31 Οκτ 2012


Επειδή όλοι –διακηρυκτικά- με το κίνημα είναι…..
VOLUME 2

  Μετά τη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου στις 16/10, όπου η στάση των ΑΡ.ΕΝ και Μ.Α.Σ  ήταν ιδιαίτερα απογοητευτική και εν τέλει υπονόμευσε τη δυνατότητα του Συλλόγου μας να οργανώνεται και να παρίσταται σε κάθε κινηματική διαδικασία εναντίον του νόμου Αρβανιτόπουλου, οι δύο αυτές αριστερές δυνάμεις συνεχίζουν να μας εκπλήττουν δυσάρεστα με τις επιλογές τους!
  Στο Διοικητικό Συμβούλιο που διεξήχθη την προηγούμενη εβδομάδα η ΡΑΣ- ΕΑΑΚ κατέθεσε ψήφισμα καλώντας τους φοιτητές του Πολιτικού να συμπορευθούν με τους φοιτητές του Παιδαγωγικού και να προχωρήσουν σε κατάληψη της λέσχης σίτισης στις 12/11, κάτι που είχε ήδη προταθεί και στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης. Η Αριστερή Ενότητα Πολιτικού δεν υπέγραψε το ψήφισμα με την πρόφαση ότι «η κατάληψη δεν θα λύσει το πρόβλημα αλλά θα αποτελέσει ένα ακόμα πολιτικό happening (!)». Στην πραγματικότητα, η ΑΡ.ΕΝ δείχνει για άλλη μια φορά το ότι ξαφνικά (;) φέτος αποφάσισε να απεμπολήσει τα ριζοσπαστικά μέσα πάλης των φοιτητών ενώ αντίθετα στρέφεται σε μια λογική διαχείρισης και όχι ανατροπής του νέου νόμου, περιμένοντας απλώς τη στιγμή που ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α θα ανέλθει στην εξουσία και θα λύσει(;) όλα τα προβλήματα των φοιτητών. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι αντί για τη διεκδίκηση του δικαιώματος όλων των φοιτητών σε δωρεάν σίτιση η ΑΡ.ΕΝ Πολιτικού προωθεί τη λειτουργία κοινωνικού παντοπωλείου, το οποίο αν και αποτελεί μια πολύ καλή ιδέα δεν θα πρέπει επ’ουδενί λόγο να λειτουργήσει ως η λύση απέναντι στην περικοπή του αριθμού σιτιζόμενων φοιτητών. Αντίθετα, οι φοιτητικοί σύλλογοι πρέπει να παλέψουν μαζικά, αξιοποιώντας όλα τα μέσα πάλης που έχουν αποδειχθεί νικηφόρα τόσα χρόνια (όπως είναι οι καταλήψεις) με στόχο να σιτίζονται δωρεάν όλοι οι φοιτητές αλλά και να ανατραπεί συνολικά ο νόμος Αρβανιτόπουλου που έρχεται να πλήξει το Δημόσιο, Δωρεάν χαρακτήρα του Πανεπιστημίου!
  Από την άλλη το Μ.Α.Σ , αν και κατέθεσε ψήφισμα στη Γενική Συνέλευση με το οποίο καλούσε το φοιτητικό σύλλογο σε κατάληψη στη λέσχη σίτισης και υπέγραψε το σχετικό ψήφισμα της ΡΑΣ- ΕΑΑΚ στο προαναφερθέν Δ.Σ., τελικά αποφάσισε να τιμήσει τις απομονωτικές πρακτικές που χρησιμοποιεί τόσα χρόνια και να προχωρήσει με τις επιτροπές αγώνα άλλων σχολών και όχι με το φοιτητικό σύλλογο σε κατάληψη στη λέσχη σίτισης! Για άλλη μια φορά το Μ.Α.Σ ,στη λογική της κομματικής περιχαράκωσης που μας έχει συνηθίσει, παρέκαμψε τις διαδικασίες του Φοιτητικού Συλλόγου, τον οποίο φαίνεται ότι περιφρονεί, και αποφάσισε να λειτουργήσει με την κλασσική και ηττημένη τακτική του μετώπου γύρω από τον εαυτό του. Γενικότερα, το Μ.Α.Σ κινείται συντεταγμένα σε μια λογική πολιτικών ακτιβισμών μόνο του, κάτι το οποίο υπονομεύει τη δυνατότητα των φοιτητών να αποφασίζουν συλλογικά και εντείνει τη λογική της ανάθεσης που ήδη υπάρχει στο φοιτητικό σώμα!
  Εμείς, ως ΡΑΣ- ΕΑΑΚ καταγγέλλουμε αυτές τις αποφάσεις των δύο παρατάξεων όχι για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας αλλά γιατί πιστεύουμε ότι λειτουργούν αρνητικά για το φοιτητικό σύλλογο, ιδιαίτερα σε αυτή την τόσο κρίσιμη για τους φοιτητές αλλά και ολόκληρη την κοινωνία περίοδο. Η πίστη μας ότι το φοιτητικό κίνημα μπορεί να έχει μεγάλες νίκες ακόμα και σε περιόδους σαν τη σημερινή ενώ οφείλει να στέκεται στο πλευρό της αγωνιζόμενης κοινωνίας ως αναπόσπαστο κομμάτι της παραμένει ακλόνητη γι’ αυτό καλούμε όλους τους φοιτητές στη νέα Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 5/11 ώστε να αποφασίσουμε συλλογικά, με δημοκρατικές διαδικασίες τις δράσεις μας για την επόμενη περίοδο που θα κρίνει τη ζωή μας στο Πανεπιστήμιο και όχι μόνο!


Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση
Σχήμα της ΕΑΑΚ