22 Οκτ 2012

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ Γ.Σ.

Την Τρίτη 16/10 διεξήχθη η πρώτη Γενική Συνέλευση του Φοιτητικού Συλλόγου Πολιτικού για τη νέα χρονιά. Στη Συνέλευση συμμετείχαν οι ΠΑΣΠ, ΑΡΕΝ, ΠΚΣ και ΡΑΣ – ΕΑΑΚ καθώς και ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών, ιδιαίτερα από τα πρώτα έτη. Φυσικά, για άλλη μια φορά, η «υπεύθυνη δύναμη» της σχολής η ΔΑΠ όχι μόνο δεν συμμετείχε αλλά (όπως κάνει πάντα) σαμπόταρε τη συνέλευση, λέγοντας στους φοιτητές του α’ έτους ψέματα ότι ακυρώθηκε! 

* Οι νόμοι ανατρέπονται με αγώνες, όχι απλά με αποφάσεις!!!

Το πλαίσιο που εν τέλει υπερψηφίστηκε ήταν αυτό της ΠΑΣΠ, το οποίο καλούσε τους φοιτητές σε μπλοκάρισμα οποιασδήποτε εφαρμογής του νόμου, παρεμπόδιση διεξαγωγής εκλογών Συμβουλίων Ιδρύματος, συμμετοχή στη γενική απεργία στις 18/10 με αναστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας (κάτι που ούτως ή άλλως κάνει η Κοσμητεία της σχολής σε κάθε απεργία) και συμμετοχή του Φοιτητικού Συλλόγου στα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια. Το παρόν πλαίσιο, ακριβώς επειδή η παράταξη της ΠΑΣΠ δεν έχει ως στόχο της την ανατροπή του νόμου Αρβανιτόπουλου και την υπεράσπιση της δημόσιας, δωρεάν Παιδείας, δεν περιγράφει στην πραγματικότητα συλλογικές δράσεις και συνολικό σχέδιο για το φοιτητικό κίνημα, αλλά αρκείται σε γενικόλογη καταγγελία πτυχών του νόμου. Αυτό συμβαίνει γιατί η ΠΑΣΠ, αντιλαμβανόμενη το ρεύμα που υπάρχει στο δικό μας φοιτητικό σύλλογο, προσαρμόζει τη φρασεολογία και τις προτάσεις της με μόνο στόχο να ενσωματώσει όσους περισσότερους φοιτητές μπορεί. Παρ’ όλα αυτά, σε άλλα ιδρύματα (και συγκεκριμένα στο ΤΕΙ Αθήνας) η παράταξη της ΠΑΣΠ όχι μόνο δεν αντιτίθεται στο νόμο αλλά οι φοιτητές της συμμετέχουν και στη διαδικασία εκλογών Συμβουλίων Ιδρύματος!
Για εμάς, η πάλη ενάντια στο νόμο και γενικά στην επίθεση που δέχεται το δημόσιο, δωρεάν, δημοκρατικό Πανεπιστήμιο δεν πρέπει και δεν μπορεί να σταματά στον (πολύ σημαντικό φυσικά) κόμβο των εκλογών Συμβουλίων Ιδρύματος. Οι φοιτητές πρέπει να παλέψουμε συλλογικά, όχι μόνο για να μην συγκροτηθούν σε κανένα Ίδρυμα τα Συμβούλια, αλλά για να μπλοκαριστούν όλες οι πτυχές του νέου νόμου που θίγουν κεκτημένα μας, όπως η δωρεάν διανομή συγγραμμάτων, η σίτιση και η στέγαση. Τα Συμβούλια Ιδρύματος είναι μια μάχη που πρέπει να κερδίσουμε αλλά ο πόλεμος δεν σταματά εκεί! Επειδή, λοιπόν, στις πράξεις απαντάμε με πράξεις, έχει σημασία να παραθέσουμε μερικά ιστορικά παραδείγματα. 

* Ιστορικά παραδείγματα για τους νικηφόρους αγώνες των φοιτητών

Το 1997 ο Υπουργός Παιδείας της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ Γεράσιμος Αρσένης εισάγει τις πανελλαδικές εξετάσεις στις 2 τελευταίες τάξεις του λυκείου( όπου εξετάζονταν όλα τα μαθήματα) , διαχωρίζει τα πανεπιστήμια σε 5 επιστημονικά πεδία και καταργεί το θεσμό των μετεξεταστέων όπως και την επετηρίδα (που εξασφάλιζε την ομαλή πρόσληψη των αποφοίτων στο δημόσιο). Το 2006, με υπουργό τη Μαριέττα Γιαννάκου η κυβέρνηση Καραμανλή προχωράει στην αναθεώρηση του άρθρου 16, στην κατάργηση του ασύλου και στην αξιολόγηση. Πέρσι, ο νόμος-πλαίσιο Διαμαντοπούλου ήρθε να ταράξει και πάλι τα νερά της εκπαίδευσης για να φτάσουμε σήμερα να συζητάμε για το νόμο Αρβανιτόπουλου. Όλα τα παραπάνω νομοσχέδια έβαλαν την ακαδημαϊκή κοινότητα σε τροχιά καταλήψεων ξεκινώντας από τις πολύμηνες καταλήψεις με το σύνθημα «Κάτσε καλά Γεράσιμε», το φοιτητικό κίνημα του ’06-’07 και το πάγωμα της αναθεώρησης του άρθρου 16 μέχρι τις 300 καταλήψεις πανελλαδικά ενάντια στο νόμο-πλαίσιο Διαμαντοπούλου το Σεπτέμβριο του ’11 που μπλόκαραν το νόμο στην πλειοψηφία των διατάξεών του. Η απάντηση του νέου υπουργού παιδείας Αρβανιτόπουλου ήρθε ένα χρόνο μετά με το νόμο 4076 θέλοντας να καταστήσει σαφές ότι αυτή τη φορά θα εφαρμοστεί στο πλήρες του.
Αντιλαμβανόμαστε λοιπόν ότι στην πιο επιθετική στάση του υπουργείου παιδείας λύση δεν αποτελούν τα εύκολα λόγια αλλά οι πραγματικές και ουσιαστικές αντιστάσεις από την πλευρά των φοιτητών μόνο με τη δημιουργία ενός φοιτητικού κινήματος που θα υπερασπίζεται και θα διεκδικεί μέσα από απεργίες, καταλήψεις, διαδηλώσεις τα πραγματικά συμφέροντα των φοιτητών. 


* Επειδή όλοι (διακηρυκτικά) με το κίνημα είναι....... 

Υπό αυτό το πρίσμα, και δεδομένης της στάσης της ΠΑΣΠ Πολιτικού – από την οποία, άλλωστε, δεν περιμέναμε κάτι διαφορετικό αφού είναι η καθεστωτική παράταξη του ΠΑΣΟΚ στο Πανεπιστήμιο- είναι άκρως απογοητευτική η στάση των δύο άλλων αριστερών παρατάξεων. Από τη μία το ΜΑΣ, στη λογική που μας έχει συνηθίσει τόσα χρόνια, επιλέγει να προασπίσει την ηττημένη γραμμή της αδιαλλαξίας, της κομματικής περιχαράκωσης και του μετώπου γύρω από τον εαυτό του. Συγχρόνως, καταγγέλλουμε την επιλογή των συναδέλφων από την ΠΚΣ να αποπροσανατολίζουν και να διαλυτοποιούν τη διαδικασία της Συνέλευσης, θέτοντας μια σειρά από ερωτήματα που δεν αφορούν το Φοιτητικό μας σύλλογο και κάνοντας μικροπολιτικά παιχνίδια. Από την άλλη, για εμάς είναι εξίσου απογοητευτική η στάση της Αριστερής Ενότητας, η οποία επιλέγει μετά από 6 χρόνια να απεμπολήσει τα ριζοσπαστικά μέσα πάλης των φοιτητών, όπως είναι οι καταλήψεις, που όπως φάνηκε παραπάνω η ιστορία έχει δείξει ότι μπορούν να κερδίζουν. Η πολιτική της επιλογή λοιπόν να μην συγκροτήσει κινηματικές συμμαχίες σε μια ριζοσπαστική κατεύθυνση με τις υπόλοιπες αγωνιστικές δυνάμεις του συλλόγου, ταυτίζεται με τη λογική της ΠΚΣ, δηλαδή την οικοδόμηση κομματικών ακροατηρίων, στην προκειμένη περίπτωση για τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε τελική ανάλυση, η στάση της ΑΡΕΝ υπονομεύει την ίδια τη δυνατότητα των φοιτητών να μπορούν να οργανώνονται συλλογικά από τα κάτω και να πετυχαίνουν νίκες. 

* Τέρμα πια στις εκτονώσεις! Εμπρός για καταλήψεις και διαδηλώσεις!

Εμείς, ως ΡΑΣ- ΕΑΑΚ, θεωρούμε ότι ο φοιτητικός σύλλογος πρέπει να συνεδριάσει εκ νέου ώστε να επανατοποθετηθεί σε σχέση με τον τρόπο που μπορούν να μπλοκαριστούν και οι εκλογές Συμβουλίων Ιδρύματος με επιστολική ή ηλεκτρονική ψήφο όταν αυτές προκηρυχθούν καθώς και να συμπορευθεί με όλα τα αγωνιζόμενα κομμάτια της κοινωνίας τις ημέρες ψήφισης του νέου πακέτου μέτρων. Τέλος, ο σύλλογος πρέπει να είναι σε αγωνιστική εγρήγορση ώστε να υλοποιηθούν στην πράξη τα ψηφίσματα για την αλληλεγγύη και να παλέψουμε για τα ζητήματα της σίτισης και των συγγραμμάτων. Επίσης, συνεχίζουμε να καλούμε τις υπόλοιπες αριστερές δυνάμεις σε αγωνιστική ενότητα. Να μην χαρίσουμε τον αγώνα μας στη νεολαία του Βενιζέλου, αυτή την εβδομάδα που λήγει η προθεσμία για τις εκλογές των Συμβουλίων Ιδρύματος (25/10) θα πρέπει την Τετάρτη να μπλοκάρουμε με μαζικές κινητοποιήσεις τις επαναληπτικές εκλογές των Συμβουλίων του ΕΚΠΑ (Ιπποκράτους 7 στις 8.30 π.μ.)! Ειδικά τώρα που δίνουν τη διαχείριση της περιουσίας του Πανεπιστημίου στις τράπεζες (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου), προοικονομώντας μια κατάσταση χρεοκοπημένων πανεπιστημίων, όπου όλο το οικονομικό βάρος των σπουδών θα πέφτει στις πλάτες των φοιτητών και των οικογενειών τους, ενώ συγχρόνως για τα ακαδημαϊκά ζητήματα θα αποφασίζουν οι εντολοδόχοι της τρόικας στο πανεπιστήμιο (Συμβούλια Ιδρύματος) εμείς ως φοιτητές πρέπει να σηκώσουμε το γάντι, να υπερασπιστούμε το παρόν και το μέλλον μας καθώς και το Δημόσιο, Δωρεάν, Δημοκρατικό Πανεπιστήμιο!