13 Μαρ 2017

ΕΞΩ ΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΧΟΛΕΣ

Το 1973, η μεγαλύτερη όξυνση του φοιτητικού κινήματος είχε ως αποτέλεσμα ,σε τυπικό τουλάχιστον επίπεδο, τα καταστατικά των φοιτητικών συλλόγων να μην επιτρέπουν φασίστες ως μέλη τους. Σ’ αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε ότι στο παρελθόν, και στο Φ.Σ. Πολιτικού έχει διαγραφεί από τα πολιτικά του δικαιώματα φοιτητής με φασίζουσα ρητορεία και πρακτική. Για εμάς οι φασίστες δεν έχουν χώρο στην κοινωνία, πόσο δε μάλλον σε έναν κοινωνικό χώρο όπως το πανεπιστήμιο που αποτελεί άσυλο προάσπισης κοινωνικών αγώνων, εφαλτήριο κινημάτων, χώρος αμφισβήτησης και πολιτικοποίησης. Είναι τα τσιράκια των από πάνω, είτε στους χώρους δουλειάς, είτε στις σχολές. Τάσσονται εξ ορισμού απέναντι στα συμφέροντα και τις διεκδικήσεις μας και στρέφονται ενάντια σε βαθιά πληττόμενες κοινωνικές κατηγορίες (μετανάστες, ομοφυλόφιλους κλπ.).
Όπως είδαμε, λοιπόν, τους φασίστες στις δίκες της Χ.Α. με τους μπάτσους στο πλευρό τους είτε με παρεμβάσεις κατά αντιφασιστών, είτε με την χρήση κρυφών καμερών από ΜΑΤάδες, έτσι βλέπουμε και στις σχολές μας να βρίσκουν χώρο κάτω από τον μανδύα καθηγητών, επίσης φασίζουσας ρητορείας, με χαρακτηριστικότατο παράδειγμα αυτό του Δ.Π.Θ.
Παίρνοντας τα πράγματα από την αρχή, και για το δημοσιογραφικό κομμάτι της υπόθεσης τα πράγματα έχουν ως εξής. Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και συγκεκριμένα στο τμήμα ΗΜΜΥ, ο Φοιτητικός Σύλλογος αντέδρασε μαζικά σε άλλο ένα από τα πολλά περιστατικά καθηγητικής αυθαιρεσίας, και έβαλε, και πολύ σωστά μάλιστα,  μέσω παράστασης διαμαρτυρίας στην Γ.Σ.Τ. στον τοίχο τον κ. Παύλου για μια σειρά ζητημάτων όπως μαζικά κοψίματα, υποχρεωτικές εργασίες( αγνοώντας απόφαση συλλόγου που προέβλεπε την μη ύπαρξη υποχρεωτικών εργασιών), χαώδη ύλη ανεξάρτητα από το πρόγραμμα σπουδών αλλά και περιστατικά στοχοποίησης φοιτητών, αισχρής συμπεριφοράς και άρθρωσης φασιστικού, ξενοφοβικού και συνομωσιολογικού λόγου.
Μαζί με τον κ. Παύλο τέθηκε και μια ομάδα φοιτητών εκ των οποίων ο ένας διατηρούσε κάλλιστες σχέσεις με τον καθηγητή και με τις φασιστικές του τοποθετήσεις. Να επισημανθεί πως λόγω των τοποθετήσεων του εν λόγω φοιτητή, του ζητήθηκε να αποχωρήσει από την Γ.Σ. ενώ το ίδιο διάστημα, εντελώς συμπτωματικά, οι αφίσες του αριστερού σχήματος είτε εξέλιπαν, είτε είχαν πάνω τους συνθήματα τύπου  «Ζήτω η 21η Απρίλη» ( επέτειος χούντας) και ναζιστικά σύμβολα.
Από την πλευρά μας, οριοθετημένοι από λογικές που αντιλαμβάνονται τον αντιφασισμό ως εκτονωτικό μέσο, θεωρούμε πως η αντιφασιστική πάλη στο σήμερα είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Με τη φασιστική απειλή να παραμονεύει ενώ σε γειτονικές χώρες όπως η Ουκρανία να έχει εδραιωθεί, με το δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, να κυκλοφορεί ελεύθερος, Θεωρούμε κάτι πάρα πάνω από επικίνδυνο να επιτρέπουμε σε οποιονδήποτε φασίστα να ορθώνει ανάστημα, να δρα και να κάνει προπαγάνδα, ιδιαίτερα σε ένα κοινωνικό χώρο τον οποίο το ίδιο το φοιτητικό κίνημα, φρόντισε να προφυλάξει.

ΚΑΜΙΑ ΔΙΩΞΗ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ/ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ.

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΘΑ ΤΣΑΚΙΣΕΙ ΤΟ ΦΑΣΙΣΜΟ.

ΡΑΣ ΕΑΑΚ