25 Μαΐ 2015

Της εξεταστικής τα σίδερα...

Επειδή η ανακοίνωση του τμήματος για εξεταστική 21/5 εβδομάδων -με την έκδοση του αντίστοιχου προγράμματος- έχει ανοίξει την τελευταία εβδομάδα μία μεγάλη κουβέντα στο εσωτερικό του συλλόγου για το αν και κατά πόσο οι φοιτητές είναι εφικτό να ανταποκριθούν σε μία τέτοιου τύπου εξεταστική, θέλουμε κι εμείς με τη σειρά μας να βάλουμε κάποια στοιχεία. Για αρχή, πρέπει να σημειωθεί ότι το φαινόμενο των fast-track εξεταστικών δεν αποτελεί πρωτοτυπία για το τμήμα Πολιτικού. Πιο συγκεκριμένα, δεν ήταν λίγες οι φορές που οι φοιτητές του τμήματος κλήθηκαν να ανταποκριθούν σε εξεταστικές δύο εβδομάδων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτέλεσε η περσινή εξεταστική του χειμερινού εξαμήνου όπου το τμήμα χρησιμοποίησε μία σειρά άτοπων επιχειρημάτων για να δικαιολογήσει το σύντομο της εξεταστικής.

Στην πραγματικότητα, η λογική που διέπει τέτοιου τύπου εξεταστικές συνδέεται με μία ευρύτερη κατεύθυνση για εντατικοποίηση του ρυθμού σπουδών, κατεύθυνση που αποτυπώνεται άλλωστε και στο νόμο πλάισιο Διαμαντοπούλου-Αρβανιτόπουλου. Η εντατικοποίηση του ρυθμού σπουδών μεταφράζεται σε βραχείες εξεταστικές περιόδους, σε μείωση του χρόνου εξέτασης, σε υπερφόρτωση των φοιτητών με υποχρεωτικές εργασίες -συχνά μη πριμοδοτικές-, σε διόγκωση της εξεταστέας ύλης, στην -έστω και άτυπη- εισαγωγή “παρουσιολογίου” κατά τη διάρκεια των μαθημάτων , όπου ο διδάσκων ζητά από τους φοιτητές να σημειώσουν το όνομά τους κοκ. Όλη η παραπάνω κίνηση, που μεθοδεύτηκε με συστηματικότητα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και συντηρείται με έναν τρόπο από την παρούσα , δημιουργεί αντικειμενικά έναν ασφυκτικό κλοιό για το σύνολο της φοιτητικής κοινότητας, πολύ περισσότερο δε για εκείνους τους φοιτητές που εργάζονται ή βιάζονται να πάρουν πτυχίο για να ξενοικιάσουν τα σπίτια τους αν κατάγονται από κάποια άλλη πόλη. Για να ξεφύγουμε πάντως από την περιπτωσιολογία, το αίτημα για ανθρώπινο ρυθμό σπουδών και άρα για εξεταστικές που θα διαρκούν 4 εβδομάδες, για βατά θέματα και για φυσιολογικό όγκο εξεταστέας ύλης αφορά το σύνολο των φοιτητών.

Υπό κανονικές συνθήκες, πρώτο μέλημα του σχήματος θα ήταν να καταθέσει ψήφισμα στο Διοικητικό Συμβούλιο προκειμένου ο φοιτητικός σύλλογος να λάβει απόφαση για κινητοποίηση/παράσταση διαμαρτυρίας στην επόμενη Γενική Συνέλευση Τμήματος (δηλαδή στη συνέλευση των καθηγητών) , αύριο στις 10, στο κτίριο της Πρυτανείας. Για να καταθέσουμε ψήφισμα όμως, πρέπει -προφανώς- να υπάρχει συγκροτημένο Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.). Υπενθυμίζουμε ότι το Δ.Σ. διαλύεται πριν τις φοιτητικές εκλογές για να συσταθεί εκ νέου, σύμφωνα με τα νέα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών. Η συγκρότηση του νέου Δ.Σ. γίνεται -τυπικά- κάποιες μέρες μετά τις φοιτητικές εκλογές σε διακριτή πολιτική διαδικασία. Κάθε χρόνο όμως, βρισκόμαστε στο ίδιο έργο θεατές, όπου η ΔΑΠ αναβάλλει τεχνηέντως και για μεγάλο διάστημα τη συγκρότηση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου -επειδή όπως μας είπαν και οι ίδιοι ασχολούνται με τα “εσωκομματικά” τους αυτή την περίοδο-παραβιάζοντας ουσιαστικά τόσο το καταστατικό όσο και την απόφαση του φοιτητικού συλλόγου όπως αυτή προέκυψε από τις τελευταίες φοιτητικές εκλογές. Σημειωτέον πέρυσι καθυστέρησε τη διαδικασία συγκρότησης του νέου Διοικητικού Συμβουλίου μέχρι τον Σεπτέμβρη της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς!

Σε κάθε περίπτωση, επειδή για εμάς η υπεράσπιση των φοιτητικών συμφερόντων δεν σταματά την ημέρα των φοιτητικών εκλογών κι επειδή αναγνωρίζουμε ότι η εξεταστική 21/5 εβδομάδων -και εν συνόλω η εντατικοποίηση του ρυθμού σπουδών- αποτελεί αγκάθι για την πλειονότητα των φοιτητών, καλούμε σε παράσταση διαμαρτυρίας την Τρίτη 26/5 και ώρα 10 πμ στο κτίριο της Πρυτανείας, προκειμένου να διεκδικήσουμε από την Γενική Συνέλευση Τμήματος την παράταση της εξεταστικής-κίνηση που έχει επιφέρει και στο παρελθόν αποτελέσματα. Η ΔΑΠ μπορεί να συνεχίσει τις εσωκομματικές της διαδικασίες, εμείς θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για ένα άλλο Πανεπιστήμιο.
ΌΛΟΙ και ΌΛΕΣ την Τρίτη 26/5, ώρα 10 π.μ. , στο κτίριο της Πρυτανείας.Ρ.Α.Σ. - Ε.Α.Α.Κ.