της ΠΑΣΠ θα λένε πάντα την τελευταία λέξη! Ως φοιτητικός σύλλογος Πολιτικού πρέπει να δείξουμε την αντίθεσή μας και σε αυτή την πτυχή της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης, να ξεκαθαρίσουμε ότι η διαδικασία που έχει οριστεί την Παρασκευή δεν αναγνωρίζεται από εμάς και αν χρειαστεί να ακολουθήσουμε ό,τι ορίζει το καταστατικό ώστε όποιος προπτυχιακός φοιτητής τολμήσει να θέσει υποψηφιότητα, διακυβεύοντας με αυτό τον τρόπο τη συμμετοχή του ίδιου του Συλλόγου στις αποφασιστικές διαδικασίες των οργάνων διοίκησης, να διαγράφεται από το Φοιτητικό Σύλλογο!
 
 
 
 
 
 
Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση
 
 
σχήμα της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης