28 Απρ 2014

Υπάρχει λόγος;!


Η αλήθεια είναι ότι κάθε χρόνο υπάρχει λόγος να πάει κανείς να ψηφίσει στις φοιτητικές εκλογές! Έτσι και φέτος οι φοιτητές είναι πιο αναγκαίο παρά ποτέ να δουν τις φοιτητικές εκλογές αφενός ως μία ακόμη διαδικασία του φοιτητικού συλλόγου στην οποία δεν υποχρεούται κανείς να συμμετάσχει αλλά η συμμετοχή είναι δικαίωμα και αναγκαιότητα. Οι φοιτητικές εκλογές, που σίγουρα δεν είναι και δεν πρέπει να είναι πασαρέλα παρατάξεων, είναι μία στιγμή μέσα στη χρονιά κατά την οποία οι φοιτητές είτε το γνωρίζουν είτε όχι παίρνουν αποφάσεις και επιλογές που καθορίζουν την καθημερινότητά μας αλλά και το μέλλον μας.

Για να είμαστε σαφείς, ιδιαίτερα στις φετινές φοιτητικές εκλογές η νεολαία καλείται να πάρει επιλογές και αποφάσεις για ζητήματα που από τη μία άπτονται του πανεπιστημίου και από την άλλη επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό και την ίδια την εργασιακή μας προοπτική. Στις 7 του Μάη θα πρέπει μαζικά η σπουδάζουσα νεολαία να καταδικάσει τις 180.000 διαγραφές που ανακοίνωσε το υπουργείο, να καταδικάσει τα αποτελέσματα της αξιολόγησης και τις νέες πιστοποιήσεις που ουσιαστικά θα έρθουν να εφαρμόσουν τον εδώ και τρία χρόνια ψηφισμένο (αλλά μη εφαρμοσμένο) νόμο Διαμαντοπούλου – Αρβανιτόπουλου μέσα από την εφαρμογή των εσωτερικών κανονισμών. Σ’ αυτές τις εκλογές οι φοιτητές του πολιτικού θα πρέπει να συνεχίσουν να λένε όχι σε οποιαδήποτε προσπάθεια συγχώνευσης της σχολής μας με τα τμήματα του οικονομικού, ΕΜΜΕ και τουρκικών σπουδών.

Η αντίληψη ότι στις φοιτητικές εκλογές δεν διακυβεύονται και πολλά πράγματα και ότι δεν κοστίζει τίποτα να ψηφίσουμε απλά τον φίλο μας πρέπει να αποτελέσει παρελθόν. Άρα, όπως λέει και η καινούρια αφίσα της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ, «ΣΤΙΣ 7 ΜΑΗ ΥΠΑΡΧΕΙ ΛΟΓΟΣ» να έρθει κανείς να ψηφίσει. Υπάρχει, όμως, λόγος να ψηφίσει κανείς ΔΑΠ στη σχολή; Η απάντηση κρύβεται για μας στο τι λέει και τι υποστηρίζει η ΔΑΠ αναφορικά με τα παραπάνω. Δεν αρκεί να λέει κάποιος ότι απλά διαφωνεί με τις διαγραφές ή ότι δεν μας αγγίζει το σχέδιο «Αθηνά» ( δηλαδή οι συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολών ). Πρέπει να μπορούμε να δούμε τι κάνει καθημερινά στη σχολή ώστε να μην περάσουν τα παραπάνω. Τελικά υπάρχει λόγος να ψηφίσει κανείς ΔΑΠ τη σήμερον ημέρα; Υπάρχει λόγος να ψηφίσει κανείς μία δύναμη η οποία στηρίζει όλα αυτά τα χρόνια τις επιλογές της κυβέρνησης και του υπουργείου με τελευταίο και χαρακτηριστικό παράδειγμα το Σχέδιο Αθηνά, ενάντια στο οποίο και ο δικός μας φοιτητικός σύλλογος έδωσε μάχη για να μην συγχωνευτεί με άλλα τμήματα. Μία δύναμη που το μόνο που κάνει είναι να «βοηθάει» τους πρωτοετείς να γράψουν τα στοιχεία τους (!) την ημέρα της εγγραφής τους, να τους δείχνει τα ωραία μέρη της πόλης και μετά να τους καλεί στον Κιάμο και στο Μαζωνάκη. Εντάξει, πάντως, αν κάτι δεν μπορεί να προσάψει κανείς στη ΔΑΠ είναι η σχέση της με τη Δημοκρατία. Αλήθεια πόσο δημοκρατική είναι μία παράταξη η οποία κάθε χρόνο προσπαθεί να κάνει νοθεία στα αποτελέσματα για να χαίρεται η ΟΝΝΕΔ; Πόσο δημοκρατική είναι μια παράταξη που έκλεψε πέρυσι τα εκλογικά τετράδια για να φακελώσει τους φοιτητές και να ξέρει ποιος ψήφισε και ποιος όχι ενώ ο εκλογικός κανονισμός αναφέρει ρητά ότι τα στοιχεία των φοιτητών καταστρέφονται μετά το πέρας των εκλογών; Και το τελευταίο και καλύτερο! Πόσο Δημοκρατική είναι μία παράταξη που έφερε μπράβους την ώρα της καταμέτρησης, οι οποίοι ξυλοκόπησαν μέλη του φοιτητικού συλλόγου που διασφάλιζαν τη διαφάνεια της διαδικασίας;
Δεν υπάρχει λόγος, λοιπόν, να ψηφίσει κανείς στις 7 Μάη ΔΑΠ – ΝΔΦΚ γιατί προωθεί τον ατομικό δρόμο, την ατομική λύση σε συλλογικά προβλήματα. Γιατί είναι ο σύμμαχος της κυβέρνησης στις αλλαγές που προωθεί μέσα και έξω από το πανεπιστήμιο. Είναι συνυπεύθυνη για την ανεργία του 60% στους νέους, για τις διασπάσεις πτυχίων και για το μαύρο μέλλον που στέλνει τη νεολαία στη μετανάστευση.

Θα αναρωτιέται κανείς τι γίνεται με την ΠΑΣΠ στη σχολή. Είναι τελικά ή δεν είναι στο ΠΑΣΟΚ τα παιδιά. Είναι ή δεν είναι αριστεροί όπως ευαγγελίζονται; Η απάντηση είναι και πάλι απλή μακριά και πέρα από τη συνηθισμένη «παραταξιακή» αντιπαράθεση. Ας πάρουμε τα πράγμα από την αρχή. Δεν είναι αριστεροί όχι γιατί τους προδίδει το πράσινο της αφίσας. Απλά η αριστερά ήταν ανέκαθεν με το συλλογικό δρόμο διεκδίκησης και αντίστασης. Ο συλλογικός δρόμος κρύβεται στις συλλογικές διαδικασίες του συλλόγου μας, στις γενικές συνελεύσεις. Εκεί που η ΠΑΣΠ δεν βρίσκει λόγο να συμμετάσχει δίνοντας άλλοθι στη ΔΑΠ με αποτέλεσμα από κοινού να εκφυλίζουν τις διαδικασίες του συλλόγου. Ακόμα και αν δεν είναι, λοιπόν, στο ΠΑΣΟΚ το γεγονός ότι αποτελούν τροχοπέδη για τις διαδικασίες του συλλόγου που βάζουν αναχώματα στην κυβερνητική πολιτική για μας είναι ένα και το αυτό. Τη στιγμή που το φοιτητικό κίνημα βρίσκεται μπροστά στη μάχη των διαγραφών, των αξιολογήσεων και των εσωτερικών κανονισμών τα ταξίδια σε σεμινάρια πολιτικών επιστημών δείχνουν τη διάθεση και την άποψη τους πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές σήμερα.

Οι φετινές εκλογές θα πρέπει να σημάνουν αλλαγή μιας κατάστασης που θέλει τους φοιτητικούς συλλόγους νεκρούς και τους φοιτητές να μην συζητούν τα προβλήματα που  τους αφορούν. Να μην σκεφτόμαστε πως μέσα από τις συλλογικές πολιτικές διαδικασίες μας, τις γενικές συνελεύσεις, τα διοικητικά συμβούλια και τις φοιτητικές εκλογές μπορούμε να παίρνουμε θέση.

Στις 7 Μάη υπάρχει  λόγος να συμμετάσχουμε στις φοιτητικές εκλογές για :

Να καταδικάσουμε τις καθεστωτικές παρατάξεις της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ και της ΠΑΣΠ

Να διαγράψουμε τον υπουργό, τους εσωτερικούς κανονισμούς, την αξιολόγηση και το σχέδιο «Αθηνά»

Να μαυρίσουμε τις πολιτικές που μας οδηγούν στην ανεργία και την μετανάστευση
 
 
Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση
σχήμα της
Ενιαία Ανεξάρτητη Αριστερή Κίνηση