4 Μαΐ 2014

Ποιος αξιολογεί ποιον, τέλος πάντων!


Πολλοί νόμιζαν ότι είχαμε ξεμπερδέψει με τη διαδικασία της αξιολόγησης. Άλλοι πάλι νόμιζαν ότι είναι για το καλό μας. Άλλοι πάλι την υπερασπίζονταν (ΔΑΠ, ΠΑΣΠ) συμμεριζόμενοι την αγωνία του Υπουργείου  για “αλλαγές” στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ήταν, όμως, εξίσου εμφανής η σύνδεση της κατα τα άλλα αξιολόγησης των πανεπιστημίων με τα υπόλοιπα κομμάτια που συνθέτουν το παζλ της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης. Το πώς, δηλαδή, συνδέεται με τη χρηματοδότηση των ιδρυμάτων, τη διάσπαση των πτυχίων μέσα απο την εφαρμογή των εσωτερικών κανονισμών, τις συγχωνεύσεις – καταργήσεις σχολών και τμημάτων (σχέδιο Αθηνά ΙΙ). Η προσπάθεια, δηλαδή, να εφαρμοστεί στο σύνολο του ο νόμος 4076 (Διαμαντοπούλου – Αρβανιτόπουλου) πού έχει ψηφιστεί από το 2011, αλλά δεν εφαρμόστηκε ποτέ στο σύνολό του, λόγω των μαχών του φοιτητικού κινήματος.

            Αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί με την πιστοποιήση που θα εκδοθεί για κάθε τμήμα. Αυτές οι πιστοποιήσεις θα συνδέονται με τις χρηματοδοτήσεις των τμημάτων, βάζοντας επί της ουσίας τα ιδρύματα σε ένα καθεστώς οικονομικής επιτήρησης. Η χρηματοδότησή τους θα εξαρτάται απο το πόσο πειθαρχημένο θα είναι το κάθε τμήμα στις αλλαγές που επιβάλλει το Υπουργείο Παιδείας. Αν δεν πειθαρχεί, θα κόβεται, αναγκάζοντας έτσι το ίδρυμα να αναζητήσει άλλους πόρους ή να οδηγηθεί στην επιβολή διδάκτρων.

            Η πιστοποίηση του κάθε τμήματος θα ορίζει αλλαγές και στα προγράμματα σπουδών υλοποιώντας στην ουσία την κατεύθυνση διάσπασης του ενιαίου πτυχίου και την αντικατάστασή του από τον ατομικό φάκελο προσώντων. Γεγονός που θα δυσκολεύει ακόμα περισσότερο τους απόφοιτους να βρούν μία θέση στην αγορά εργασίας, όταν η ανεργία στους νέους φτάνει το 60%. Οι πιστοποιήσεις θα ανοίξουν το δρόμο για την εφαρμογή των νέων εσωτερικών κανονισμών που ορίζουν αλλαγές για τα ιδρύματα από τον αριθμό των εισακτέων και τις περικοπές της φοιτητικής μέριμνας μέχρι τις διαγραφές φοιτητών στα ν+2 έτη, τη διάσπαση πτυχίων και την επιβολή διδάκτρων.

            Σε ότι αφορά στις σχολές και τα τμήματα που έβαλε στο στόχαστρο το σχέδιο “Αθηνά Ι” οι πιστοποιήσεις θα φέρουν το νέο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης ή αλλιώς σχέδιο “Αθηνά ΙΙ”, όπως εξήγγειλε ο Υπουργός, που “θα εφαρμοστεί όποτε αυτό κρίνεται αναγκαίο για να διορθώσει τα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν”. Η συγκεκριμένη αλλαγή θα σημάνει την περαιτέρω ρευστοποίηση των γνωστικών αντικειμένων που θα απαιτούν συνεχή επανειδίκευση από τους αποφοίτους προκειμένου να είναι χρήσιμοι στην αγορά εργασίας. Τα τμήματα που δεν θα λάβουν πιστοποιήσεις θα είναι εκείνα που θα καταργηθούν.

            Το φοιτητικό κίνημα θα πρέπει να σηκώσει αντιστάσεις απέναντι στην προσπάθεια του υπουργείου να υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο το παρόν και το μέλλον μας. Στις φοιτητικές εκλογές στις 7 Μάη οι φοιτητές με τη συμμετοχή τους να στείλουν μήνυμα ανυπακοής στα κυβερνητικά επιτελεία.

Στις 7 Μάη στηρίζουμε - ψηφίζουμε
 

Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση

σχήμα της

Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης