22 Μαΐ 2016

Χίλιες και μία ΚΕΦΕ


Στον απόηχο των όσων έλαβαν χώρα στις 18 Μαΐου, μέρα διεξαγωγής των φοιτητικών εκλογών σε όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ πανελλαδικώς, στον Φοιτητικό Σύλλογο Πολιτικού (επανειλημμένη αυθαίρετη διακοπή της εκλογικής διαδικασίας από την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, προσωρινή διακοπή λόγω εισβολής εξωπανεπιστημιακών, αποχώρηση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ από τον χώρο διεξαγωγής των εκλογών και σιγή ασυρμάτου για ώρες στη συνέχεια) οι υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, προσπαθώντας να περισώσουν τη διαδικασία και να διασφαλίσουν το δικαίωμα των μελών του συλλόγου να εκφραστούν δημοκρατικά, αποφάσισαν να κληθεί συνεδρίαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής (ΚΕΦΕ) την επόμενη ημέρα προκειμένου να οριστεί μέρα επαναληπτικής διεξαγωγής των εκλογών. Οι εκπλήξεις ωστόσο δεν ήταν γραφτό να σταματήσουν εδώ.


Στην πρώτη αυτή συνεδρίαση της ΚΕΦΕ, πρώτη από αρκετές όπως θα αποδειχτεί στη συνέχεια, όλες οι πολιτικές δυνάμεις συμφώνησαν στην διεξαγωγή εκλογών στο πολιτικό την Τετάρτη, 25 Μαΐου…. όλες; Όχι! Η «υπεύθυνη δύναμη», η οποία αρχικά είχε ενστάσεις μόνο για τον χώρο, αποφάσισε τελικά πως η Τετάρτη δεν τη βολεύει, με αποτέλεσμα, λόγω της σύστασης και των κανόνων που διέπουν την λειτουργία της ΚΕΦΕ, η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να έχει ολόκληρο το όργανο σε κατάσταση ομηρίας. Με την ΚΕΦΕ ανίκανη να λάβει απόφαση, ορίστηκε αναγκαστικά νέα συνεδρίαση την επόμενη ημέρα, 20 Μαΐου.

Ωστόσο ούτε και η νέα συνεδρίαση απέφερε καρπούς, με τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ σκοπίμως και για λόγους που δεν μοιράστηκε με κανέναν, να αρνείται κατηγορηματικά την διεξαγωγή των εκλογών στον 7ο στις 25 του μηνός, προφασιζόμενη ανησυχία για την «ασφάλεια και σωματική ακεραιότητα» των μελών της και των φοιτητών. Αντιλαμβανόμενοι ότι οι διαδικασίες αυτές είναι αδιέξοδες, οι ΡΑΣ-ΕΑΑΚ και ΑΡΕΝ Πολιτικού επεξεργαστήκαμε την πρόταση για διεξαγωγή Γενικής Συνέλευσης, προκειμένου να αποφανθεί ο ίδιος ο Φοιτητικός Σύλλογος σχετικά με το πού και πότε θα διεξαχθούν οι εκλογές του τμήματος. Στην πρόταση αυτή ωστόσο βρήκαμε αντίθετες όχι μόνο την ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, κάτι που διόλου δεν θα μας εξέπληττε δεδομένης της γνωστής, απαξιωτικής για τις συλλογικές/δημοκρατικές διαδικασίες του συλλόγου στάσης που την χαρακτηρίζει και που δεν παρέλειψε να επιδείξει περίτρανα και στις 18 Μαΐου, αλλά και τις υπόλοιπες δυνάμεις, ΠΑΣΠ (μικρή έκπληξη) και ΠΚΣ (μεγαλύτερη έκπληξη). Κατά συνέπεια, και προκειμένου η απόφαση περί διεξαγωγής των εκλογών να εξασφαλίζει την ευρύτερη δυνατή συναίνεση και νομιμοποίηση, οι ΡΑΣ-ΕΑΑΚ και ΑΡΕΝ Πολιτικού συμφωνήσαμε, από κοινού με τις άλλες δυνάμεις στην τελευταία μέχρι τώρα συνεδρίαση της 21ης Μαΐου (στην οποία η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δεν καταδέχτηκε να παρευρεθεί) να γίνουν εκλογές την Τετάρτη, 25 Μαΐου στην Γραμματεία του τμήματος, κάτι που εξασφάλισε και την ευλογία της ανεύθυνης δύναμης παρά τις αρχικές αντιρρήσεις. Το ενδεχόμενο αυτό μας βρήκε σύμφωνους στον βαθμό που εξασφαλίζει για τον σύλλογο μια δημοκρατική διαδικασία, σε χώρο ασύλου, το συντομότερο δυνατόν.

Άρα, τέλος καλό, όλα καλά. Ή τουλάχιστον έτσι νομίζαμε, μέχρις ότου η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ να μας ενημερώσει τηλεφωνικώς (!) και αρκετά αργότερα από την προκαθορισμένη ώρα ότι τελικά δεν ψήνεται ούτε γι’ αυτό το σχέδιο!

Είναι για εμάς πλέον ηλίου φαεινότερον ότι η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ δεν έχει καμία πρόθεση να διασφαλίσει δημοκρατικές εκλογές στο πολιτικό, τουναντίον μάλιστα θα επιστρατεύσει κάθε θεμιτό ή αθέμιτο μέσο για να αποφύγει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Προφανώς, η εκτίμησή τους για το αποτέλεσμα μιας πιθανής εκλογικής διαδικασίας στο πολιτικό συμπίπτει με τη δική μας.

Δεν τους τα’ χουν πει καλά όμως. Η ριζοσπαστική αριστερά του συλλόγου ήταν, είναι, και θα είναι δύναμη που θα εγγυάται κάθε μορφή συλλογικής και δημοκρατικής διαδικασίας του συλλόγου· οι φοιτητικές εκλογές δεν αποτελούν εξαίρεση. Εκλογές ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ, είτε το θέλει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ είτε όχι! Ας καταστεί σαφές ότι, τα τσιράκια των μνημονιακών κυβερνήσεων του παρελθόντος, οι ίδιοι που πριν τρία χρόνια έφεραν μπράβους στις εκλογές για να εξασφαλίσουν ένα θετικό γι’ αυτούς αποτέλεσμα, ενώ τώρα προσπαθούν να θυματοποιήσουν τους εαυτούς τους και να λασπολογήσουν την Αριστερή Ανατρεπτική Συνεργασία ΡΑΣ ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ-Ανένταχτων Αγωνιστών/τριών, οι ίδιοι που δεν δίστασαν ανοικτά να προτείνουν την διασφάλιση της εκλογικής διαδικασίας από φασίστες που έχουν απειλήσει με μαχαίρια αριστερούς συνδικαλιστές σε άλλες σχολές, έχουν εξαντλήσει κάθε όριο πολιτικής ασυδοσίας!

Από πλευράς μας έχουμε πιέσει με κάθε δυνατό τρόπο τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, καθότι η μη διεξαγωγή εκλογών θα είναι καταστροφική όχι για εμάς, αλλά για τον ίδιο το ΦΣ. Ανυπαρξία εκλογικού αποτελέσματος, σημαίνει ανυπαρξία συλλόγου με όργανα, με σφραγίδα, με δημοκρατία. Η πίεση, όμως, προς τη ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, πλέον εκτιμάμε ότι πρέπει να έρθει από το σύνολο των μελών του συλλόγου και όχι μόνο δια των αιρετών του αντιπροσώπων.


Στη βάση όλων των παραπάνω, καλούμε το σύνολο του ΦΣ Πολιτικού να μην υποκύψει στα ψέματα της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ για το τι συνέβη στις 18 Μάη – η ομαλή διεξαγωγή της διαδικασίας στο Οικονομικό και στο Νομικό Τμήμα αποδεικνύουν τη διαστρέβλωση που προσπαθεί να πλασάρει για αλήθεια η εν λόγω δύναμη. Καλούμε το ΦΣ Πολιτικού να διεκδικήσει δυναμικά δημοκρατικές εκλογές σε χώρο ασύλου, αρχής γενομένης από το επόμενο κάλεσμα της ΚΕΦΕ, Δευτέρα, 23/5, 13.30, στον 7ο όροφο .



ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΓΙΝΟΥΝ
συμμετέχουμε μαζικά|υπερασπιζόμαστε το σύλλογο


ΡΑΣ-ΕΑΑΚ|ΑΡΕΝ|αγωνιστές & αγωνίστριες