28 Μαρ 2015

Wheel in the sky keeps on turning

Με βάση τα νέα δεδομένα που έχουν πλέον διαμορφωθεί στην ελληνική κοινωνία, μετά την πτώση μίας αυταρχικής δεξιάς κυβέρνησης, παρατηρούμε μία κυβέρνηση η οποία διακηρυκτικά ανέφερε την υλοποίηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων για τις οποίες όλο το προηγούμενο διάστημα ο λαός βγήκε στους δρόμους και αγωνίστηκε. Το φοιτητικό κίνημα έδειξε δυναμικά την παρουσία του, αντιτασσόμενο στο φερέφωνο της συγκυβέρνησης, τον κ. Φορτσάκη και στις δυνάμεις καταστολής που αυτός χρησιμοποίησε ουκ ολίγες φορές θέτοντας μάλιστα σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των ίδιων των φοιτητών. Ειδικότερα ο «πρύτανης της καρδιάς μας», στην προσπάθειά του να καταβαραθρώσει τις διεκδικήσεις των φοιτητών έθεσε ήδη σε εφαρμογή ένα κομμάτι του σχεδίου αποδιάρθρωσης των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (π.χ: ιδιωτικές εταιρείες security, καθαρισμού, υποστελέχωση). Μετά λοιπόν από όλο αυτό το διάστημα αντι-δημοκρατικότητας και αφού οι εξελίξεις προχωράνε, οι εξαγγελίες της νέας πλέον κυβέρνησης φαίνεται πως μένουν ακόμα μετέωρες εφόσον δεν έχουν τεθεί ακόμα σε εφαρμογή. Ποια πρέπει όμως να είναι η στάση του φοιτητικού κινήματος κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο;
Αναλυτικότερα, όπως ανακοινώθηκε από την ίδια τη Σύνοδο Πρυτάνεων το Δεκέμβρη του 2014, η λειτουργία των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων με το νέο έτος θα καθίστατο αδύνατη λόγω της υποχρηματοδότησης και της υποστελέχωσης αυτών. Αυτή η ανακοίνωση φαίνεται πως επαληθεύθηκε και στην Σύγκλητο του ΕΚΠΑ στις 5/3/2015 στην οποία παρευρέθηκαν μάλιστα και φοιτητές μαζί με τις αποφάσεις των φοιτητικών τους συλλόγων. Τα μέλη της Συγκλήτου συγκεκριμένα έβγαλαν μία διακήρυξη σύμφωνα με την οποία δήλωναν ότι οι δεινές περικοπές ύψους άνω του 50% έπληξαν ζωτικές λειτουργίες των πανεπιστημίων. Ειδικότερα:

Απολύσεις διοικητικών υπαλλήλων και φυλάκων στο εσωτερικό των πανεπιστημίων. Η κίνηση αυτή από πλευράς του Υπουργείου Παιδείας οδήγησε στην υποστελέχωση πληθώρας ακαδημαϊκών τμημάτων με αποτέλεσμα την υπολειτουργία ή και την αναστολή εξ ολοκλήρου της λειτουργίας αυτών. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι η διακοπή διένεξης του εργαστηρίου Ανατομίας στην Ιατρική σχολή Αθηνών, του τομέα ποινικών επιστημών στη Νομική σχολή Αθηνών, το κλείσιμο τους ιατρείου στην Ιπποκράτους καθώς με τον κίνδυνο λουκέτου στη Βιβλιοθήκη και του δικού μας τμήματος. Εξαιρετικά πρόσφατο παράδειγμα για το τμήμα μας αποτελεί και η μείωση των ωρών λειτουργίας των θυρίδων για την εξυπηρέτηση των φοιτητών καθώς καλούνται μόλις 2 υπάλληλοι να εξυπηρετήσουν γύρω στους 3.000 φοιτητές. Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και το ζήτημα των φυλάκων τους οποίους καλούνται να αντικαταστήσουν ιδιωτικές εταιρείες security αρχής γενομένης το 2015. Βέβαια, αυτό το σημείο μοιάζει οξύμωρο καθώς ο λόγος της απομάκρυνσης των φυλάκων από τις θέσεις τους και η μη ανανέωση των συμβάσεών τους ήταν η υποχρηματοδότηση των πανεπιστημίων κι όμως το υπέρογκο ποσό για τη μίσθωση των ιδιωτικών εταιριών security βρέθηκε όλως τυχαίως.

Εργολαβίες στον τομέα του καθαρισμού και της σίτισης. Το ζήτημα του καθαρισμού μας έχει απασχολήσει ξεχωριστά όλους τους φοιτητές και δυστυχώς οι συνθήκες υγιεινής που επικρατούν είναι απόλυτα δυσχερείς. Οι σχολές αποτελούν πλέον σοβαρές εστίες μόλυνσης απειλώντας την υγεία της φοιτητικής κοινότητας. Προσωρινές λύσεις έχουν δοθεί μέσω του καθαρισμού των κτηρίων με την μίσθωση ιδιωτικών εταιρειών καθαρισμού και του Δήμου Αθηναίων, χωρίς ωστόσο να δίνεται μία ουσιαστική και μόνιμη λύση. Εξίσου παράδοξο σε αυτό το σημείο είναι το γεγονός ότι τα χρήματα για τις προσωρινές αυτές λύσεις βρίσκονται εν μία νυκτί ενώ κατά τ’ άλλα δεν μπορούν να βρεθούν για την πρόσληψη καθαριστών/-ιών που θα πληρώνονται από το δημόσιο. Απαιτούμε λοιπόν ακριβώς αυτό, μία μακροπρόθεσμη και ουσιαστική επίλυση του ζητήματος αυτού με την πρόσληψη καθαριστών/-ιών με δαπάνες του δημοσίου και πλήρη εργασιακά δικαιώματα για αυτές, χωρίς να γίνεται το πανεπιστήμιο χώρος δράσης εργολαβιών. Σε ιδιωτικές εταιρείες έχει ανατεθεί χρόνια τώρα και το μείζον θέμα της σίτισης που στερεί από τεράστιο μέρος των φοιτητών το δικαίωμα στη δωρεάν σίτιση. 
 
Συγγράμματα. Από την εισαγωγή του νόμου Διαμαντοπούλου- Αρβανιτόπουλου η παροχή δύο συγγραμμάτων έχει πάψει να υφίσταται γεγονός το οποίο στερεί από τους φοιτητές τη δυνατότητα να έχουν ολοκληρωμένη εποπτεία της απαιτούμενης διδακτικής ύλης και κατάρτιση πάνω σ’ αυτή. Αυτή η αδυναμία έχει δώσει το δικαίωμα στις καθεστωτικές παρατάξεις να οξύνουν το φαινόμενο των πελατειακών σχέσεων με την ανταλλαγή σημειώσεων ζητώντας εννοείται ως αντάλλαγμα την ψήφο των φοιτητών. Απαιτούμε λοιπόν σε αυτό το σημείο τη δωρεάν παροχή διδακτικών συγγραμμάτων που θα καλύπτουν το σύνολο της ύλης και δε θα παρέχουν τη δυνατότητα διεξαγωγής πελατειακών σχέσεων. Όλα αυτά φυσικά στα πλαίσιο ενός ανθρώπινου ρυθμού σπουδών κόντρα στην εντατικοποίηση και τη μετατροπή του πανεπιστημίου σε ένα ψυχρό κέντρο εξέτασης και διαμόρφωσης ενός μελλοντικά πειθήνιου εργαζομένου-ρομπότ.

 Όλα τα παραπάνω μας οδηγούν στην ανάγκη να αντιταθούμε σε όλες εκείνες τις πτυχές που πλήττουν την ουσία του δημόσιου, δωρεάν και δημοκρατικού πανεπιστημίου. ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:
  •     Αύξηση την κρατικής χρηματοδότησης για τα πανεπιστήμια

  •     Άμεση επαναπρόσληψη διοικητικών υπαλλήλων και φυλάκων

  •     Καμία εργολαβία και ιδιωτική επιχείρηση στο εσωτερικό των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων (απομάκρυνση security και πρόσληψη καθαριστριών από το πανεπιστήμιο)

  •     Δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα

  •     Κατάργηση του νόμου Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου στο σύνολό του

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕ ΘΑ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΤΕΙ ΑΠΟ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΝ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΔΕΝ ΤΟ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ!


Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση
σχήμα της
Ενιαίας Ανεξάρτητης Αριστερής Κίνησης