13 Μαρ 2017

Εμεις παλευουμε, αυτοι νικανε

Το τελευταίο διάστημα, ειδικότερα μετά το πέρας της εξεταστικής , βλέπουμε την ΠΑΣΠ Πολιτικού να μοιράζει στα αμφιθέατρα, κείμενα με διάφορες πρωτοκολλημένες «νίκες». Τα δύο τελευταία που υπέπεσαν στην αντίληψη μας, ήταν για τις αναβαθμολογήσεις και για την πτυχιακή εργασία, λέγοντας ότι αυτοί πάσχισαν και διεκδίκησαν όσα ο Φοιτητικός μας Σύλλογος έχει καταφέρει πάνω σε αυτά τα θέματα τον τελευταίο καιρό. Αντιλαμβανόμαστε προφανώς, ότι μετά τις «ανιδιοτελείς» βοήθειες στους συμφοιτητές/-τριες μας κατά τη διάρκεια της εξεταστικής με σημειώσεις, τους καφέδες στην Barallagi, η καθεστωτική παράταξη αρχίζει να κάνει promo στον εαυτό της για το τι «πασχίζει» όπως λέει για τον Φοιτητικό Σύλλογο.

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ: Η αλήθεια πίσω από όλο αυτό!

Για να βάζουμε τα πράγματα στη θέση τους, η αύξηση των αναβαθμολογήσεων από 4 σε 8, όπως και το δικαίωμα εκπόνησης πτυχιακής εργασίας με χρωστούμενα μαθήματα 8 και όχι 3 για το 9ο και 10ο εξάμηνο που ίσχυε μέχρι πέρυσι, ήταν αποτέλεσμα παρέμβασης μελών του Φ.Σ. σε Γενική Συνέλευση Τμήματος, μέσα από αποφάσεις που πέρασαν από το όργανο του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.). Οι αποφάσεις αυτές ΔΕΝ προέκυψαν από ψήφισμα που κατέβασε η ΠΑΣΠ στο Δ.Σ. Επίσης να θυμίσουμε ότι πρωτοκολλημένες προτάσεις οποιασδήποτε πολιτικής δύναμης, δεν έχουν καμία ισχύ . Τα μόνα έγγραφα που έχουν σημασία και πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, είναι οι αποφάσεις που λαμβάνονται αποκλειστικά και μόνο από τα όργανα της Γενικής Συνέλευσης και του Δ.Σ. Ο μόνος τρόπος να ασκηθούν πιέσεις είναι η παρέμβαση του Φοιτητικού Συλλόγου και η μεταφορά των ΣΥΛΛΟΓΙΚΩΝ αποφάσεων αυτού.

Για το πρόσφατο «αίτημα» περί πτυχιακής εργασίας.

Οι αποφάσεις από Γ.Σ. (στην οποία η ΠΑΣΠ Πολιτικού δεν ήταν παρούσα), αλλά και από Δ.Σ., με τις οποίες πήγε ο Φ.Σ. στη Γ.Σ.Τ., (στην οποία η ΠΑΣΠ Πολιτικού, κοίτα να δεις, πάλι δεν ήταν παρούσα) διεκδικούσαν το δικαίωμα εκπόνησης της πτυχιακής πέρα από το 10ο εξάμηνο και χωρίς περιορισμό μαθημάτων. Η αύξηση του ορίου χρωστούμενων μαθημάτων, αποτέλεσε προϊόν πίεσης στην διαδικασία των καθηγητών, και το μόνο που έκανε γι’ αυτό η ΠΑΣΠ Πολιτικού, ήταν να προσπαθήσει να καπελώσει την προσπάθεια αυτή, για να λέει ότι εκπροσωπεί τα συμφέροντα των φοιτητών/-τριών.

Η πτυχιακή εργασία στο Τμήμα μας είναι ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ. Το αίτημα της ΠΑΣΠ περί αντικατάστασης 4 μαθημάτων από την πτυχιακή εργασία, την καθιστά στην πραγματικότητα υποχρεωτική, καθώς ολοένα και περισσότεροι φοιτητές/-τριες θα την επιλέγουν, αφού αυτή δε θα λειτουργεί απλώς προσθετικά στο βαθμό,  και άρα θα δημιουργεί με αυτό τον τρόπο διαφορετικές ταχύτητες φοιτητών/-τριών αλλά και του ίδιου του πτυχίου μας. Παράλληλα, το «bonus» που θα δίνεται με την αύξηση των μονάδων που μετράνε στην εργασία από 4 σε 5, σημαίνει αύξηση κατά 1/8 του συνόλου των μαθημάτων και αντικατάσταση από το 1/10 που ήταν κατ’ αναλογία αυτών.

Η υλοποίηση ενός τέτοιου αιτήματος θα ανάγκαζε ουσιαστικά όλους και όλες τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να παίρνουν την πτυχιακή εργασία προκειμένου ο βαθμός τους να είναι το ίδιο ανταγωνιστικός, και αυτό ακριβώς αποτυπώνει την υποχρεωτικότητα αυτής. Με αυτό τον τρόπο, μέσα σε μία συνολικότερη τάση της φοιτώσας νεολαίας να στρέφεται στην εντατικοποίηση για τη συμπλήρωση ενός βιογραφικού και τη συγκρότηση ενός ατομικού φακέλου προσόντων, η τάση αυτή επιδιώκεται να ενταθεί περαιτέρω.

Πέραν αυτού, θα υπάρχει άνιση κατανομή ευκαιριών ως προς το βαθμό, γεγονός που διασπά τα ίσα δικαιώματα που μπορεί να μας παρέχει ένα ενιαίο πτυχίο, και άρα το ίδιο το πτυχίο, ενώ ταυτόχρονα κατακερματίζει το πρόγραμμα σπουδών και τον τρόπο με τον οποίο σπουδάζουμε. Όλα αυτά απολήγουν στο γεγονός ότι, δεν θα έχουμε εν τέλει ίσα δικαιώματα εξαρχής ως προς τη διεκδίκηση μίας θέσης στην αγορά εργασία.

Η διάσπαση των ενιαίων πτυχίων και η άνιση κατανομή των δικαιωμάτων που μας κατοχυρώνουν αυτά, αποτελεί την κεντρική κατεύθυνση της κυβέρνησης και του Υπουργείου Παιδείας. Δεν μας κάνει εντύπωση λοιπόν, που η ΠΑΣΠ για μία ακόμη φορά, τάσσεται με το στρατόπεδο των υλοποιητών της εκπαιδευτικής αναδιάρθρωσης και της κυρίαρχης πολιτικής που επιτίθεται στα συμφέροντα των φοιτητών και φοιτητριών.

Για τη «νίκη» της αύξησης των μαθημάτων αναβαθμολόγησης.

Να ένα ακόμη αίτημα της ΠΑΣΠ, που ποτέ δεν κατέβασε ως ψήφισμα σε όργανο του συλλόγου, και για το οποίο δεν άσκησε πιέσεις. Να σημειώσουμε σε αυτό το σημείο, ότι στη Γ.Σ.Τ. στην οποία κατοχυρώθηκε η αύξηση των δικαιούμενων μαθημάτων αναβαθμολόγησης, ήταν τα μέλη του Φοιτητικού Συλλόγου που μετέφεραν την απόφαση που είχε ληφθεί και από Διοικητικό Συμβούλιο, και από Γενική Συνέλευση, στην οποία υπερψηφίστηκε το Ενιαίο Αγωνιστικό Πλαίσιο, και όχι η ΠΑΣΠ. Ήταν τα μέλη του Φ.Σ. που παρενέβησαν στη διαδικασία για να περάσει αυτή η διεκδίκηση, όταν το καθηγητικό σώμα συγκρουόταν για το εάν θα έπρεπε να αυξηθούν ή όχι τα μαθήματα, και όχι η ΠΑΣΠ. Για την ακρίβεια μιλιά δεν έβγαλε. Για μία ακόμη φορά λοιπόν, η ΠΑΣΠ στην προσπάθεια της να φανεί πως εκπροσωπεί να φοιτητικά συμφέροντα, καπελώνει τις αποφάσεις των οργάνων του Φ.Σ. και τον καθένα και καθεμία φοιτητή και φοιτήτρια ξεχωριστά, με πρωτοβουλία που ποτέ δεν πάρθηκε από μέρους της.


Η ΠΑΣΠ Πολιτικού, μετά από πολλές διασπάσεις, πολλά παζάρια με πρώην μέλη της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ, και πολλά παζάρια σημειώσεων και εξόδων σε διάφορα hot club της πόλης προκειμένου να ανακάμψει πέρυσι εκλογικά, μας επιβεβαιώνει το αληθινό και μοναδικό της πρόσωπο. Θα είναι πάντα μία από αυτές τις δυνάμεις που υπερασπίζονται την κυρίαρχη πολιτική μέσα στα Πανεπιστήμια, θα είναι πάντα μία από τις καθεστωτικές δυνάμεις που τάσσονται στην πράξη ενάντια στα συμφέροντα της φοιτώσας νεολαίας. Πλησιάζει ο Μάιος και πρέπει να κρατήσει τα ποσοστά της βλέπετε λέγοντας ότι κάνει κάτι, ενώ στην πραγματικότητα, το μόνο που κάνει, είναι να είναι εκπρόσωπος των αντι-εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων και της κυρίαρχης τάξης πραγμάτων ευρύτερα, και παντοτινός προασπιστής τους.


ΡΑΣ ΕΑΑΚ
Αρ. Εν. Πολιτικού