24 Νοε 2016

Σημερα φοιτητης/-τρια, αυριο εργαζομενος/-η

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, στο φόντο της δεύτερης αξιολόγησης, καλείται να ολοκληρώσει ενόψει της σύγκλησης του Eurogroup στις 5 Δεκέμβρη, μία σειρά από μέτρα κατά τις επιταγές της Ε.Ε. και του Δ.Ν.Τ. Επιταγές που αναφέρονται στην ολοκλήρωση ιδιωτικοποιήσεων κρατικών υπηρεσιών, οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και η ενεργοποίηση των κόκκινων δανείων και αναρίθμητες άλλες επαχθείς μεταρρυθμίσεις. Και με κόμβο αυτό το καθορισμένο χρονικό περιθώριο, το ευρύτερο λαϊκό κίνημα πλάι στο φοιτητικό και στους νέους/-ες εργαζομένους/-ες, πρέπει να ορθώσει το ανάστημά του και να αντεπιτεθεί. Η απεργία στις 24 Νοέμβρη θα μπορούσε να είναι η αρχή της αντεπίθεσης αυτής.

Για να πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Μέσα σε πολύ συμπυκνωμένο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση έχει καταφέρει να καταρρίψει με τον πιο αντιδραστικό τρόπο κάθε ελπίδα ανατροπής της τωρινής συγκυρίας και όσον αφορά το εργασιακό περιβάλλον, να καταβαραθρώσει θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα. Το κεντρικο-πολιτικό σκηνικό όπως σκιαγραφείται από αυτές τις πολιτικές, βάζει στο στόχαστρο για ακόμα μία φορά το κομμάτι που ήδη πλήττεται από αυτές και τη νεολαία. Μία νεολαία της οποίας το μέλλον συμβιβάζεται με την ετεροαπασχόληση, την ανασφάλιστη εργασία, το συνεχές κυνήγι προσόντων προκειμένου να αξίζει κάτι για την αγορά εργασίας. Δυστυχώς λοιπόν, αυτή είναι η πραγματικότητα με την οποία αναμετρόμαστε όλοι και όλες, πριν καλά-καλά αποφοιτήσουμε από μία σχολή. Ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, επειδή σήμερα μπορεί να είμαστε φοιτητές/-τριες, σε έναν επόμενο (ή και τωρινό) χρόνο όμως θα κληθούμε να στοχαστούμε την εργασιακή μας προοπτική.

Μετά το ασφαλιστικό νομοσχέδιο το οποίο, θεσμοθέτησε επί της ουσίας την ελαστική εργασία στους νέους και την ζήτηση προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, τη ρευστοποίηση των επαγγελμάτων των μηχανικών και δικηγόρων, αλλά και την ραγδαία αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης -το οποίο σημαίνει πολύ συγκεκριμένα πράγματα για τη δική μας γενιά-, έρχεται το νέο εργασιακό νομοσχέδιο να το συμπληρώσει. Σύμφωνα με όλα αυτά που συναπαρτίζουν το τελευταίο, αυτό που μπορούμε να πούμε με σιγουριά, είναι το γεγονός ότι το εργασιακό περιβάλλον γίνεται ολοένα και πιο ασφυκτικό για τους/ τις νέους/-ες εργαζόμενους/-ες, με τρόπο που δεν έχει γίνει εδώ και χρόνια. Συγκεκριμένα, αυτό περιλαμβάνει, την απελευθέρωση ομαδικών απολύσεων, τη θεσμοθέτηση της ατομικής διαπραγμάτευσης των εργαζομένων με την εργοδοσία –κάτι το οποίο, εμμέσως πλην σαφώς, καταργεί κάθε έννοια συλλογικής σύμβασης-, την κατάργηση των επιδομάτων ή των προσαυξήσεων, τον ορισμό υποκατώτατου μισθού για νέους/νέες κάτω των 25, μιλάμε με λίγα λόγια για μισθούς χαρτζιλίκι, ενώ η ρύθμιση για την «πρώτη πρόσληψη» αναγκάζει τους/τις νέους/νέες εργαζόμενους/-ες, να δουλεύουν με ακόμη χαμηλότερο μισθό τα 2 πρώτα έτη εργασίας τους στο όνομα κάποιας εργασιακής εμπειρίας. Σε αυτό το σκηνικό, έρχεται και η ρύθμιση περί συνδικαλιστικών ελευθεριών, που ευθαρσώς, απαιτεί από τους/τις εργαζομένους/-ες να μην  έχουν καν το δικαίωμα της συλλογικής αντίστασης σε όλους αυτούς που αυθαιρετούν στις πλάτες τους. Η προστασία από απολύσεις ή μεταθέσεις λόγω συνδικαλιστικής δράσης και οι άδειες που μπορεί να παίρνει κάποιος/-α μαζί με την παράλληλη συγκρότηση ενός αυταρχικότατου θεσμικού πλαισίου για τις απεργίες, ολοκληρώνουν μία τεράστια οπισθοχώρηση στα εργασιακά κεκτημένα.

Απέναντι λοιπόν, σε όλα τα παραπάνω, λαός και νεολαία, με τα μάτια στραμμένα σε ένα μέλλον με αξιοπρέπεια, οφείλουν να οργανώσουν την πάλη τους, και να συγκροτήσουν τις δυνάμεις εκείνες που δε θα επιτρέψουν σε κανέναν να συνεχίσει να υποβαθμίζει τις ζωές μας. Είναι στοίχημα για τη νέα γενιά, να είναι οργανικό κομμάτι όλων αυτών των κινητοποιήσεων που θα πραγματοποιηθούν κόντρα στο μαύρο τοπίο που της περιγράφουν. Είναι στοίχημα για τη νέα γενιά, να μην αποκόψει τον εαυτό της από τους/ τις εργαζόμενους/-ες, αντιθέτως να σταθεί στο πλάι τους, και όντας πρωτοπόρο κομμάτι αυτής της κινηματικής διεργασίας, να μπορέσει να ανατρέψει όλες αυτές τις πολικές που την καταδικάζουν στο «Δεν υπάρχει εναλλακτική». Εναλλακτική υπάρχει, και την ορίζουμε εμείς!


ΟΛΟΙ/ΟΛΕΣ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 24, ΣΤΑ ΠΡΟΠΥΛΑΙΑ, ΣΤΙΣ 11:00 Π.Μ.

ΡΑΣ ΕΑΑΚ