28 Μαΐ 2016

Στις 30 Μάη ψηφίζουμε ΦΣ Πολιτικού

Με μία μαζική συνέλευση που άγγιζε το διπλάσιο της απαρτίας και με ομόφωνη απόφαση, ο Φοιτητικός Σύλλογος Πολιτικού αποφάσισε την Τετάρτη 25/5 τη διεξαγωγή δημοκρατικών εκλογών, οι οποίες θα λάβουν χώρα την προσεχή Δευτέρα 30/5 στον 7ο όροφο του Μεγάρου Θεωρητικών Επιστημών. Σημειώνεται ότι, η συνέλευση έγινε μετά από επανειλημμένες προσπάθειες κατάληξης της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ) που απέβησαν όλες άκαρπες χάρη στην υπεύθυνη δύναμη του συλλόγου ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και τα αβάσιμα κωλύματα που έθετε στο όργανο. Στη συνέλευση συμμετείχαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις του συλλόγου πλην της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, η οποία έκτοτε δεν έχει δώσει και πολλά σημεία ζωής, πέρα από το να καταγγέλλει και να λιβελογραφεί για τη δήθεν παράνομη -βάσει καταστατικού- συνέλευση και τα τοιαύτα.

Πλην, όμως, αν η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ διάβαζε καλύτερα το καταστατικό του Φοιτητικού Συλλόγου Πολιτικού θα έβρισκε εκεί, συγκεκριμένα στο άρθρο 11, ότι υπεύθυνη για να ορίσει την ημερομηνία και τις λεπτομέρειες της διεξαγωγής των εκλογών είναι η Γενική Συνέλευση, ως ανώτατο όργανο του ΦΣ. Η παράδοση που θέλει την ημερομηνία των εκλογών να ορίζεται με ομοφωνία των πολιτικών δυνάμεων και να είναι κοινή πανελλαδικά κρατεί και μας έχει παραδοθεί -όπως μας έχει παραδοθεί- από την εκλιπούσα πια Εθνική Φοιτητική Ένωση Ελλάδος, τη γνωστή μας ΕΦΕΕ.

Πλην, όμως, αν η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ διάβαζε καλύτερα το καταστατικό του Φοιτητικού Συλλόγου Πολιτικού, ίσως είχε και την ευθιξία να έχει άλλη συμπεριφορά και πρακτική στο ΦΣ. Ίσως, επί παραδείγματι, γνωρίζοντας ότι το καταστατικό προβλέπει διαγραφή από το Φοιτητικό Σύλλογο μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) που απουσιάζει σε 3 συνεχόμενες ή σε 5 συνολικά συνεδριάσεις του οργάνου, ίσως ο αντιπρόσωπός της να μην απουσίαζε στα 23 από τα 27 Διοικητικά Συμβούλια (ΔΣ) που έχουν γίνει από την αρχή της χρονιάς. Ίσως, επίσης, να αντιλαμβανόταν ότι δεσμεύεται με πλήρη και απόλυτο τρόπο από τις κατευθύνσεις που ορίζει η γενική συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου και άρα να μην έλειπε από αυτές ή τουλάχιστον να μην ασκούσε πολιτική αντίθετη στις αποφάσεις τους. Αλλά αυτά είναι σαιξπηρικά όνειρα θερινής νυκτός για μία δύναμη που, χρόνια τώρα, έχει στήσει την πολιτική της πάνω σε ιδιοκτησιακές λογικές για το σύλλογο, κοινώς πάνω στο νταβατζηλίκι και πάνω σε διαλυτικές πρακτικές.

Και άλλη μία τέτοια διαλυτική επιλογή ήταν και η προσπάθειά της να παρακωλύσει και να αποτρέψει τη διεξαγωγή εκλογών στο Σύλλογο με τη στάση της στην ΚΕΦΕ, άλλη μία τέτοια επιλογή ήταν και η απουσία της στην τελευταία γενική συνέλευση που αποφάσισε τη διεξαγωγή εκλογών. Και να θυμίσουμε ότι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ καλούσε για άμεση διεξαγωγή εκλογών και έλεγε ότι ήταν οι δυνάμεις ΡΑΣ-ΕΑΑΚ και ΑΡΕΝ που δεν ήθελαν εκλογές. Να που, όμως, οι δυνάμεις ΡΑΣ-ΕΑΑΚ και ΑΡΕΝ, από κοινού με τις άλλες δυνάμεις, πίεσαν με κάθε τρόπο και τελικά έστρεψαν το ερώτημα στον ίδιο το Φοιτητικό Σύλλογο. Και για να δούμε και πόσα απίδια πιάνει ο σάκος, εμείς θα συμμετέχουμε κανονικά στις εκλογές της Δευτέρας που ο ίδιος ο ΦΣ αποφάσισε, γιατί δεν φοβόμαστε, ούτε και θα φοβηθούμε ποτέ τι θα γράψει η κάλπη δίπλα στο «ΡΑΣ-ΕΑΑΚ | ΑΡΕΝ | αγωνιστές & αγωνίστριες», σε αντίθεση με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ.

Το μόνο που φοβόμαστε είναι τι θα γράψει η κάλπη δίπλα στο «ψηφίσαντες», γιατί βλέποντας και τα αποτελέσματα των υπόλοιπων ΑΕΙ-ΤΕΙ πανελλαδικά, αντιλαμβανόμαστε ότι η σπουδάζουσα νεολαία έχει επιλέξει την ιδιώτευση και την ατομική πάλη, έχει αποστραφεί την πολιτική και το δρόμο της συλλογικής διεκδίκησης. Αν κάτι, όμως, πρέπει να μας έμεινε στο Πολιτικό από όλη αυτή την αναστάτωση που προκάλεσε στο Σύλλογο η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, είναι το πόσο σημαντικό είναι ο ΦΣ να υπάρχει, να είναι ζωντανός, δημοκρατικός και μαχητικός. Αν κάτι συνειδητοποιήσαμε όλοι και όλες είναι ότι στους Φοιτητικούς Συλλόγους παίζονται πραγματικά πολιτικά σχέδια που άλλα τους διαλύουν και τους αποπολιτικοποιούν και άλλα, προτάσσοντας τα φοιτητικά συμφέροντα, τους περνούν δια πυρός και σιδήρου για να τους βγάλουν νικητές ή τουλάχιστον πιο δυνατούς την επαύριο κάθε μάχης.

Ο ΦΣ Πολιτικού έχει δείξει ότι στην κρίσιμη στιγμή ξέρει να παίρνει θέση καθαρή και δυναμική.

Να σημάνουν αυτές οι εκλογές αλλαγή σελίδας στο Φοιτητικό μας Σύλλογο. Να γίνουν αφετηριακό σημείο για την εξυγίανση των συλλογικών μας διαδικασιών, την επιστροφή της έντονης εσωτερικής συζήτησης και ζωής του Συλλόγου, την ανανέωση της συλλογικής ταυτότητας του πολιτικάριου & της πολιτικάριας, την ανάκτηση της συλλογικής πολιτικής πρακτικής με τα φοιτητικά συμφέροντα μπροστά, για τις νίκες της γενιάς μας.

ΡΑΣ-ΕΑΑΚ | ΑΡΕΝ | αγωνιστές & αγωνίστριες