1 Οκτ 2012

ΝΟΜΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΟΠΟΥΛΟΥ: ΑΛΛΑΞΕ Ο ΜΑΝΩΛΙΟΣ ΚΑΙ ΕΒΑΛΕ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΑΛΛΙΩΣ

Ο νέος νόμος Αρβανιτόπουλου δεν είναι τίποτα άλλο, παρά μία επιφανειακή τροποποίηση του νόμου Διαμαντοπούλου που επιχειρεί την εφαρμογή των τομών του προηγούμενου νόμου, τις οποίες οι αγώνες μας την περσινή χρονιά κατέστησαν ανεφάρμοστες. Έτσι σε συνδυασμό και με το πακέτο μέτρων των 11,5 δις που περιέχει μέτρα και για την παιδεία, από την έναρξη κιόλας της ακαδημαϊκής χρονιάς ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια σειρά από αντιδραστικές αλλαγές που θέλουν να επιβάλουν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση αλλά θα μας βρουν για άλλη μια φορά μπροστά τους:

ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ
μέσα στο περιβόητο πακέτο μέτρων για τα 11,5 περιλαμβάνεται και η επιβολή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά (προβλεπόταν και από τον νόμο Διαμαντοπούλου) κάτι που σε συνδυασμό με το σπάσιμο του πτυχίου σε 2 κύκλους σπουδών που προβλέπει ο νόμος (bachelor 3 χρόνια και master 1-2 χρόνια) σημαίνει μακροπρόθεσμα την επιβολή διδάκτρων σε όλους για τα τελευταία χρόνια των σπουδών που μέχρι τώρα ήταν προπτυχιακές.

ΝΑ ΜΗΝ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ- ΣΙΤΙΣΗ- ΣΤΕΓΑΣΗ
σαν να μην έφταναν τα παραπάνω με τα νέα μέτρα περικόπτονται ΕΝΤΕΛΩΣ τα κονδύλια για τα δωρεάν συγγράμματα, πράγμα που σημαίνει ότι ήδη από το εαρινό εξάμηνο δεν θα μας μοιράζονται δωρεάν συγγράμματα και φυσικά δεν θα έχουμε ούτε ηλεκτρονικό σύγγραμμα που ευαγγελιζόταν η ΔΑΠ καθώς κάτι τέτοιο προσκρούει πάνω στα πνευματικά δικαιώματα των εκδοτικών οίκων και για να υλοποιηθεί χρειάζεται αντίστοιχή κρατική χρηματοδότηση! Συγχρόνως καταργείται το Εθνικό 'Ίδρυμα Νεότητας και η σίτιση και η στέγαση περνάνε σε ιδιώτες... Το καλό υπουργείο βέβαια σκέφτηκε για μας και προβλέπει για όσους δεν μπορούνε να ανταπεξέλθουν στη νέα κατάσταση φοιτητικά δάνεια, αναγκάζοντας μας να ξεκινάμε ήδη με το που πάρουμε το πτυχίο μας μια ζωή με χρέη στις τράπεζες!

ΝΑ ΜΗΝ ΜΕΤΑΤΡΑΠΟΥΝ ΤΑ ΠΤΥΧΙΑ ΜΑΣ ΣΕ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ ΑΝΕΡΓΙΑΣ
στο ίδιο πνεύμα με τον ν. Διαμαντοπούλου ο νέος νόμος έρχεται να απαξιώσει τα πτυχία μας μετατρέποντας τα σε πιστοποιητικά σπουδών που θα προσθέτουμε στον φάκελο προσόντων μας και
θα διαπραγματευόμαστε ατομικά με τους εργοδότες! Δημιουργώντας έτσι τις στρατιές ευέλικτων και πειθήνιων εργαζομένων που θα πρέπει να επανειδικεύονται συνεχώς και δεν θα έχουν καμία συλλογική κατοχύρωση.
ΚΑΜΙΑ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΦΟΙΤΗΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΑΡΧΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΛΑΣΙΟΥ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙΑΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΩΝ
οι Φ.Σ. Είναι οι δημοκρατικές δομές χάρη στις οποίες οργανώνουν των αγώνα τους οι φοιτητές και έχουν καταφέρει αυτήν την ευρωπαϊκή ανορθογραφία, το δημόσιο, δωρεάν, δημοκρατικό Παν/μιο ακόμη και εν έτη 2012. Στα αυταρχικά εκπαιδευτήρια που ονειρεύεται συγκυβέρνηση και τρόικα βέβαια δεν χωράνε τέτοιες δομές, έτσι στα Συμβούλια Διοίκησης (Συμβούλια Ιδρύματος πια, καθότι ο νέος υπουργός νόμιζε ότι αλλάζοντας το όνομα θα μπορούσε να τα νομιμοποιήσει στην ακαδημαϊκή κοινότητα) όλοι οι φοιτητές θα εκπροσωπούμαστε μόνο από έναν φοιτητή. Φυσικά από αυτό το πλαίσιο δεν θα μπορούσε να λείπει και η κατάργηση του ασύλου. Ήδη στη σχολή μας πρέπει να πάρει έγκριση και να πληρώσει κάποιος για να διοργανώσει μια εκδήλωση, κάτι που προφανώς θα φιμώνει εκδηλώσεις συλλόγων, σωματείων, και άλλων ριζοσπαστικών συλλογικοτήτων που παραδοσιακά βρίσκαν χώρο στο δημοκρατικό παν/μιο, η ΔΑΠ δεν θα έχει πρόβλημα προφανώς να σκάσει τα λεφτά της ΝΔ για να κάνει πάρτι με στριπτιζέζ στη σχολή. Τόση ελεύθερη διακίνηση ιδεών είχαμε να δούμε από την χούντα!

Υπό αυτό το πρίσμα οι δρόμοι για την νεολαία είναι δύο: είτε θα χάσει ο καθένας μόνος του περιπλανώμενος από την ανεργία, στα μεταπτυχιακά με δίδακτρα και από την ελαστική εργασία στην μετανάστευση. Είτε θα αγωνιστούμε όλοι μαζί στο πλάι όλοι του αγωνιζόμενου λαού για να ανατρέψουμε τους νόμους που καταστρέφουν το παρόν και το μέλλον μας και τις κυβερνήσεις που δολοφονούν μια ολόκληρη γενιά και έναν ολόκληρο λαό, θα πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας και θα ζήσουμε με αξιοπρέπεια.

Εμείς δεν μπορούμε να πάρουμε στις πλάτες μας την ευθύνη για το πρώτο, πιάνοντας λοιπόν το νήμα απ' τους περσινούς αγώνες που κατάφεραν να κρατήσουν ανεφάρμοστο σχεδόν στο σύνολό του τον νόμο Διαμαντοπούλου και έστειλαν την Διαμαντοπούλου έξω από τα έδρανα της βουλής, θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να δώσουμε συλλογικές λύσεις στα συλλογικά μας προβλήματα.
Το υπουργείο έχει δώσει χρονικό περιθώριο μέχρι τις 25 Οκτωβρίου για τις εκλογές των Συμβουλίων Ιδρύματος, πρώτη μάχη λοιπόν για την ανατροπή του νόμου είναι το μπλοκάρισμα των εκλογών. Τα Συμβούλια Ιδρύματος θα είναι η τρόικα των Παν/μιων και θα είναι αυτοί που θα μας πάρουν τα βιβλία από το χέρι, θα μας ζητήσουν δίδακτρα και θα μας δίνουν πτυχία ανεργίας.

Από την άλλη είναι πολύ σημαντικό οι φοιτητικοί σύλλογοι να είναι σε ετοιμότητα να βρεθούνε με οργανωμένο τρόπο στις πιθανές απεργιακές κινητοποιήσεις την ημέρα ψήφισης των μέτρων που θα βάλουν ταφόπλακα στο μέλλον του λαού και του τόπου μας! Θα πρέπει η νεολαία που βουλιάζει καθημερινά όλο και περισσότερο στην ανασφάλεια να βγει ξανά μπροστά και να δώσει παράδειγμα αγώνα και αξιοπρέπειας στην ελληνική κοινωνία που αιμορραγεί υπό το βάρος της πολιτικής του ΔΝΤ, της ΕΕ και της κυβέρνησης. Η απεργία στις 26/09 ήταν μόνο η αρχή, μαζί με όλο τον αγωνιζόμενο λαό να δώσουμε το πρώτο ισχυρό πλήγμα στην κυβέρνηση που νομίζει ότι με όπλα της τα ΜΜΕ, την ιδεολογική τρομοκρατία, την αστυνομία και την Χρυσή Αυγή θα μπορέσει να μας ρίξει τη χαριστική βολή.

Είναι αναγκαίο λοιπόν να πραγματοποιηθεί Γενική Συνέλευση μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου για να οργανώσουμε συλλογικά τον αγώνα μας και τις μορφές πάλης (συμμετοχή στα κινηματικά ραντεβού, καταλήψεις, πολιτικούς ακτιβισμούς σε υπουργεία και στην πρυτανεία κτλ) συγχρόνως να συντονίσουμε τον αγώνα μας με τα πληττόμενα μέλη ΔΕΠ, τους εργαζομένους στα παν/μια και τους μαθητές που ήδη βρίσκονται σε αγωνιστική τροχιά! Η υπεράσπιση του Δημόσιου, Δωρεάν, Δημοκρατικού Παν/μιου είναι υπόθεση όλων μας!


ΝΑ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΤΟΥΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΜΑΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ, ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΤΟΥ ΔΝΤ